Slavlje naših karatistica

 Hrvatski karate savez
EP U KARATEU

Pred nama je veličanstveni vikend: Hrvatska na Europskom prvenstvu može do dva zlata i bronce

U ekipnom natjecanju djevojke su izborile finale, muškarci borbu za broncu u nedjelju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. ožujak 2023. 19:07

Više smo puta napisali, ali nije zgorega podsjetiti, upozoriti muški dio pučanstava. Hrvaticama se nije za zamjeriti jer bi mogli dobiti batina. Posebno ako naletite na naše karatistice. Djevojke iz naše seniorske karate reprezentacije su osigurale medalju na Europskom prvenstvu u španjolskoj Guadalajari, ušle su u finale, drugu godinu uzastopno.

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama u postavi Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović i Lea Vukoja borit će se dakle i drugu godinu zaredom u finalu Europskog prvenstva. Braniteljice naslova najboljih na Starom kontinentu, zlatne s prošlogodišnjeg EP u turskom Gaziantepu uspjele su, ponovo oduševile i te dojmljivim nastupom, a borbenim pristupom osigurale u najmanju ruku srebrnu medalju.

Prvo su kolo naše najlakše prošle. Zato što su bile slobodne. Šalu na stranu, jer onda su Hrvatice krenule i više se šalile nisu. Za početak je "razvaljena" Srbija 2-1, još malo teže je prošla Turska 2-0, u polufinalu se ni Francuskinje nisu uspjele spasiti. Završilo je 2-1 za Hrvatsku.

Briljirala je crnokosa Mia Greta Zorko nadmoćnim izvedbama, onda logično i pobjedama i to u osobito važnim trenucima. Protiv Srpkinja je Lea Vukoja otvorila porazom 0-3. Međutim, tada na strunjaču stupa Mia Greta koja je u nastavku preokrenula rezultat pobjedom 6-0, a odlučujući bod ostvarila Sadea Bećirović 2-0. Laku noć, Srbijo.

Put prema uspjehu nad Turskom otvorila je Lucija Lesjak 3-0, a potvrdila Mia Greta Zorko velikim preokretom. Gubila je Mia 0-2, ali preokrenula u 3-2. Polufinale je donosilo istinski jaku, uvijek moćnu, karate velesilu Francusku. Samo, u karateu je jednako velesila i Hrvatska. To i Francuskinje jako dobro znaju. Naše su i opet slavile kao prije dvije godine, kada su se borile za broncu, na EP u Poreču.Francuskinje su povele, Sadea Bećirović izgubila je 2-0, ali Mia Greta Zorko opet je izborila sjajnu pobjedu 4-1 za izjednačenje, ali i bodovnu prednost, što nije bilo nimalo nevažno.

U najvažnijem trenutku, iako su svi ovdje bili važni, da nas se ne bi krivo shvatilo, plasman u finale ostvarila je Lucija Lesjak. Vodila je 4-0 i 5-2 u posljednjim sekundama, ali "stisnula" je suparnica, komotna prednost se pretvorila u pravu dramu u kojoj je Lesjak sačuvala hladnokrvnost, nakon koje je uslijedila prava provala emocija svih naših djevojaka, ali i kompletne hrvatske reprezentacije u Guadalajari.

- Ovo je stvarno osjećaj... Nije ništa drukčiji nego prvi put. Svi su mislili da ako dođemo do finala, da će to biti samo još jedna obrana naslova. Vjerujte mi, ovo je još veći nalet emocija nego zadnji put. Stvarno sam jako ponosna... U subotu moramo dati sve od sebe, jer ništa naravno još nije gotovo - rekla je Mia Greta Zorko koja je doista oduševila na tatamiju dvorane "Palacio Multiusos" u Guadalajari.

- Drago mi je što se okrenulo na našu stranu. Neizmjerno mi je drago što sam uspjela izvući završni meč i što nas u subotu čeka finale s Njemačkom - dodala je Lucija Lesjak.

Finale za žensko ekipno zlato, Hrvatska - Njemačka na rasporedu je u subotu oko 18.00 sati. No, nije kraj uspjesima Hrvatske u Guadalajari.

Muška reprezentacija u borbama (Enes Garibović, Ivan i Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Jakov Bunjevac, Ante Mrvičić) izborila je nedjeljni susret za broncu protiv Crne Gore. Dečki su prvo u četvrtak navečer, na početku nadmetanja bili bolji od Njemačke 3-0 (Bunjevac 8-0 diskvalifikacijom suparnika, I. Kvesić 9-2, Živković 4-1), da bi petak upotpunili s još dvije pobjede. Prvo protiv Azerbajdžana 3-1 (A. Kvesić 8-0 diskvalifikacija suparnika, Martinac 0-1, Živković 3-0, I. Kvesić 5-0), a onda i protiv Mađarske 3-0 (Bunjevac 0-0, Martinac 1-0, A. Kvesić 3-0, I. Kvesić 8-0). U polufinalu su čekali Ukrajinci. Borbeni kakvi jesu, Ukrajinci su pobijedili 3-1. Neoprezan je u jednom trenutku, polovicom borbe bio Ante Mrvičić koji je izgubio 3-0. Ivan Kvesić je izborio pobjedu 6-4, ali su u nastavku izgubili Anđelo Kvesić 3-0 i Garibović 1-0.

Ne smetnimo s uma da u subotu (25. ožujka), hrvatski karate ima još jedan finale u Guadalajari. Varaždinac Enes Garibović u kategoriji do 84 godine ima finale protiv Talijana Michelea Martina. Ta je borba planirana za subotu u 12.33 sati.

Međutim, i Anđelo Kvesić će se u subotu boriti za kolajnu, konkretno brončanu u teškoj kategoriji protiv Turčina Fatiha Sena.

- Moramo se odmoriti dobro jer u subotu slijede pojedinačni nastupi, a u nedjelju momčadska borba za broncu kako bismo nastavili kontinuitet do sljedećeg Europskog prvenstva, u našem Zadru iduće godine - pripomenuo je Ivan Kvesić.



PARAKARATE Još dvije medalje za Hrvatsku iz Guadalajare: Topić u finalu, Barić brončani

U danu u kojem je hrvatski karate požnjeo sjajne vijesti, velike pobjede, te osigurao dva finala na Europskom prvenstvu u Guadalajari, iz iste dvorane stižu lijepe vijesti i iz nadmetanja na EP u parakarateu.

U nadmetanju osoba s intelektualnim poteškoćama, Daniela Topić izborila je subotnje finale, dok je Stipe Barić osvojio brončano odličje. Peto su mjesto osvojili Roko Boduljak i Josip Šteko u konkurenciji slijepih i slabovidnih osoba. (dba)

Linker
30. lipanj 2024 20:29