NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
VELIKA NAJAVA

Kako je ‘Bombarder‘ šokirao svijet, uništio plan težak 100 milijuna funti i Hrgoviću otvorio vrata spektakla

Hrvatski teškaš na korak je do, ne samo borbe za svjetsku titulu, već i okršaja s ponajvećom zvijezdom
Piše: SNObjavljeno: 24. prosinac 2023. 18:29

Kad su bili prvaci sanjalo se o njihovom okršaju i ujedinjenju titula, ali dogovor bi uvijek izostao. A tko bi bio kriv? E tu bi svaka strana imala svoju verziju priče... No danas, kad su obojica bez pojasa, Anthony Joshua i Deontay Wilder došli su najbliže međusobnom odmjeravanju snaga. Dogovor između ponajvećih boksačkih zvijezda navodno je već bio postignut, ne za jedan, već čak za dva međusobna susreta, a cifra kojom barataju britanski mediji kretala se oko 100 milijuna funti.

No u cijeloj priči postojao je ipak jedan važan preduvjet. Naime, da bi došlo do ovog dugoočekivanog sudara, Joshua i Wilder morali su u subotu u Rijadu ostvariti pobjede i tako osigurati ulaznice za meč koji bi ih mogao ponovno vinuti u one najunosnije i najprivlačnije bitke.

I mnogi su očekivali da će se upravo to i dogoditi, no prije nego što je Joshua uopće krenuo prema ringu, ‘Brončani bombarder‘ je u potpunosti razočarao izvedbom i uvjerljivo na bodove izgubio od Josepha Parkera. Za mnoge je ovo bilo veliko iznenađenje, ali mora se isto tako i priznati da su mnogi potpuno neopravdano u tolikoj mjeri podcijenili Novozelanđanina koji je, spomenimo i to, nekadašnji WBO svjetski teškaški prvak i čovjek čija profesionalna karijera sada broji 34 pobjede i samo tri poraza.

image

Joseph Parker vs Deontay Wilder

FAYEZ NURELDINE Afp

- Moram povratiti, vraćam se za 20 sekundi - nakon Wilderovog meča će za TNT Sports slikovito reći boksački promotor Eddie Hearn, čovjek koji godinama gradi karijeru Anthonyja Joshue i koji je vjerojatno zbog ovakvog raspleta ostao bez silnih milijuna.

- Bio je bezidejan i izgubio je svaku rundu, a onda tamo na kraju diže ruku govoreći da je pobijedio. Toliko jednostranu borbu u teškoj kategoriji nisam dosad još nikad vidio. Ovo je pokvarilo naše planove. Pazite, sad moram otići u svlačionicu i Joshuu obavijestiti da je Wilder izgubio od Parkera - dodao je Hearn nešto kasnije jasno poručivši da već sad gledaju u drugom smjeru.

A taj drugi smjer, kako je otkriveno u nastavku večeri, uključuje Filipa Hrgovića.

image

Eddie Hearn

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

- Potpisali smo za Wildera, ali on je izgubio. Znate, možda je ovo i blagoslov jer AJ želi postati trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji. Gledat ćemo Joshuu protiv Hrgovića za svjetski naslov - najavio je boksački moćnik.

Zašto je Hrgović sad toliko zanimljiv Joshui?

Hrvatski teškaš definitivno nije najunosniji suparnik za britansku zvijezdu, ali je izazov koji Joshui može otvoriti put prema najvećim zvijezdama poput Tysona Furyja i Oleksandra Usyka.

A upravo će se Fury i Usyk 17. veljače boriti za ujedinjenje svih boksačkih titula te, kako to obično biva u ovakvim megaspektaklima, obje će strane imati pravo nakon meča aktivirati klauzulu o revanšu.

E tu sad za njih nastaje jedan problem...

Tko god pobijedi, u svom će vlasništvu imati WBC-ov pojas kojeg trenutno drži Fury te WBA (Super), IBF, WBO i IBO pojaseve koji su u vlasništvu ukrajinskog udarača. Onaj "problem" koji smo spomenuli odnosi se na to da IBF želi izbjeći novo "kočenje" kategorije pa će vlasnik njihove titule morati pojas braniti protiv Filipa Hrgovića kao obveznog izazivača ili će mu u slučaju aktiviranja klauzule isti biti oduzet. To je čak i dosta izgledan scenarij jer revanš će obojici ponovno donijeti ogromnu zaradu, a poraženom i popravni ispit, što znači da će Hrgović za IBF-ov naslov boksati s idućim na IBF-ovoj listi, a to će nakon subotnje pobjede nad Otto Wallinom biti upravo Joshua.

Naravno, u boksu je sve moguće pa i to da Joshua i Hearn promijene mišljenje, ali u ovim trenucima Hrgovićev meč s bivšim prvakom djeluje kao možda i najizglednija opcija....

image

Otto Wallin vs Anthony Joshua

FAYEZ NURELDINE Afp

Linker
29. travanj 2024 07:37