AFP
MotoGP

Lorenzo je novi prvak!

Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 08. studeni 2015. 16:37

Pobjedom na posljednjoj utrci sezone Jorge Lorenzo osvojio je treći naslov u MotoGP klasi. Španjolac na Yamahi bio je najbrži u kvalifikacijama i s prve startne pozicije odjurio do sedme pobjede sezone. Nakon 18 utrka za samo 5 bodova nadmašio je momčadskog kolegu Valentina Rossija u ukupnom poretku.

U dramatičnu završnicu sezone Rossi je ušao sa sedam bodova prednosti, ali s posljednje startne pozicije. Nakon kontroverznog kontakta s Marcom Marquezom na pretposljednjoj utrci sezone u Maleziji, suci su Rossiju izrekli 3 kaznena boda na vozačkoj licenci i osudili ga na posljednje mjesto na startnoj rešetki. Nije pomogla ni žalba arbitražnom sportskom sudu u Švicarskoj. No, unatoč ogromnom hendikepu Dottore se nije predavao.

Nakon prvog kruga uspio je s 25 pozicije doći do 15., a nakon samo 12 krugova već je bio četvrt praćen burnim odobravanjem tribina iako se utrka vozila u Valenciji, no, prema očekivanje to je ujedno bilo sve što je Rossi mogao napraviti na stazi. Jedina, vrlo slabašna nada bila su dvojica tvorničkih vozača Honde.

U samoj završnici činilo se da Marquez i Pedrosa imaju brzinu kojom bi mogli zaprijetiti Lorenzu. Hondini vozači u samo pet krugova anulirali su prednost koju je Lorenzo marljivo gradio. No, u pretposljednjem krugu međusobnim nadmetanjem, ostavili su dovoljno prostora Lorenzu za konačni odlučujući bijeg.

Pred svojom publikom Lorenzo nije dozvolio nikakva iznenađenje. U velikom stilu dojurio je do svoje treće titule u kraljevskoj klasi, ukupno pete u svjetskom GP prvenstvu.

Linker
23. rujan 2024 21:29