Max Verstappen

 JOHN THYS Afp
FORMULA 1

Verstappen najbrži, ali zbog kazne neće biti prvi: ‘Lani sam imao i niže startno mjesto, pa sam pobijedio‘

Najbrži je uobičajeno bio Verstappen, međutim dvostruki aktualni prvak neće biti na “pole positionu”
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. srpanj 2023. 20:39

Iako su sivi oblaci i obilna kiša, što je svakodnevica za Ardensku šumu, u kojoj je smješteno trkalište Spa Francorchamps, prijetili da uopće neće biti kvalifikacija za nedjeljnu utrku (15.00), na koncu su vozači praktički na suhoj stazi odradili posljednju rundu kvalifikacija za VN Belgije.

Najbrži je uobičajeno bio Max Verstappen, međutim dvostruki aktualni prvak neće sutra biti i na “pole positionu”. Naime, zbog premašivanja broja zamjenskih dijelova na mjenjačkoj kutiji njegova Red Bulla, Nizozemac je dobio kaznu od pet mjesta pa će u nedjelju startati kao šesti. No, kako je trkalište u Belgiji vrlo “zahvalno” za utrkivanje i pretjecanja, a ujedno i odgovara Red Bullu, očekuje se kako Verstappen zapravo neće ni osjetiti startni hendikep.

- Lani sam imao i više kazni te još niže startno mjesto, pa sam pobijedio. To je i sada cilj - rekao je 25-godišnji Nizozemac, rođen inače u belgijskom gradu Hasseltu.

- Odrastao sam ne tako daleko od ove staze, zato je smatram kao svojom domaćom utrkom - dodao je Max koji je pobijedio u posljednjih sedam utrka u nizu, odnosno u devet od 11 ove sezone.

Max je prošle godine bio 14. na startu utrke u Belgiji, ali svejedno stigao prvi na cilj, tako da šesto mjesto iz te perspektive izgleda kao “mačji kašalj”. K tome, Verstappen je po vremenu u kvalifikacijama bio čak osam desetinki sekunde brži od Charlesa Leclerca, što pokazuje koliku nadmoć ima Red Bull u odnosu na konkurenciju.

Ferrarijev vozač naslijedit će tako “pole position”, ali posljednja stepenica postolja je ono za što će se vrlo vjerojatno boriti u nedjelju, pod pretpostavkom da i Sergio Perez u drugom Red Bullu bude na visini zadatka.

No, kiša u nedjelju, što je sasvim moguća opcija, kao i uvijek mogla bi potpuno izmiješati karte. Jasno, samo ako je ne bude previše, jer prije dvije godine utrka se u Belgiji nije ni održala zbog nemogućih uvjeta za vožnju, odnosno prevelikog rizika. Ranije ovog mjesta 18-godišnji Nizozemac Dilano van ‘t Hoff poginuo je u utrci nižeg razred na ovoj stazi, u kišnim uvjetima, što je izazvalo nove rasprave o sigurnosti trkališta u Spa-Francorshampsu.

Danas se u Belgiji vozi i sprint utrka (16.30) u trajanju od 30 minuta.

STARTNI POREDAK

1. Leclerc (Ferrari), 2. Perez (Red Bull), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Sainz (Ferrari), 5. Piastri (McLaren), 6. Verstappen (Red Bull), 7. Norris (McLaren), 8. Russell (Mercedes), 9. Alonso (Aston Martin), 10. Stroll (Aston Martin)...

Linker
03. srpanj 2024 09:07