Agron Smakići i Anthony Joshua

 Privatna arhiva
EKSLUZIVNO IZ ESSEXA

‘Joshua je jako opasan, ako ne paziš - ode glava. Rekao sam mu da je Hrgović ‘motherf***er‘, a evo i zašto

Agron Smakići javio nam se iz pripremnog kampa Anthonyja Joshue gdje je proveo posljednja dva tjedna
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 14. prosinac 2023. 22:06

Odradili smo odličan posljednji sparing i puno razgovarali o svemu, pomoći će mi oko daljnje karijere, a definitivno ću biti i dio njegovog tima u Rijadu - otkrio nam je odlično raspoloženi Agron Smakići (20-2) tijekom telefonskog razgovora. Hrvatski teškaš javio se s jugoistoka Engleske, iz Essexa, gdje je proveo dva tjedna u pripremnom kampu Anthonyja Joshue (26-3). Zahvaljujući svojim boksačkim kvalitetama i stilu (ljevak, kontragard), 33-godišnji se Zagrepčanin prometnuo u "AJ"-evog glavnog, s vremenom i jedinog, sparing partnera za predstojeći okršaj s Ottom Wallinom.

"Jedini sam ostao u kampu od sparing partnera, sa mnom su bili najzadovoljniji, tako da od prošlog petka Joshua i ja radimo sami. Bilo je ovdje puno boksača, prije mene je već bilo njih pet-šest koji su došli i otišli, neki mu nisu mogli parirati, a neki su završili ozlijeđeni i teško nokautirani. Joshua je stvarno opasan. Posložio se mentalno, a ima i dobru kilažu, i ako na trenutak ne paziš i nisi 100% u sparingu - može ti otići glava", govori nam Smakići koji je s bivšim svjetskim prvakom surađivao i lani, uoči njegovog drugog meča protiv Oleksandra Usika, pa nam prenosi dojmove iz Essexa:

"Smješten sam u hotelu blizu dvorane, hrana je dobra, jedemo u restoranu gdje nam kuharica priprema ono što želimo. Dvorana je vrhunska, unutra se nalaze specijalne grijalice koje su namještene tako da pogode točnu temperaturu koja će ga dočekati na meču u Rijadu, kao i odlični ringovi i boksačke vreće. Ujutro imamo trening, nakon toga je na rasporedu ručak, pa onda odmor, a onda idu novi trening i večera. Kad sve završi, ‘uvalim‘ se u kadu, regeneriram se, malo čitam i slušam glazbu. Imam dosta vremena za rad na sebi i promišljanje o sljedećim koracima, što je pozitivno. Što se tiče samih sparinga, odrađivali smo ih ponedjeljkom, srijedom i subotom, a ovaj tjedan smo promijenili raspored te sparirali u utorak i četvrtak.

Na svakom sparingu sve bolji

Joshua i Smakići spariraju u dvorani Bena Davisona (bivšeg trenera Tysona Furyja) koji osvajača zlatne medalje s Olimpijskih igara u Londonu 2012. priprema za meč sa švedskim teškašem. Iako se u javnosti sve češće pojavljuje teza kako je Davison trajna zamjena za Joshuinog dosadašnjeg trenera Derricka Jamesa, naš sugovornik to demantira.

"Piše se da je Joshua promijenio trenera, ali zapravo nije, radi se o jednokratnoj suradnji. Ponuda za borbu s Wallinom mu je došla na ‘short notice‘, on nije trebao boksati na toj priredbi. U Engleskoj ima medijske obveze zbog kojih nije mogao otići u Sjedinjene Američke Države, dok njegov primarni trener James, s druge strane, u Americi priprema još neke borce za važne mečeve i nije mogao doći ovdje. Uslijed tih okolnosti, Davison je došao pomoći Joshui striktno za ovaj meč", objašnjava nam naš sugovornik i dodaje kako su u Joshuinom kampu prethodno kao sparing partneri, između ostalih, bili i Mourad Aliev (8-0, kao amater se borio s Markom Milunom i Frazerom Clarkom), odnosno Jerry Forrest (27-6, boksao neriješeno sa Zhileijem Zhangom).

Iako se uspio izboriti za status glavnog, na koncu i jedinog, sparing partnera, Smakićijeva engleska avantura nije krenula nimalo obećavajuće. Već nakon prvog dana u sparingu je zadobio ozljedu zbog koje je bilo neizvjesno hoće li uopće biti u stanju nastaviti raditi s 34-godišnjom britanskom zvijezdom.

