Michael Schumacher, 2002. godina

 ANDREAS BEIL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
STIGLA JE PRESUDA

Moraju platiti za sramotan čin: Michael Schumacher dobio odštetu od 170 tisuća eura

Njemački magazin je u travnju prošle godine objavio lažan intervju sa Schumacherom
Piše: SNObjavljeno: 23. svibanj 2024. 10:14

Obitelj Michaela Schumachera dobila je odštetu od oko 170 tisuća eura nakon što su tužili časopis Die Aktuelle zbog lažnog intervjua koji su objavili s legendom Formule 1.

Njemački magazin je u travnju prošle godine objavio intervju sa Schumacherom, a kasnije se pokazalo da je napravljen pomoću umjetne inteligencije. Lažno su predstavili intervju kao Schumacherov prvi nakon njegove nesreće na skijanju 2013. godine.

Sedmerostrukog svjetskog prvaka obitelj je držala podalje od očiju javnosti otkako je u incidentu zadobio teške ozljede. Magazin je iznenađujuće prikazao fotografiju Schumachera široko nasmijanog na njihovoj naslovnici u prošlogodišnjem izdanju.

Slika je popraćena naslovom u kojem se tvrdi da su imali "prvi intervju" s legendom nakon njegove ozljede. U članku se tvrdi da je Schumacher mogao "stajati sam i čak polako napraviti nekoliko koraka".

image

Michael Schumacher i njegova supruga Corinna

RAINER DAHMEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Također se navodilo da je obitelj pogođene zvijezde "jako tužna" zbog njegove nesreće. Nema naznaka da je bilo koja od tvrdnji u članku točna. Anonimni autor teksta potvrdio je kasnije da su citati generirani pomoću umjetne inteligencije te je Schumacherova obitelj bila ogorčena člankom i brzo pokrenula pravni postupak protiv izdavača Funke Mediengruppe zbog "uznemirujuće objave".

Reakcija izdavača rezultirala je otkazom zaglavnu urednicu časopisa, Annu Hoffmann te je također upućena isprika. Njemački Ubermedien je izvijestio da je radni sud u Münchenu presudio u korist Schumacherovih i naložio Funkeu da plati spomenutu odštetu.

Linker
23. svibanj 2024 10:15