AFP
NAJVEĆI SVIH VREMENA

GODIŠNJICA NESREĆE Schumi je prikovan za krevet, ali on će se vratiti jer je borac!

Godina dana već je prošla od bizarne skijaške nesreće najtrofejnijeg vozača Formule 1 svih vremena. Nesreće koja je prikovala Schumija za krevet
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. prosinac 2014. 15:25

Bila je nedjelja, na današnji dan, 29. prosinca prije točno godinu dana. Uobičajeno i bezazleno rekreativno skijanje sa sinom i prijateljima pretvorilo se u životni pakao za Michaela Schumachera i njegovu najužu obitelj.

Godina dana već je prošla od bizarne skijaške nesreće najtrofejnijeg vozača Formule 1 svih vremena. Nesreće koja je prikovala Schumija za krevet u njegovu domu u Švicarskoj i potpuno ga izolirala od svijeta. Takva je barem situacija danas, zapravo, to je ono što se zna jer puno se zapravo i ne zna.

Iako se, jasno, o nesreći i svim njezinim posljedicama dosta pisalo i govorilo i prognoziralo, stvarni razmjeri tragedije poznati su samo njegovim liječnicima te članovima Schumacherove obitelji koja, ne želeći narušavati svoju intimu, vrlo rijetko i vrlo šturo javno obznanjuje zdravstveno stanje sedmerostrukog prvaka svijeta u F1.

Pitanja bez odgovora

Zato su, na žalost, ostala samo puka nagađanja, koja su ponekad išla do ekstrema poput onih “pripremite se za najgore”. Doduše, baš zbog činjenice da provjerenih informacija iz pouzdanih izvora ima tek na kapaljku, može se zaključiti da Schumijevo stanje i danas, 365 dana od tog nesretnog 29. prosinca 2013, nije sasvim ohrabrujuće.

Upravo je ta tišina davala prostor sumnjama da je Nijemac zapravo izgubljen, bez obzira na to što ih je njegova menadžerica Sabine Kehm redovito demantirala. A nekako je logično razmišljati da bi se, da je situacija obrnuta te da ima dobrih i pozitivnih vijesti, se one ipak češće i više emitirale.

Godinu dana nakon nesreće, Michael Schumacher je na kućnoj njezi, nije više u stanju inducirane kome, u kojoj je proveo tri mjeseca, i diše bez pomoći aparata.

- Michael još nije počeo govoriti, ali komunicira očima. Počeo je prepoznavati članove obitelji, svoju suprugu i djecu, ali i dalje ima velikih problema s pamćenjem - rekao je upravo ovih dana Philippe Streiff, bivši F1 vozač, inače blizak s obitelji Schumacher.

Prije njega posljednje je izjave oko Schumija prije nešto više od dva mjeseca ponudio Jean-Francois Payen, neurokirurg iz bolnice u Grenobleu gdje je Nijemac proveo prvih šest mjeseci od zadobivanja teške ozljede glave.

- Posjećujem ga povremeno i otkako je iz bolnice prebačen kući gdje se provodi rehabilitacija i primijetio sam da postoji određeni napredak, ali trebamo mu dati vremena.

Ozljede glave i mozga, jasno, vrlo su kompleksne što zahtijeva dosta strpljenja.

- Osobama s takvim i sličnim ozljedama kao što su Schumacherove uglavnom se vrijeme oporavka procjenjuje od godine do tri godine, nekima trebaju i četiri.

Pri tome je opet nemoguće procijeniti do koje će se mjere Schumacher oporaviti. Tri mjeseca proveo je u komi, to je puno vremena i sigurno ostavlja znatne tragove...

Linker
06. listopad 2024 23:29