ATP SYDNEY

Tomicu prvi naslov u karijeri

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. siječanj 2013. 10:48

Bernard Tomic, 20-godišnji Australac hrvatskih korijena, osvojio je u Sydneyju svoj prvi ATP turnir u karijeri. U finalu je pobijedio Južnoafrikanca Kevina Andersona 6-3, 6-7(2), 6-3 nakon jednog sata i 55 minuta igre…

Nakon razočaravajuće 2012. godine, Tomic je uoči nove sezone podvukao da je tijekom stanke izvrsno radio, te kako očekuje da će plodovi tog rada vrlo brzo biti vidljivi. Da to nisu bile tek prazne riječi, dokazao je prvo u Perthu na Hopman Cupu, ekshibicijskom turniru mješovitih reprezentacija, na kojem je nastupajući za australsku selekciju dobio sva tri meča u pojedinačnoj konkurenciji, uključujući i trijumf protiv Novaka Đokovića. Pobjedničku seriju nastavio je i u Sydneyju.

Do prvijenca na ATP Touru stigao je sasvim zasluženo. U finalu protiv Kevina Andersona, bolje je odigrao najvažnije poene, ne računajući tie-break drugog seta u kojem je Južnoafrikanac dominirao.

Tomic je odlično otvorio meč. Oduzeo je servis Andersonu u drugom gemu i poveo 3-0, te je prednost breaka čuvao do kraja seta.

U drugom setu je Anderson izborio jednu break-loptu, jedinu u meču. Nije je iskoristio, ali je taj set ionako osvojio u tie-breaku.

U trećem setu je Tomic propustio tri break-lopte u četvrtom gemu, ali je u osmom napravio break. Anderson je od 0-40 stigao do izjednačenja, ali je Australac realizirao četvrtu break-šansu u tom gemu, ukupno sedmu u setu.

Tomic je ostvario 24 izravna poena udarcima forhendom i bekhendom, Anderson 13. Južnoafrikanac je, pak, imao šest neforsiranih pogrešaka više (26-20). Od Tomica je izgubio i jedini prethodni meč, 2011. godine u Šangaju.

Tomic je do prve ATP titule karijere stigao u svom prvom finalu. Najboljem južnoafričkom tenisu ovo je bio četvrti finale u karijeri. Ostao je na dva naslova…

ATP Sydney, finale:

Tomic – Anderson 6-3, 6-7(2), 6-3

Španjolac David Ferrer, peti tenisač svijeta, osvojio je treći uzastopni naslov na ATP turniru u Aucklandu, odnosno četvrti ukupno. U finalu je pobijedio 19. igrača s ATP ljestvice, Nijemca Philippa Kohlschreibera 7-6(5), 6-1 nakon jednog sata i 18 minuta igre.

Nakon što je prošle godine odigrao daleko najbolju sezonu u karijeri i osvojio čak sedam naslova, 30-godišnji Španjolac sjajno je zakoračio i u novu sezonu. Turnir u Aucklandu prvi put je osvojio 2007. godine, a sljedeća tri naslova na Heineken Openu ostvario je u zadnja tri izdanja. Izjednačio je rekord Australca Roya Emersona, koji je također četiri puta bio pobjednik u Aucklandu, 1960., 1965., 1966. i 1967. godine. Emerson je uoči finala poslao email Ferreru u kojem mu je poželio sreću u nastojanju da poravna njegov rekord.

Ukupno je Ferrer stigao do 19. naslova u 34. ATP finalu karijere. Auckland mu je drugi turnir na kojem je slavio tri puta zaredom nakon Acapulca (2010-2012). Najavio je da će iduće godine doći po peti naslov.

Kohlschreiber je u prvom setu dva puta imao break prednosti. Imao je i servis za set kod 5-4. Nakon što je Ferrer izvukao tu situaciju i dobio prvi set u tie-breaku, u drugom mu je bilo puno lakše.

Ferrer je proslavio sedmu pobjedu u desetom ogledu s Kohlschreiberom, kojem je ovo bio osmi ATP finale karijere. Ostao je na četiri osvojena naslova. Jedan od njih uzeo je u Aucklandu 2008. godine.

ATP Auckland, finale:

Ferrer (1) – Kohlschreiber (2) 7-6(5), 6-1

Kooyong Classic: Hewitt razbio Del Potra i osvojio naslov

Australski 31-godišnji tenisač Lleyton Hewitt osvojio je ekshibicijski turnir Kooyong Classic, koji se igra u predgrađu Melbournea uoči prvog Grand Slam turnira sezone Australian Opena…

Nakon pobjeda nad Kanađaninim Milosom Raonicem i Čehom Tomašom Berdychom, nekadašnji prvi, a trenutno 82. tenisač svijeta Lleyton Hewitt potvrdio je odličnu formu i u finalnom ogledu, u kojem je svladao sedmog tenisača svijeta, Argentinca Juana Martina del Potra 6-1, 6-4.

Hewitt je bio pobjednik ovog turnira i prije dvije godine. Australski veteran, koji je Del Potra svladao jednom u tri službena ogleda, zadnjih je godina imao mnoštvo problema s raznim ozljedama, ali je očigledno itekako spreman za početak ove sezone. Na startu Australian Opena igrat će protiv Srbina Janka Tipsarevića.

U ogledu za 3. mjesto, Tomaš Berdych je pobijedio Cipranina Marcosa Baghdatisa 6-3, 6-2.

Na ovom turniru igrao je i naš Ivan Dodig, koji je izgubio prvi meč u tri seta od Berdycha, a potom sljedeći u dva seta od Raonica.

Kooyong Classic, finale:

Hewitt – Del Potro 6-1, 6-4

Za 3. mjesto:

Berdych – Baghdatis 6-3, 6-2

Linker
21. rujan 2024 12:31