DAMIR SKOMRLJ Cropix
TREĆI DAN CROATIA RALLYJA

Evans sa 25 sekundi ispred Tänaka dočekuje rasplet: ‘Kakav užas! Sretan sam da je ovaj dan završio‘

Dugačka etapa završila večernjim brzincem na Platku, a Toyotin vozač kao lider ulazi u posljednji dan
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. travanj 2023. 21:50

U posljednji dan WRC Croatia Rallyja Velšanin Elfyn Evans ulazi s 25 sekundi prednosti ispred Otta Tänaka, što jamči da će preostala 54 kilometra utrkivanja biti vrlo uzbudljiva.

Jer otkako je izlijetanjem u 11. brzinskom ispitu Thierry Neuville prepustio prvo mjesto Evansu, razlika između njega i Estonca u Fordu rasla je sa 18 sekundi na 23, pa onda padala na 12.5 i opet nabujala na završnih 25. Dakle, takve oscilacije sugeriraju da su promjene u poretku još itekako moguće, a k tome već smo u prošle dvije godine bili svjedoci da su obrati u posljednjim brzinskim ispitima, štoviše u posljednjim metrima utrke mogući.

Dakle, nikako ne treba još podvlačiti crtu...

- Uvijek je dobro i lijepo voditi, ali svašta se može dogoditi, kao što smo vidjeli na Neuvilleovom slučaju. Zato glava dolje i pažljivo do kraja - rekao je Evans, koji se nada prekinuti post dugačak 18 mjeseci.

image

Ott Tänak s bananom i smoothiejem za "brzu" nadopunu energije

Ivan Jelkić

Posljednju pobjedu, naime, u WRC-u upisao je na reliju u Finskoj 2021. godine.

- Plan je ostati fokusiran, ali nema opuštanja jer ne bih želio da mi se Ott približi na razliku koja bi bila neugodna za mene.

I, naravno, pri tome želi izbjegavati slične probleme u kakvima se našao u jednom trenutku u subotnje prijepodne.

- Nisam u početku dana bio siguran u sebe, oklijevao sam malo u vožnji jer teško mi je bilo odrediti limit do kojeg se može ići. Zato sam u jednom trenutku na Platku završio jako blizu ruba, odnosno skoro sam udario u ogradu. Koliko je blizu bilo? Pa, recimo da ne bih htio biti bliže od ovoga što sam bio - rekao je Evans.

Tänak, svjetski prvak iz 2019., u jednom je trenutku namirisao priliku, pa kao da se prebacio u napadački mod te u dva uzastopna brzinca skidao prednost u odnosu na rivala iz Toyote. Međutim, ispao je iz tog ritma na drugom prolasku kroz najnoviji brzinski ispit relija, od Ravne Gore do Skrada, pa onda i na Platku.

image
STR Afp

- Kakav užas! Sretan sam da je dan završio. Ručna kočnica nije funkcionirala kako treba, a u prvoj sam rundi, pak, oštetio gumu već na prvom brzincu, pa me to kompromitiralo kasnije u vožnji - jadao se Tänak.

Očajan dan za Hyundai s eliminacijom Neuvillea, donekle je amortizirao Esapekka Lappi. Iako je Finac u samo jednom od osam brzinaca imao Top 3 rezultat, njegovo je treće mjesto prilično sigurno zbog problema drugih, prije svega Ogiera (kazne).

- Nikad nisam bio dobar na asfaltnoj utrci kada je puno blata i prljavštine na stazi, a ovo je bio takav dan - podvukao je Lappi.

Upravo bi stoga u nedjelju trebao konzervativnom vožnjom održati automobil na cesti i dovesti ga do cilja. I postoljem barem malo utješiti momčad, kojoj je Neuville izbio pobjedu iz ruku.

"Pobjednik dana" s četiri pobjede na brzincima bio je Kalle Rovanperä i približio se tako Ogieru na samo dvije sekunde u borbi za četvrto mjesto. No, borbe između momčadskih kolega zapravo ne bi trebalo biti. Jer za Ogiera se ionako zna kako neće voziti sve utrke ove sezone, pa time teško da će i konkurirati za titulu prvaka, dok Kalle itekako hoće, i stoga mu je svaki bod važan. Iz tog bi razloga realno bilo očekivati od Toyote da dogovori sa svojim vozačima zamjenu pozicija posljednjeg dana...

Linker
09. svibanj 2024 17:24