Jon Jones

 Foto: Profimedia/YouTube Screenshot, Ilustracija: SN
POVRATAK MEGAZVIJEZDE

UFC dobiva novog kralja teške kategorije, a Stipe Miočić jednu od najvećih borbi u povijesti?

Nakon tri godine u kavez se vraća jedan od najvećih i najkontroverznijih MMA boraca
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 11:29

Nakon trogodišnje pauze od mečeva, Jon Jones će, na oduševljenje najvećeg dijela borilačke publike diljem svijeta, u nedjelju ujutro ponovno ući u UFC-ov oktagon. U svom teškaškom debiju, po mnogima najbolji MMA borac svih vremena odmjerit će snage s Cirylom Ganeom. Njihov okršaj predvodit će UFC 285 priredbu u vegaškoj T-Mobile Areni a pobjednik toga meča postat će novim prvakom "heavyweight" divizije u najjačoj organizaciji slobodne borbe na svijetu.

Bez borbe 37 mjeseci

Jones je posljednji put navukao rukavice još u veljači 2020., pobijedivši jednoglasnom sudačkom odlukom Dominicka Reyesa i obranivši tako po 11. put titulu u poluteškoj kategoriji. Amerikančeva "koketiranja" s kraljevskom divizijom datiraju još iz 2012. godine, kada je izjavio kako je "teška kategorija njegova sudbina i njegov put do besmrtnosti", a sada, 11 godina kasnije, konačno će i zakoračiti tim "sudbonosnim" putem do apsolutnog trona, borilačke vječnosti i monumentalnog naslijeđa u UFC-u. Prepreku na tom putu predstavljat će mu spomenuti Gane, francuski teškaš koji je u profesionalnoj karijeri 12 puta ulazio u kavez i 11 puta iz njega izašao kao pobjednik, izgubivši samo od Francisa Ngannoua u siječnju prošle godine.

- Odgađanje mog debija u teškoj kategoriji nije imalo veze s novce, ljutnjom na UFC ili bilo čim sličnim. Ja sam samo želio biti najbolji mogući prije nego se vratim, a prije nekih godinu dana sam osjetio da sam potpuno spreman. Trebali smo vidjeti situaciju oko protivnika, a puno toga se i događalo s UFC-om. No, sada smo ovdje. Imamo Ciryla Ganea, tako da imam osjećaj da mi se zvijezde počinju poklapati‘- rekao je Jones u utorak za ESPN, pa istaknuo:

- Moj cilj za sljedeće tri godine jest biti prvak teške kategorije. To je ono za što se molim, za što spavam i o čemu sanjam. Učinit ću to. Cijelim svojim bićem vjerujem da sam najbolji borac na planeti tako da je moj posao to i dokazati.

Miočić čega iza ugla

"Bones" će tako svoje "teškaško krštenje", odnosno najveću borbu u svojoj dosadašnjoj karijeri odraditi s 32-godišnjim Francuzom, a ne s Ngannouom ili Stipom Miočićem, kao što se očekivalo do relativno nedavno. Ngannou je, nezadovoljan financijskim uvjetima koje su mu UFC i Dana White nudili, odbio potpisati novi ugovor i trenutno je bez angažmana, a Miočić je, barem zasad, ispao iz igre. Američki teškaš hrvatskih korijena, međutim, s velikim će zanimanjem pratiti nedjeljnu borbu za naslov prvaka, budući da će, u slučaju Jonesove pobjede, vrlo vjerojatno upravo on biti sljedeći izazivač za prvaka. Oba borca i ranije su pokazivali veliki interes za međusobnim obračunom, a njihov meč apsolutno bi imao smisla iz ob aspekta - kako iz sportskog (najuspješniji poluteškaš protiv najuspješnijeg teškaša svih vremena), tako i iz onog financijskog, budući da se radi o svojevrsnom sudaru titana i borbi za GOAT naslijeđe, koju bi mnogi rado pogledali i za nju platili PPV.

Osim što je neupitni velikan MMA sporta i jedan od najtalentiranijih boraca koji su ikada koračali oktagonom, spomenimo za kraj da je Jones, za razliku od Miočića, Ngannoua i Ganea, osoba sklona incidentima, skandalima i nesportskom ponašanju. Nekoliko je puta padao na doping testovima, zbog čega su mu 2016. i 2017. oduzeti i naslovi u poluteškoj diviziji. Osim toga, 2015. je pobjegao s mjesta automobilske nesreće koju je sam skrivio, ostavivši u drugom vozilu ozlijeđenu trudnicu, a dvije godine ranije u pijanom se stanju u New Yorku zabio u stup. U srpnju 2019. je dobio uvjetnu kaznu zbog šamaranja i davljenja konobarice u striptiz klubu, a 2021. je uhićen zbog nasilja u obitelji, da bi na koncu optužba bila odbačena.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Linker
10. svibanj 2024 16:49