"Kad sam tek došao, nisam bio u formi za sparinge. Malo sam bio stao s obzirom na to da mi je prethodno otkazana borba, a bio sam i nervozan zbog nekih drugih stvari i nisam bio u treningu. Na prvom sparingu sam dobio nezgodan udarac ispod kacige, oko mi je bilo nateklo i bio sam pomalo deprimiran zato što mi se to dogodilo na samom startu, mislio sam da neću moći ni nastaviti sa sparinzima. Taj i sljedeći dan sam proveo pored ogledala, haha, ledio sam tu oteklinu, mazao je maslacem i molio Boga da prođe, a nakon što je i prošlo - u svakom sam sljedećem sparingu bio sve bolji. Vrhunski sam sve odradio i baš sam zadovoljan kako sam se brzo uklopio i ušao u ritam", prisjeća se Agron.

Karta za Rijad

Na temelju onoga što je isporučivao tijekom sparinga, Smakići je dobio i ponudu da putuje s Joshuom u Rijad. Objeručke ju je prihvatio budući da se radi o jednoj od najvećih boksačkih priredbi desetljeća, a koja za njega ima osobitu simboliku budući da će se 23. prosinca u saudijskoj prijestolnici međusobno boriti Agit Kabayel, s kojim je boksao za titulu europskog prvaka (EBU), i Arslanbek Mahmudov, s kojim je trebao boksati na Fury-Ngannou eventu u listopadu. Taman kad je sve isplanirao i odgodio druge obaveze, međutim, netko je iz Joshuinog tima, vođen svojim interesima, pokušao intervenirati protiv toga da Agron putuje u Rijad. Zadnja je ipak bila - Joshuina - koji se osobno založio da Smakići bude dio njegovog tima na "Danu obračuna".

"Jeste osigurali kartu za Agija?", upitao je "AJ" nakon posljednjeg sparinga, nakon čega je svima prisutnima bilo jasno da hrvatski teškaš definitivno putuje na Arapski poluotok, a preostalo je još samo finalizirati tehničke detalje.

Prijateljstvo s Joshuom

Osim udaraca, Smakići i Joshua u Engleskoj su redovito izmjenjivali i iskustva i savjete, te kroz zajedničke treninge i druženja postali vrlo dobri prijatelji. "Agi" nam je otkrio kako je kroz brojne razgovore "kliknuo" s britanskim superstarom, te na njegov račun ima isključivo riječi hvale i poštovanja.

"Imali smo lijepe razgovore i otvoreno pričali o raznim temama, baš smo se sprijateljili i naš je odnos sada dosegao višu razinu. Rekao mi je da će mi pomoći kako mi god bude trebalo. Gledao je moju MMA borbu, gledao je moj meč s Kabayelom za europsku titulu i također smatra da je sudac to trebao prekinuti, ali kaže da mi je to sve škola. On je čovjek koji postigao sve, vratio je tešku kategoriju u priču i dva puta postajao svjetski prvak, a opet ima toliku disciplinu i toliko trenira, to je zaista fascinantno. On je pravi šampion, ali i velik čovjek, svaka mu čast", ističe teškaš iz zagrebačkog Trokuta pa dodaje:

"Zna saslušati, ima empatije prema drugima i zanima se za ljude oko sebe. Često me pita za neke treninge koje smo prije odrađivali, pamti mnoge detalje što mi je nevjerojatno jer je obišao cijeli svijet, upoznao milijun ljudi i prošao toliko toga, a još uvijek se sjeća nekih određenih momenata koje smo zajedno prošli".

"Joshua će ozlijediti Wallina"

Na osnovu svega što je iz prve ruke vidio u Essexu, Smakići je uvjeren kako će Joshua pobijediti u nadolazećem meču - i to na način koji bi mogao biti vrlo neugodan za njegovog protivnika. Zagrepčanin ima veliko poštovanje prema Wallinu, s kojim je 2018. u New Yorku i sparirao, ali boji se da bi u Rijadu mogao vrlo loše proći protiv "posloženog" Joshue.

"Joshua je skupio veliko iskustvo kroz 24 runde koje je odboksao s Usykom, naučio je neke trikove protiv ljevaka, što je sada nadogradio kroz sparinge. Shvatio je kada što treba napraviti, bez straha primiti udarac, a onda odmah reagirati i opaliti kontru. Wallina izuzetno cijenim, radio sam s njim i gledao puno njegovih mečeva. Ima jako dobrog trenera, dugo su zajedno i u konstantnom je treningu. Kad sam bio s Muratom Gassievom na pripremama čak sam se i kladio s ljudima iz njegovog tima koji su bili uvjereni da će nokautirati Wallina do pete runde. Gassiev doista ima poseban udarac koji ne znam odakle dolazi, na sparingu je čak i Wildera rušio dva puta, ali sam tim ljudima rekao da to neće biti dovoljno jer je Otto pokretljiv, može primiti udarac, a može i udariti. Rekao sam im da će Otto pobijediti i na kraju sam bio u pravu. Uvijek sam, dakle, bio na Wallinovoj strani, ali u ovom konkretnom meču prednost dajem Joshui", kaže hrvatski borac pa dodaje:

