JUSTIN TALLIS Afp
FORMULA 1

Fernando Alonso preuzima mjesto Sebastiana Vettela! ‘Još uvijek imam glad i ambiciju boriti se‘

Momčad Aston Martina objavila da će sljedeće sezone u njihovom bolidu sjediti dvostruki svjetski prvak
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 14:28

Bivši dvostruki svjetski prvak u formuli 1 Fernando Alonso (41) od iduće godine vozit će za Aston Martin, objavila je momčad u ponedjeljak. Španjolac, koji ove sezone vozi za Alpine, u Aston Martinu će preuzeti mjesto četverostrukog svjetskog prvaka Nijemca Sebastiana Vettela koji je prošlog tjedna najavio odlazak u mirovinu na kraju ove sezone. Očekuje se kako će Alonsovo mjesto u Alpineu popuniti 21-godišnji Australac Oscar Piastri, prošlogodišnji prvak Formule 2.

- Još uvijek imam glad i ambiciju boriti se da budem na čelu i želim biti dio organizacije koja je predana učenju, razvoju i uspjehu - rekao je Alonso u izjavi za Aston Martin.

- Namjeravam ponovno pobjeđivati ​​u ovom sportu i stoga moram iskoristiti prilike koje mi se čine ispravnima.

Kanadski milijarder i vlasnik Lawrence Stroll, čiji sin Lance također vozi za Aston Martin, uložio je velika sredstva u tim, u izgradnju nove tvornice i zapošljavanje osoblja iz konkurentskih tvrtki.

image
XAVI BONILLA Dppi Via Afp

- Fernanda poznajem i divim mu se mnogo godina i uvijek je bilo jasno da je on predani pobjednik poput mene - poručio je Stroll.

- Namjeravao sam okupiti najbolje ljude i razviti prave resurse i organizaciju za uspjeh u ovom vrlo natjecateljskom sportu, a ti planovi sada poprimaju oblik u Silverstoneu. Stoga se činilo prirodnim pozvati Fernanda da bude dio razvoja pobjedničke momčadi.

Šef momčadi Mike Krack rekao je kako je cijela momčad uzbuđena što će raditi s Alonsom, koji je svoje naslove osvojio s Renaultom 2005. i 2006.

- Uvjereni smo da će on nadahnuti sve da podignu svoju razinu. Na putu smo stvaranja pobjedničke organizacije i jasno je da će Fernando ubrzati naš napredak - rekao je Krack.

Alonso je u petak proslavio 41. rođendan, dok je trenutačno deseti u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva nakon 13 od 22 utrke.

Španjolac je do sada nastupio na 346 utrka u Svjetskom prvenstvu formule 1, ostvario je 32 pobjede te se 98 puta se penjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Osim za Renault i Alpine, vozio je još za McLaren, Ferrari i Minardi.

S Toyotom je Alonso dva puta osvojio 24 sata Le Mansa (2018, 2019), također je osvojio i 24 sata Daytone s Wayne Taylor Racingom 2019. godine.

Linker
25. travanj 2024 02:40