Thierry Neuville WRC Croatia Rally 2024

 Croatia Rally/Uroš Modlic
‘MRTVA UTRKA‘ NA VRHU

FOTO: Kao da Croatia Rally nije već dovoljno poseban: Ovako nešto se ne događa gotovo nikad

Vrlo uzbudljivih prvih osam brzinskih ispita WRC Croatia Rallyja okončano je ‘podjelom‘ prvog mjesta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. travanj 2024. 20:14

Kao da WRC Croatia Rally nije dovoljno poseban u svijetu relija, prije svega zbog stalno promjenjive asfaltne podloge zbog čega je gotovo nemoguće naviknuti se na istu, nakon prvog dana četvrtog izdanja hrvatske utrke za SP dobili smo još jedan pravi raritet u svijetu relija.

Thierry Neuville i Elfyn Evans imaju, naime, u desetinku sekunde identično vrijeme s kojim dijele prvo mjesto nakon prvih osam od ukupno dvadeset brzinskih ispita. Znamo već otprije da je hrvatski reli utrka malih, sitnih razlika - dovoljno se samo sjetiti kako je Sebastien Ogier prvo izdanje 2021. godine osvojio sa samo 0.6 sekundi ispred Evansa - ali sada smo, eto, dobili i “mrtvu utrku”.

Belgijanca i Velšanina, dakle, ništa ne dijeli, nema među njima nikakve razlike nakon što su odvozili točno 119,74 kilometra u petak. Pred njima je još malo više od 163 kilometra utrkivanja sa štopericom i malo je vjerojatno da će tako ostati sve do cilja. Međutim, ako se Ogieru i Evansu moglo “dogoditi” 0.6 sekundi, a rekord drže Ogier i Jari-Matti Latvala s razlikom od 0.2 sekunde iz Jordana 2011., zašto se ne bi u nedjelju u Hrvatskoj i prvi puta u povijesti WRC-a dogodilo da dva vozača imaju potpuno isto vrijeme u cilju?

image
Afp

Kada bi se to zaista i dogodilo, Neuville i Evans ne bi dijelili prvo mjesto, već bi pobjeda pripala vozaču koji je na prvom brzinskom ispitu relija postavio bolje vrijeme. U ovom slučaju je to Neuville...

Inače, što se tiče petka, Belgijanac u Hyundaiju proveo je veći dio etape u vodstvu, štoviše odmah je od starta prvog brzinca “nagazio” te bio najbrži na četiri od prvih pet brzinaca. Izgradio je prednost od deset sekundi ispred rivala u Toyoti i činilo se da sve drži pod kontrolom, ali onda je u skladu s njegovim epitetom najvećeg pehiste Croatia Rallyja sve to nestalo na drugom prolasku dionicom Ravna Gora - Skrad. Tu je Neuville probušio gumu, pa onda i u sljedećem brzincu (BI 7, Jaškovo - Mali Modruš Potok) izgubio još dvije sekunde, zbog čega je izgubio i prvo mjesto. Evans, lanjski pobjednik ove utrke, zasjeo je na vrh sa 1.6 sekundi prednosti.

- Jako sam razočaran jer to bušenje gume sam mogao izbjeći, ali pogodio sam kamen pored ceste i to je to. Zbog toga sam se mučio s koncentracijom u sljedećem brzincu i tu smo opet izgubili nešto vremena - rekao je utučeni Neuville.

Ipak, na brzincu Krašić - Sošice uspio je “uzvratiti udarac” točno koliko je trebalo kako bi doveo situaciju u potpuno izjednačenje.
No, ne treba zaboraviti ni iskusnog lisca Sebastiena Ogiera, koji je na trećem mjestu, a zaostaje samo 6.6 sekundi.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Osmerostruki svjetski prvak bio je hendikepiran startnim mjestom, budući da je kao šesti izlazio na svaki od brzinaca, a dotad su petorica prethodnika “pobacala” na trasu puno prljavštine, blata, kamenja, što je, jasno, Ogieru otežavalo posao. Usprkos toga njegov je zaostatak na polovici dana, na jednosatnom odmoru na riječkom Korzu, iznosio podnošljivu 21 sekundu.

Nakon Platka - gdje je inače pored ceste bilo i tragova snijega od prije nekoliko dana, no u jednom su trenutku vozači prijavili da su zalepršale i nove pahulje, a da je neke zahvatio lokalni kišni pljusak - to se popelo na 27 sekundi. No, u preostala tri brzinca u povratku prema Zagrebu Ogier je dva puta bio najbrži i približio se vodećem tandemu na spomenutih samo 6.6 sekundi.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

- Učinili smo najbolje što smo mogli s obzirom na startnu poziciju, dapače završili smo jako pozitivno smanjenjem zaostatka. No, subota će, mislim, biti potpuno novi reli jer će biti još klizavije i sporije - komentirao je Ogier.

Četvrti je Estonac Ott Tänak, međutim sa više od 40 sekundi zaostatka, ne bude li nekih velikih problema za prvu trojicu ili nekih senzacija, to je već zaostatak s kojim će se teško priključiti u borbu za pobjedu.

Viliam Prodan predvodi hrvatsku sedmorku

Prvi dan relija završilo je i svih sedam hrvatskih posada. Najbolji među njima, što je zapravo i očekivano, jest Viliam Prodan te suvozač Marko Stiperski. Imali su možda nešto oprezniji početak sa 39. rezultatom prvog brzinca, ali su potom ulovili ritam i postupno se penjali u poretku, kako u ukupnom tako i unutar svoje vrlo "napučene" Rally3 klase.
S tri plasmana unutar Top 10, od čega su dva osma mjesta ostvarili u drugom prolasku po brzincima, probili su se na ukupno sedmo mjesto WRC3 kategorije, a na 30. u generalnom poretku.
Naš najmlađi predstavnik, uskoro 21-godišnji Jan Pokos, u istoj je kategoriji pet mjesta niže u plasmanu.
Još je jedan naš vozač u istoj kategoriji Rally3, Slaven Šekuljica, koji drži ukupno 56. mjesto, ali između njega i Pokosa, smjestila se se još trojica naših i to s Rally4 automobilima - Tomas Hrvatin (42.), Igor Mandić (46.) i Željko Magličić (51.).
Na začelju je Igor Tomljanović (58.), nakon kojeg slijede još sedmorica vozača koji su imali udese tijekom dana, ali mogli bi po super-reli pravilima ponovo se priključiti utrci u drugoj etapi. (ij)

Linker
19. travanj 2024 21:57