"S obzirom na to kako Joshua udara i kad pogledam, primjerice, kakve sam udarce izbjegavao na sparinzima, a da se Wallin drugačije kreće od mene; da zna stati u dupli ‘dekung‘ i primiti udarac, mislim da će ga Joshua teško ozlijediti. Iako je Wallin iskusan i pokretljiv, Joshua ima ‘raketu‘ u ruci i moja je prognoza da će ga teško nokautirati".

Razgovori o Hrgoviću

Jedno od neizostavnih pitanja bilo je, dakako, i ono koje se ticalo Filipa Hrgovića. Željeli smo saznati je li Joshua možda spominjao "El Animala" tijekom neformalnih razgovora i postoji li ikakva naznaka o tome kojim će putem krenuti nakon eventualne pobjede nad Wallinom.

"Koliko sam shvatio, oni forsiraju borbu s Wilderom, ali prate sve. Joshua je, primjerice, pogledao moj meč s Kabayelom jer je Agit također trebao boksati s njim. Gledao je i posljednju borbu Tonyja Yoke, pa onda poslije komentirao viđeno. Isto tako komentirao je i Hrgovića, kako boksa i slično, a budući da sam radio s Filipom, i ja sam ‘dobacio‘ neke stvari", rekao je Smakići, pa se, kroz smijeh, prisjetio zanimljive anegdote iz Essexa:

"Ispričao sam mu da Hrgović na sparinzima nosi iste rukavice kao i njegovi sparing partneri, što kod drugih boksača s kojima sam radio nije bio slučaj. Svi nose manje rukavice, a sparing partnerima daju veće. Gassiev nam je, recimo, dao ‘jastuke‘, a sebi uzeo istrošene rukavice manje od 14 unci. U tom me trenutku Joshua, malo, onako, pogledao, jer i on ima, mogli bismo reći, ‘posebne‘ rukavice. Rekao sam mu: "Gledaj, Hrga je motherf***er", njega ne j**e, on ti dopusti da sam biraš rukavice, a onda se potuče s tobom".

Borba s Mahmudovom

Kao što je prethodno navedeno, Smakići je krajem listopada trebao boksati s opasnim Arslanbekom Mahmudovim na "Battle of the Baddest" priredbi. Taj je meč već bio potvrđen i uvršten u službeni poster "eventa", no na koncu je ruski nokauter (rođen u Mozdoku, Sjeverna Osetija) s kanadskom adresom, ukrstio rukavice s Juniorom Anthonyjem Wrightom, kojeg je pobijedio prekidom u prvoj rundi, a Agron nam je sada ispričao i zašto je došlo do te promjene.

"Top Rank je sigurno ponudio 200.000 dolara za borbu, ali netko se upleo i na kraju je do mene došla ponuda od 60.000. Odlučio sam se povući jer kad bih platio porez i svoje troškove, boksao bih za kikiriki - i to s najtežim protivnikom na cijelom ‘undercardu‘. Šeici su tamo zvali pjevače kojima su davali po 200-300 tisuća, a ja sam se trebao za 60 tisuća boriti s najluđim čovjekom na cijeloj priredbi. Bude mi žao što je tako ispalo jer me tamo netko mogao vidjeti, nešto bih pokazao, možda i pobijedio meč, puno toga mi prolazi kroz glavu, no dobro, bit će prilike".

Ne sumnjamo da će velikih prilika još biti. Smakići je, nakon nesretnog poraza od Kabayela, tehničkim nokautom pobijedio Jozsefa Kormanya na boksačkoj priredbi u Beču i trenutno je 82. teškaš svijeta. U austrijskoj je metropoli, također, na Sparta Championship Fighting 3 eventu, imao i uspješan MMA debi, nokautiravši Marija Jagatića nakon samo pola minute borbe. Agron nam je otkrio kako dobiva razne ponude, od kojih nekih vode čak i prema najelitnijim MMA organizacijama. Brojne su mu opcije, dakle, otvorene, a njegova suradnja s Joshuom zasigurno bi mu mogla otvoriti i neka nova vrata, te mu utabati put prema gornjem domu boksačkog "heavyweighta".

Linker
28. travanj 2024 02:34