WILLIAM WEST Afp
‘USAMLJENO PUTOVANJE‘

Vapaj sedmerostrukog svjetskog prvaka: ‘Jedina sam tamnoputa osoba u F1, a od 40.000 ljudi u samo 1% su crnci‘

Uoči Velike nagrade Miamija sedmerostruki svjetski F1 prvak gostovao je u ‘Good Morning America‘
Piše: SNObjavljeno: 03. svibanj 2022. 22:40

Britanski 37-godišnji pilot govorio je o usamljenosti u svojoj 16-godišnjoj F1 karijeri i požalio se na dominaciju bijelaca u sportu.

"Bilo je ovo jedno istinsko usamljeno putovanje. Ja i moja obitelj smo bili jedina tamnoputa obitelj u sportu. Utrkujem se 29 godina, danas mi je 37 godina. Profesionalac sam 16 godina i najčešće sam jedina tamnoputa osoba u prostoriji", rekao je Hamilton u popularnom ABC-ovom showu.

"Kada sam postavio glasno to pitanje nije bilo jasnog odgovora, pa sam stoga osnovao Hamiltonovu komiciju jer sve počinje s edukacijom i razumijevanjem", dodao je Hamilton čijoj je komisiji cilj bolje predstavljanje Afroamerikanaca u britanskom moto-sportu.

"Cilj komisije je istraživanje za bolje razumijevanje barijera koje postoje. Saznali smo da nismo jedina industrija u kojoj na preko 40.000 radnih mjesta samo 1% njih otpada na ljude tamne boje kože", objasnio je Hamilton koji naglašava da ga je rastužila slavljenička fotografija nakon šestog naslova prvaka na kraju sezone 2019. na kojoj je on jedina tamnoputa osoba u Mercedesovom timu.

"Kako se ništa nije promijenilo? Bio sam tužan. Tužan i frustriran. Pitao sam se zašto sam ja jedini tamnoputi vozač u Formuli 1. zašto sam ja na fronti? Mora postojati viši razlog zašto sam ovdje", objašnjava britanski vozač

Linker
24. travanj 2024 14:18