foto: CROPIX, JL
DUŽNI K'O GRČKA

BLIŽI LI SE KRAJ BAJKE? Led u Ledenoj nikad tanji! Voda stigla do grla, KHL opalio i sankcije!

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 09. studeni 2015. 13:27

Nema lijepog načina da se ovo kaže, Medveščak je do grla u dugovima, a prvi put od početka te sage pojavile su se službene sankcije KHL-a.

Službenih, potvrđenih informacija i uvida u dugove nema previše. Ima nagađanja, svakakvih teorija i izjava pa i toga da se radi o dugu od oko 4 milijuna kuna. Navodno je Medveščak u zaostatku s isplaćivanjem plaća od siječnja i svakome igraču nedostaje trećina cjelokupne plaće. Iz kluba je još u srpnju potvrđeno da postoje “nedovršeni poslovni odnosi”.

Kako je moglo doći do "nedovršenih poslovnih odnosa" u europskom klubu, koji se natječe u drugoj najjačoj hokejaškoj ligi na svijetu?

- Proizlaze dijelom iz loših sportskih rezultata igrača u prošloj sezoni - odgovorio je u službenoj izjavi glasnogovornik Medveščaka Ranko Vučinić.

Ljetos je bivši golman Mark Dekanich na Twitteru započeo “pokret otpora”, a saga o dugovima Medvjeda prvi je put izašla na svjetlo javnosti.

Kako je to napredovalo? Nije napredovalo. Dugovi i dalje nisu podmireni, a informacije igrača curile su na sve strane.

Onda se uoči početka sezone oglasio predsjednik Medveščaka Damir Gojanović.

- Lošijim završetkom prošle sezone neki sponzorski ugovori završili su ranije, a slijedom krize, koja je sve zahvatila, neki od sponzora su nas i napustili. I na tečajnoj razlici na relaciji rubalj - euro - dolar zbog rasta dolara a pada eura izgubili smo oko 750.000 dolara na sponzorskim ugovorima, kao i na ugovorima igrača.

No, službenog postupka s ligom nije bilo. Do rujna, kad je situacija najednom postala više nego ozbiljna jer uključila se Disciplinska komisija KHL-a.

- Postoje dvije grupe igrača, oni iz Medveščaka i Slovana, kojima se duguje - rekao je predsjednik Udruženja hokejaša u KHL-u Andrej Kovalenko.

- S klubovima su potpisana garancijska pisma koja su sadržavala raspored isplata plaća za prošlu sezonu. Skupina hokejaša koja se nije složila s takvom shemom, predala je dokumente Disciplinskoj komisiji.

Prije nekoliko dana objavljeno je da će biti sankcija protiv Medveščaka.

"Prema odluci vodstva KHL-a od 1. studenog četiri momčadi (Admiral, Medveščak, Sibir i Slovan) imaju zabranu dovođenja novih igrača", piše u priopćenju iz lige.

"Zabrana je nastala zbog nepoštovanja rokova isplate dugova igračima i trenerima prošle sezone."

Što to znači za Medveščak?

U slučaju da se nekome od igrača pojavi lukrativnija ponuda te da ju je spreman prihvatiti, Medvjedi ne mogu dovesti novog igrača da ga zamijene. Jedan igrač ne čini momčad, ali nedostatak, recimo, Mareka Kvapila u napadu ili Geoffreya Kinradea u obrani ostavio bi posljedice.

- Predvidjeli smo neke odlaske igrača, koji bi se mogli dogoditi do službenog završetka transfera unutar lige i za njih doveli zamjenu u igračima koji su među posljednjima stigli u klub - rekao je Vučinić.

Led se topi, nikad u Ledenoj nije bio tanji, a voda Medveščaku dolazi do grla. Je li ovo kraj Medveščakove bajke? Nadamo se da nije...

Linker
23. rujan 2024 11:18