Putin i Umar Kremlev

 GAVRIIL GRIGOROV Afp
SKANDAL ZA SKANDALOM

Veliki sport tone sve dublje: Nakon muljaža, sudačkih krađa, mutnih poslova..., suspendirali - Ukrajinu!

Putinovog čovjeka podržava 106 od 146 država članica, cijeli sport postao je taoc jedne politike
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. rujan 2022. 15:09

Jedan velik sport iznimne tradicije i dalje se koprca u vlastitom blatu političke i financijske ovisnosti, sa sve realnijom prijetnjom izbacivanja iz olimpijskog programa. Riječ je o boksu.

Proteklog je tjedna u glavnom armenskom gradu Erevanu održan ove godine već drugi Izvanredni Kongres IBA (Međunarodnog boksačkog saveza). Prethodno je Izvanredni kongres održan u svibnju u Istanbulu. Na skupu u Erevanu je ponovo kontroverzni Rus Umar Kremlev (usko povezan s Putinom, Gazpromom i njegovim milijunima dolara) ostao na dužnosti predsjednika IBA. Naime, tri četvrtine predstavnika nacionalnih saveza, dakle zastupnika na Kongresu je odbacilo mogućnost sazivanja Izvanrednog izbornog kongresa.

image

Artur Beterbiev

JACK GUEZ Afp

Nije nikakva tajna da Međunarodni olimpijski odbor zaziva promjenu na čelu, da je uostalom boksački sport pod suspenzijom MOO već šest godina, još nakon OI u Rio de Janeiru, sve poradi izrazite nerazvidnosti u djelovanju svjetske asocijacije, sumnjivih i novčanih transakcija, spornih rezultata pri prijašnji izborima, da ne govorimo o kontroverznim sudačkim odlukama. Uostalom, baš zbog potonjeg je MOO suspendirao doslovno sve suce olimpijskog boksačkog turnira u Riju. Toliko o poštenju u boksu na najvišoj razini.

U međuvremenu se javio Nizozemac Boris van der Vorst koji je voljan kandidirati se za predsjednika IBA, ali je "pregažen" moći (primarno novca) Umara Kremleva. Nakon posljednjeg Kongresa IBA, Međunarodni olimpijski odbor je iznova izrazio žaljenje i zabrinutost za smjerom u kojem ide boks, ali svjetske boksačke čelnike to ne brine puno. Ne brine ih uopće, barem zasad. Štoviše, sada se oglasio glavni tajnik IBA, Grk George Yerolimpos koji je u odgovoru čelnicima MOO poručio da nisu "dovoljno informirani, pa stoga imaju i krive teze u svojim stavovima".

Inače, od 146 država članica IBA, njih čak 106 je izrazilo lojalnost Kremlevu, odnosno usprotivilo se sazivanju novih izbora. Da sve bude još grotesknije, boks je jedini sport na svijetu koji je suspendirao ne Rusiju, nego - Ukrajinu!?

Naime, Međunarodni boksački savez (IBA) je suspendirao Ukrajinski boksački savez zbog miješanja politike odnosno države u rad nacionalnog saveza!?

Protiv ovakve je odluke ustala Australija, ali bila je i ostala usamljena. Volodimir Prodivus, predsjednik Ukrajinskog boksačkog saveza je pak ostao na dužnosti dopredsjednika IBA. Naime, u Ukrajini je u veljači, dva dana prije početka ruske agresije, skupina tamošnjih boksačkih dužnosnika održala neku svoju skupštinu na kojoj su izabrali za predsjednika Ukrajinskog saveza Kirila Ševčenka.

U svakom slučaju, u ovom su trenutku glede olimpijskog statusa boksa znane dvije stvari. Predolimpijske kvalifikacijske turnire i sam olimpijski turnir na Igrama u Parizu 2024. neće voditi IBA, već izravno MOO. Onako kako je bilo i na Igrama u Tokiju. Što se tiče OI u Los Angelesu 2028. boks je zasad, s naglaskom na riječ "zasad" na "preliminarnom popisu olimpijskih sportova". Pitate li zapadne države, samo bi novi čovjek na čelu IBA, netko tko nije povezan s Putinom mogao spasiti olimpijski status boksa. S druge strane teško je vjerovati i da SAD kao jedna od vodećih boksačkih sila neće učiniti sve da sačuva boksu olimpijski status na Igrama na svojem tlu, u Kaliforniji 2028. No, da je tzv. amaterski ili olimpijski boks danas umrljan skandalima, sumnjičenjima u "mutne poslove", namještanjem mečeva, političkom povezanosti s Putinom... I to je sve točno. Ujedno i dugoročno teško održivo.

Linker
21. rujan 2024 03:11