PICASA
ODLIČAN NASTUP

Novi veliki uspjeh hrvatskog taekwondoa: Mladi borac osvojio zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Do polufinala je Kovačić stigao bez ijedne izgubljene runde
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. listopad 2024. 12:15

Pretposljednjeg dana juniorskog Svjetskog prvenstva u taekwondou koje se održava u južnokorejskom gradu Chuncheonu, Hrvatska je osvojila i treću medalju, drugu zlatnu.

Ova zlatna je međutim, možemo slobodno navesti i povijesna jer je prva u juniorskoj muškoj konkurenciji. To zlato do subote nismo imali. Dok svjetski prvak nije postao Karlovčanin Oscar Kovačić (TK Prana Karlovac) koji je slavio u kategoriji do 78 kg.

Oscar Kovačić je u skladu s imenom, "osvojio oskara" na ovom natjecanju, pobijedivši redom Kanađanina Emeryija Kalara 2-0 (13:0, 5:0), potom Rusa bez nacionalnih obilježja, Mihaila Dziadoviča 2-0 (12:0, 16:3), Bjelorusa također bez državnih znamenja, Jusufa Melikova 2-0 (13:12, 14:1), onda domaćeg predstavnika, Korejca Tae Hyun Ana 2-0 (20:13, 9:2). U polufinalu je naš Oscar bio bolji od Iranca Amina Mohammada Ahmadvanda 2-1 (3:16, 12:0, 15:2).

Konačno, u finalu je Oscar Kovačić pobijedio Poljaka Michala Szadkowskog 2-0 (13:4, 10:8).

Oscaru je ovo druga medalja sa svjetskih prvenstava, budući da je 2022. osvojio broncu na SP. Ujedno, ove je godine u lipnju u Tirani osvojio klupski naslov prvaka Europe. Oscar je djelomice južnoafričkog podrijetla. Naime, majka Cindy je iz Južnoafričke Republike, ali živi u Hrvatskoj već gotovo dva desetljeća. To je i razlogom zašto se ovom mladiću ime piše Oscar, ne Oskar. Jednako se tako bratu ime piše Victor.

Majčina je želja naime da joj sinovi nosi imena koja zvuče malo internacionalnije. No, Oscar Kovačić je u nedavnom intervju vrlo jasno naznačio: "Ja sam Hrvat". U domovinu je sada donio prvu juniorsku svjetsku zlatnu kolajnu. Oskarovski!

Tijekom subote su od Hrvata još nastupali Maja Srhoj (Marjan Split), Viktoria Varga (ION Zagreb), te Karlo Marjanović (Susedgrad Sokol, Zagreb). Maju Srhoj je u prvom kolu zaustavila Iranka 2-1 u rundama, dok je od Viktorije bolja bila predstavnica Mađarske. Karlo Marjanović je nakon pobjede nad Indijcem 2:0 i slobodnog drugog kola zbog ozljede suparnika, izgubio od reprezentativca Italije.

Podsjetimo, na ovom Svjetskom prvenstvu za medalje još osvajali: zlato Magdalena Matić (iznad 68 kg, Marjan Split) i broncu Marija Uglešić (do 59 kg, Marjan Split).

Linker
05. listopad 2024 13:28