REUTERS
SP RUKOMETAŠA

BORBA ZA POLUFINALE Što se promijenilo godinu dana od poraza u Poljskoj?! Španjolci nemaju Šterbika, ali i s drugim izbornikom su sami vrh!

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 23. siječanj 2017. 09:15

Prije skoro godinu dana, nošeni senzacionalnom pobjedom nad domaćinom Europskog prvenstva, Poljskom, hrvatski reprezentativci igrali su polufinale sa Španjolskom. Četvrtfinalna utakmica i rastavljanje Poljaka bili su popraćeni velikom euforijom, očekivalo se da će igrači Željka Babića ispunjeni optimizom doći do finala i obračuna s Francuzima. Počelo je sjajno, u nekoliko navrata tijekom prvih 20 minuta imali smo po tri pogotka razlike. Obrana je u tim trenucima dobro funkcionirala, Mirko Alilović je obranio tri lopte, napadačke su akcije bile brze i efikasne. No, Hrvatska tada staje i Španjolci predvođeni Julenom Aguinagaldeom rade seriju 8-1 i stižu do četiri gola prednosti (18-14). Do kraja meča hrvatski su rukometaši najbliže do jednog pogotka zaostatka, ali za više nije bilo snage i morali su stisnuti ruku boljem protivniku.

U utorak (20.45) će se ove dvije momčadi susresti nešto ranije nego u Poljskoj, ulog će biti prolazak među četiri najbolje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Zanimljivo je kako Španjolci nisu promašili Svjetsko prvenstvo još od 1974., nastup u Francuskoj bit će njihov 17. zaredom. Međutim, 30 godina su čekali na prvu medalju, koja je napokon stigla u Tunisu 2005., kada su se ovjenčali zlatom. Nakon toga su 2013. ponovili uspjeh, a u međuvremenu su uzeli i broncu 2011.

Španjolska će šesti put u povijesti igrati u četvrtfinalu SP-a, ali puno je teže od očekivanog preskočila prethodnu stepenicu, tijesnom pobjedom nad Brazilom 28-27. Hrabri Brazilci držali su u šahu plašljive Španjolce, koji su na koncu iskustvom odnijeli pobjedu.

"Teže od očekivanog, ali znali smo da smo moćniji od Brazila", hrabrio se nakon utakmice Daniel Sarmiento, srednji vanjski Španjolske.

Što se promijenilo u ovih godinu dana i dvoboja Hrvatske i Španjolske u Poljskoj? Osim promjene na klupi (Jordi Ribera je naslijedio Manola Cadenasa, nakon što se potonji nije kvalificirao na Olimpijske igre u Riju), najveća promjena je na vratarskoj poziciji, legendarnog Arpada Šterbika više nema među vratnicama. Umjesto njega na golu su Rodrigo Corrales Rodal, član Wisle Plock i suigrač našeg Luke Mihića, i Gonzalo Perez De Vargas Moreno, golman Barcelone. Najveća opasnost prijeti od pivota Aguinagaldea, a jedna od zvijezda turnira je i Valero Rivera, najbolji strijelac prošlogodišnjeg EP-a i sin istoimenog španjolskog trenera, trenutnog izbornika Katara. Napad Španjolske je nakon utakmica po skupinama bio drugi najefikasniji iza Švedske.

Linker
06. listopad 2024 10:28