Formula One supremo Bernie Ecclestone (C) leaves the court room during a break of his trial in Munich, southern Germany, on April 24, 2014. Ecclestone went on trial accused of bribery in a case which threatens a jail term for the Briton. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
 CHRISTOF STACHE/AFP / CHRISTOF STACHE
FORMULA 1

Ecclestone ostaje glavni

Formula 1 mogla bi dobiti nove vlasnike nakon što je američki multimilijarder Stephen Ross, vlasnik NFL momčadi Miami Dolphins, sklopio dogovor s katarskim investitorima o kupnji udjela u najpopularnijem automobilističkom sportu.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. lipanj 2015. 10:36

BBC je u četvrtak objavio kako je Rossov RSE Ventures udružio snage s tvrtkom Qatar Sports Investments, vlasnicima Paris Saint-Germaina, s namjerom da kupe kontrolni paket dionica u kompaniji CVC Capital Partners. Oni zajedno s Berniejem Ecclestoneom trenutno upravljaju Formulom 1, a 35,5 posto dionica, koliko su Amerikanci i Katarci spremni otkupiti, vrijedi oko osam milijardi dolara.

Iako su pregovori tek u ranoj fazi, a zainteresiranih za ulaganje u CVC ima još, komentatori tvrde da je Ross zanimljiv jer odlično poznaje američku sportsku industriju. Upravo je to tržište na koje je Formula 1 krenula agresivnije u situaciji kada joj gledanost opada, a manje momčadi sve teže pronalaze sponzore.

CVC je većinski vlasnik u F1 od 2006. godine, a prije tri godine neuspješno su pokušali izlistati dionice na singapurskoj burzi. Otada se iz godine u godinu njihov udio smanjuje, no dosad su već pet puta umnožili početno ulaganje.

Kada i ako se dogodi promjena u vlasništvu, pozicija alfe i omege Formule 1 ipak neće biti ugrožena. Financial Times piše da RSE i Katarci namjeravaju zadržati Bernieja Ecclestonea na mjestu izvršnog direktora, a njega cijela priča previše ne opterećuje.

- Ne znam koliko su pregovori odmakli. Ako odluče prodavati, ja ću o svemu biti obaviješten, iako znam da šef CVC-ja Donald Mackenzie nije baš sklon riješiti se Formule 1. Iako, u današnje vrijeme sve ima svoju cijenu - komentirao je 84-godišnji Ecclestone.

Bivši predsjednik Međunarodne automobilističke federacije Max Mosley siguran je da će živahni Britanac do daljnjega ostati u sedlu.

- Čudesno je kako se još nije umorio, u tim godinama mnogi bi od nas odustali. Bernie je čovjek koji je Formulu 1 uspio prodati u svakom kutku svijeta i ne postoji nitko na svijetu tko bi mogao raditi ovaj posao bolje od njega - poručio je Mosley.

Linker
06. listopad 2024 17:17