NIKOLA PATKOVIć
IN MEMORIAM

Preminuo je legendarni prvak Balkana: Pet puta pobijedio Parlova, a u ratna vremena pokazao je veliko srce

Premuš je u karijeri imao više od 250 boksačkih mečeva, najviše u osječkoj Mladosti i Slavoniji
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 11:52

Otišao je Vladimir Premuš. Jedan od najvećih osječkih sportaša, legendarni boksač, koji je bio prvak Balkana, napustio je svoj dom i ulice Osijeka preminuvši u 82. godini života nakon kratke bolesti. Premuš je bio istinska osječka sportska legenda, o čemu su nam nerijetko govorili njegovi suvremenici, koji su svjedočili borbama u nekadašnjem osječkom Radničkom domu, iz kojih je ovaj stasiti čovjek, rodom iz Daruvara, najčešće izlazio kao pobjednik.

Tako je čak pet puta svladao i najvećeg hrvatskog boksača u povijesti, legendarnog Matu Parlova, pri čemu je Premuš zauvijek ostao jedini boksač protiv kojeg je Parlov imao negativan skor od četiri pobjede i pet poraza. Nerijetko nam je i sam Premuš, kada bismo ga sreli u nekoj od svakodnevnih šetnji Osijekom uvijek u pratnji svog sina Zorana, znao ispričati poneki detalj iz svoje karijere i tih kultnih borbi s Parlovom, kao i osvajanja titule boksačkog prvaka Balkana 1966., te viceprvaka godinu poslije. Parlova je iznimno cijenio, kao i ovaj njega.

- Bio sam iskusniji i afirmiraniji boksač kad smo se Mate i ja sučeljavali u ringu, njegova je zvijezda tek bila u usponu, ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?! Štoviše, taj jezičac na vagi, dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-ogodišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu u Rumunjskoj 1969. godine kao viceprvak Europe u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika europska medalja, ali se, ipak, i tada našao na koljenima – ispričao je Premuš jednom.

image
NIKOLA PATKOVIć

No, uvijek je u tim razgovorima isticao da je bio jedan od rijetkih boksača, pa i sportaša, koji je vrhunske rezultate ostvarivao paralelno radeći u nekadašnjoj Tvornici kruha Sloboda, gdje je prvo bio pekar, a potom vozač. Na treninge je često odlazio po izlasku iz noćne smjene i to mu nikada nije predstavljalo problem. U Slobodi je zaradio i mirovinu, a uvijek se prisjećao i kako je za vrijeme rata, pod prijetnjom granata, metaka i bombi, svakoga dana neumorno razvozio kruh po osječkim trgovinama, ali i braniteljima na prve linije obrane grada.

Premuš je u karijeri imao više od 250 boksačkih mečeva, najviše u osječkoj Mladosti i Slavoniji, a pred kraj karijere i u BK-u Borovo. S Premušem smo zadnji put razgovarali prije dva mjeseca, kada smo radili priču o njegovom dugogodišnjem sudskom sporu za ostvarivanje prava na ostanak u stanu u koji je s pokojnom suprugom uselio još 1965. godine i u kojem je imao status zaštićenog najmoprimca. Sudski pravorijek, na žalost, nije dočekao. Od Premuša su se oprostili i na portalu Hrvatskog boksačkog saveza. Posljednji ispraćaj Vladimira Premuša bit će na groblju svete Ane u Osijeku, u četvrtak, 29. kolovoza s početkom u 14,10 sati.

Linker
05. rujan 2024 10:56