Luka Pratljačić

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
BOKS

Hrvatski reprezentativci doznali suparnike: Najveće šanse za Pratljačića, pakleno teško za Čalića

Objavljeno što se sprema Hrvatima na svjetskom kvalifikacijskom turniru za OI u Pariz
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. svibanj 2024. 14:08

U Bangkoku gdje je u petak počeo drugi i posljednji kvalifikacijski boksački turnir za Olimpijske igre u Parizu, objelodanjen je jasno i ždrijeb. Tako smo doznali put koji će naših ukupno 6 boksačica i boksača usmjeravati na putu k željenom cilju, Igrama u Parizu.

Od Hrvata prvi će u ring, u nedjelju, 26. ovog mjeseca Filip Poturović (do 63,5 kg) odnosno Marko Zeljko (do 71 kg). Filipov prvi suparnik bit će boksač s Arube, dok Marko čeka boljeg iz prethodnog dvoboja boksača iz otočne karipske države Nauru protiv Gruzijca. Poturović i Zeljko se bore inače u kategorijama u kojima je najviše boksača na ovim kvalifikacijama, te će im trebati minimalno 4 pobjede da bi ušli u polufinale. Svi polufinalisti iz Bangkoka u ovim kategorijama će se plasirati za Pariz.

Nakon Filipa Poturovića i Marka Zeljka, od naših će predstavnika potom prva u ring Sara Beram (do 60 kg). Bit će to u ponedjeljak, 31. svibnja. Sara također treba četiri pobjede na putu do Pariza, ali već joj je prva suparnica vrlo jaka. Japanka Ayaka Taguchi koja je već pobijedila Saru prije dva mjeseca, u talijanskom Busto Arsiziju, u prvim kvalifikacijama za OI. Nikolina Ćaćić (do 57 kg), Marko Čalić (do 92 kg) i Luka Pratljačić (iznad 92 kg) trebat će izboriti minimalno tri pobjede za steći status olimpijca u Parizu. Nikolina će se prvo boriti u četvrtak, 30. svibnja ili na Dan državnosti protiv Tajlanđanke Niawane Techasuep.

Istog dana Marko Čalić starta protiv pobjednika dvoboja između predstavnika Azerbejdžana i Gane. Vjerojatni će mu suparnik biti naturalizirani Azerbajdžanac, u biti Kubanac, izvanredno jak Loren Alfonso Dominguez. Riječ je o svjetskom prvaku iz Beograda 2021. i svjetskom doprvaku iz Taškenta 2023., a ujedno i osvajaču brončane medalje na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. Naš najiskusniji, pa i najstariji boksač na ovim kvalifikacijama, 36-godišnji Marko Čalić morao bi doista nadmašiti sebe kako bi svladao Kubanca pod azerbajdžanskom zastavom. Težeg suparnika jednostavno nije mogao dobiti.

Dan ranije, dakle u srijedu, 29. svibnja "osječki bombarder", superteškaš Luka Pratljačić (iznad 92 kg) ide u borbu protiv pobjednika sraza između predstavnika Gane i Mauricijusa. Prođe li Pratljačić prvu prepreku, u sljedećoj borbi najvjerojatnije ga čeka Ukrajinac Dmitrij Lovčinskij, bivši prvak Europe do 22 godine, kojeg je Pratljačić pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca u prvoj borbi na kvalifikacijskom turniru u Busto Arsiziju, u ožujku. U Lukinom dijelu ždrijeba, ukrajinski prvak se čini zapravo i najozbiljnijim suparnikom u borbi za olimpijsku vizu. Drugim riječima, kako sada stvari stoje, nakon ždrijeba i prije prve borbe ikojeg od hrvatskih predstavnika, možda se najbolje šanse daju našem superteškašu, brončanom na nedavnom seniorskom EP u Beogradu, Luki Pratljačiću.

Linker
25. svibanj 2024 08:29