JOE KLAMAR Afp
IZLETJELO MU

Dug jezik ga skupo koštao, zvijezda Formule 1 se ispričavala: ‘Sad bolje razumijem što ta riječ znači‘

‘Želim se ispričati za ono što sam rekao na radiju. Očito je da taj izraz nisam upotrijebio namjerno‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. lipanj 2024. 12:50

Japanski F1 vozač Yuki Tsunoda kažnjen je zbog uvrede koju je izrekao za vrijeme kvalifikacije za Velikoj nagradu Austrije. Naime, preko timskog radija poručio je "ovi dečki su jeb*** retardi", na što je reagirala FIA te ga zbog "uvredljivih i potpuno neprikladnih komentara" novčano kaznila. Tsunoda će odmah platiti 20.000 eura, a ponovi li do kraja sezone sličan riječnik i još dodatnih 20.000.

Tsunoda je reagirao kako je reagirao frustriran zbog čekanja u redu u boksu. U svoju obranu kazao je kako nije shvaćao što izraz kojeg je koristio znači na engleskom, koji mu nije prvi jezik, te kako je bio "užasnut" kad je to saznao. To ga je spasilo teže novčane kazne.

- Tijekom saslušanja vozač se jako ispričavao. Tvrdio je da je njegovo razumijevanje riječi bilo drugačije, ali je priznao da se to ne bi trebalo smatrati isprikom za ono što je učinio. Cijenimo iskrenost vozača, ali naglašavamo činjenicu da su korištene riječi uvredljive i potpuno neprikladne - priopćila je FIA.

image
JOE KLAMAR Afp

Pri izricanju kazne u obzir je uzeto Tsunodino "iskreno kajanje i njegova ponudu da se javno ispriča" zbog čega je polovina sankcije ostala uvjetna do kraja sezone.

Japanac se, pak, oglasio na društvenim mrežama i uputio javnu ispriku zbog svojih riječi.

- Želim se ispričati za ono što sam rekao na radiju. Očito je da taj izraz nisam upotrijebio namjerno i potpuno sam pogrešno shvatio točno značenje. Sada bolje razumijem što ta riječ znači i jako se ispričavam zbog onoga što sam rekao. Ovakvom jeziku nema mjesta, ne tolerira se i zbog toga mi je žao - napisao je.

Tsunoda će, inače, utrku startati na 14. poziciji. U ukupnom poretku vozača trenutno je deseti.

Linker
30. lipanj 2024 12:53