FILIP STEVANOVIC Anadolu Agency Via Afp
NAJOŠTRIJE UPOZORENJE

Srbiji prijeti pravi sportski debakl: Zbog sramote u Beogradu ostaje bez velikih natjecanja!?

Slučaj o kojem su SN prve izviješćivale i naglašavale težinu prijestupa, poprimio je ozbiljne obrise
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. prosinac 2021. 23:28

Međunarodni olimpijski odbor zaprijetio je Srbiji sankcijama u vidu zabrane organiziranja ili domaćinstva velikih natjecanja! Kako navodi utjecajni izraelski dnevnik "Jerusalem Post" koji je i u posjedu dokumenta MOO-a, svjetska olimpijska organizacija je uputila oštro upozorenje vlastima u Srbiji, kao i u Maleziji zbog onemogućavanja sportašima iz pojedinih država za natjecanjem na velikim priredbama čiji su domaćini bili spomenute dvije države. Riječ je konkretno o seniorskom Svjetskom prvenstvu u boksu koje se održalo u Beogradu krajem listopada i početkom studenog ove godine, i SP u skvošu koje se trebalo održati u Maleziji, ali je otkazano zbog teškog izgreda malezijskih vlasti.

Podsjetimo, srbijanske su vlasti zabranile nastup na SP boksačima iz Republike Kosovo, države koju Beograd ne priznaje, a isto su učinile malezijske vlasti kada je skvoš bio u pitanju, no one nisu dopustile natjecanje sportašima iz Izraela. Razlika je samo u tomu što je skvoš nešto malo ipak normalnija organizacija, pa je pod pritiskom međunarodne zajednice, a zbog onemogućavanja nastupa izraelskih sportaša, cijelo Svjetsko prvenstvo otkazano. Kada je boks u pitanju, to se nije dogodilo. Štoviše, natjecanje se u Beogradu "normalno" nastavilo, organizatori iz Srbije i Međunarodne boksačke organizacije AIBA-e (u međuvremenu su malo promijenili kraticu u IBA) su bili prepuni hvale i slavljenja po njima silno dobrom i uspješnog natjecanja.

Na pisani upit redakcije Sportskih novosti, čelnicima IBA-e još dan-dva prije početka Svjetskog prvenstva za komentar ovakvog šovinističkog stava beogradskih organizatora, stigao je odgovor nadležnih "kako žale za situacijom, te čine sve da se problem prebrodi, ali da je to u ovlasti organizatora natjecanja".

Jasno, nisu učinili ništa, a još su pritom "zaboravili na sitnicu". Svako SP u bilo kojem sportu je pod ovlasti nadležne međunarodne organizacije tog sporta, dok je država-domaćin pružatelj usluga. Po okončanju sramnog SP u Beogradu, SN su uputile i još jedno pismo samom predsjedniku IBA, Umaru Kremljovu iz Rusije za komentarom ili reakcijom na izgred iz Beograda. Odgovoreno nam je tada službeno iz press službe IBA-e

"...Pokrenuli smo istragu spomenutog slučaja i o rezultatima ćemo vas izvijestiti".

Bilo je to prije mjesec dana. Još čekamo rezultate "istrage", iako smo po ovom pitanju izvijestili i Međunarodni olimpijski odbor. Čelnicima MOO-a u Lausannei cijeli je slučaj bio jako dobro znan, kao što im je u konačnici poznato i vrlo loše stanje u nekoć AIBA-i, sada IBA-i zbog čega je ta organizacija već godinama pod suspenzijom MOO-a. Zato su primjerice i kvalifikacijski turniri za OI u Tokiju, kao i sam boksački olimpijski turnir u Japanu bili vođeni izravno od MOO-a, a ne tadašnje AIBA-e.

Sada je međutim iz MOO-a priopćeno da će surađivati s nacionalnim olimpijskim odborima u Maleziji i Srbiji na postizanju rješenja s njihovim vladama, "u suprotnom bi se takve zemlje, isključile iz prava domaćina međunarodnih sportskih događaja dok se ne dobiju sva potrebna jamstva". Drugim riječima, ili će se ubuduće kosovski sportaši moći slobodno natjecati na EP i SP koje bi organizirala Srbija, ili će Srbiji biti oduzeto pravo na domaćinstvo svih velikih međunarodnih natjecanja!

Kit McConnell, sportski direktor MOO-a i James Macleod, organizacijski direktor Olimpijske solidarnosti i odnosa s nacionalnim olimpijskim odborima, u pismu su pozvali sve međunarodne sportske saveze da budu "izuzetno oprezni pri dodjeli i organizaciji međunarodnih sportskih natjecanja". Glede boksa, MOO-a je primarno prozvao IBA-u (nekadašnju AIBA-u) jer nisu poveli dovoljno dužne pozornosti prije dodjele Svjetskog prvenstva Srbiji, državi koja ne priznaje Kosovo i za koju se moglo pretpostaviti da bi mogla napraviti ovakav skandal koji je u oprjeci s Olimpijskom poveljom, jednim od temeljnih dokumenata olimpijskog pokreta.

U Olimpijskoj povelji nema mjesta podvojenosti ili segregaciji po niti jednom pitanju.

Linker
06. listopad 2024 01:19