Lena Stojkovic (u plavom) nova je hrvatska uzdanica

 NIGEL FRENCH/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nigel French/Pa Images/Profimedia
TONI TOMAS

Naše nove velike uzdanice su Lena Stojković i Ivan Šapina

Kanaet je ozlijeđen, ali i Matea Jelićje imala dvije ozljede i još se uvijek ona “traži”
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. studeni 2022. 09:12

Ukoliko u nekom sportu imamo “zicer” po pitanju medalja, na nadmetanjima tipa europskih i svjetskih prvenstava, onda je to taekwondo. Dosad samo sa seniorskih SP, 24. na prošlom SP u Manchesteru 2019. osvojene su četiri, sve brončane. U kolikoj se mjeri sličnim vijestima, rezultatima možemo nadati iz Guadalajare gdje danas počinje 25. Svjetsko prvenstvo?

- Od prošlog smo ponedjeljka još ovdje. “Uhvatili” smo ritam spavanja, umora i ozljeda Bogu hvala nema, smještaj je u redu, normalno smo i dobro trenirali, tako da spremni jesmo - iz Meksika će izbornik Toni Tomas.

- Što se neke generalne najave tiče odnosno očekivanja, mislim da smo mi u taekwondou doista pokazali svih proteklih godina jedan kontinuirano vrhunski rad, visoku kvalitetu, te da stvaramo nove vrijednosti što je velika razlika koja odvaja taekwondo od svih drugih sportova. Želim reći da je puno sportova u Hrvatskoj koji su trajali, kako se kaže jedno ljeto. Imali smo nekoliko zaista vrhunskih sportaša koji bi donosili velike rezultate za hrvatski sport, nakon kojih bi dolazilo do krize rezultata. Koja bi u mnogim onda nacionalnim savezima znala potrajati dugački niz godina. Kod nas, u taekwondou, dugačak niz godina, još od Nataše Vezmar, Miet Filipović, Dragana Jurilja i drugih, pa preko mlađih sportaša ili onih koji su ih slijedili poput sestara Zaninović, Martine Zubčić, Marine Sumić, Filipa Grgića, pa do nove generacije koja je bila na Igrama u Tokiju, a “nose” ju Matea Jelić, Toni Kanaet, mi imamo kontinuitet rezultata.

Toni slomio potkoljenicu

Nešto smo dužni čitateljima objasniti, uz ispriku za pogrešku, Tonija Kanaeta nema u Guadalajari na SP. Toni, olimpijska bronca iz Tokija je štoviše, bojimo se izgubljen od vrhunskog taekwondoa za punu godinu dana! Naime, prije dva tjedna je slomio potkoljenicu u Manchesteru, vrlo teška ozljeda, morat će na operaciju ugradnje šipke. Najteži udarac za Kanaeta prije svega, ali i za hrvatski taekwondo. Budući pak da smo spomenuli i da je Matea Jelić, olimpijska pobjednica, nakon Tokija pauzirala 9 mjeseci zbog obveznog odmora, ali prije svega ozljede, to onda možda ipak malo mijenja razinu očekivanja.

- S obzirom na Tonijevu ozljedu, ali i Matejinu lošiju formu koja traje već od Tokija, a imala je dvije ozljede, još se uvijek ona “traži”. Žao nam je dakle što su te naše prve dvije violine u ovakvoj situaciji. No, imamo sada nekih novih, mlađih sportaša koji će na ovom natjecanju trebati preuzeti odgovornost i donijeti medalju. To je jedna nova situacija i izazov za nas, ali nadam se da ćemo znati pronaći odgovor onako kako smo to činili svih prijašnjih godina.

Nismo slučajno doduše dan ranije spomenuli jedno ime, djevojku s dva uzastopna europska zlata (2021. i 2022.). Lena Stojković. Uz sve, ona je cijele godine i potvrdila konstantu u formi.

- Je, ali joj ne bih sada želio raditi dodatni pritisak. Znam kako to ide. Pročitaju njezini doma pa pošalju ovdje, a to im sigurno neće doprinijeti većoj koncentraciji i mirnoći. Ali da, sigurno da su nam u ovom trenutku naše prve uzdanice Ivan Šapina i Lena Stojković. Ne zaboravimo da je Ivan također prvak Europe i treći na svijetu s prethodnog SP u Manchesteru 2019. - iz Guadalajare će izbornik taekwondo reprezentacije, Toni Tomas.

Danas ćemo prvo pratiti nastup Zagrepčanke Kristine Tomić, djevojka koja “probija led”.

Linker
12. svibanj 2024 12:31