TOMISLAV KRIŠTO/Cropix
SPREMNA ZA ISKORAK

Velike najave varaždinske tinejdžerice: ‘Već ove ili sljedeće godine mogu srušiti svjetski rekord‘

Jana zbraja dojmove nakon uspješnog nastupa u Tallinnu i poboljšanog hrvatskog rekorda u petoboju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. veljača 2024. 11:12

I kad sruši hrvatski seniorski rekord, Jana Koščak (17) nije u potpunosti zadovoljna. To najbolje opisuje najveću nadu hrvatske atletike, sjajnu djevojku iz Varaždina koja je prošli vikend u Tallinnu popravila osobni i hrvatski rekord u petoboju (4436 bodova). Jana je perfekcionistica od glave do pete, pa nas i nije previše iznenadilo kad nam je, nakon što su se dojmovi iz Estonije malo slegli, rekla:

- Naravno da sam zadovoljna državnim rekordom, ali mislim da je dosta disciplina moglo biti još bolje. No dobro, nisam još u top formi, spremam se za Svjetsko dvoransko prvenstvo u Glasgowu i mislim da bi u ožujku rezultati trebali biti bolji i da bih trebala dodatno poboljšati rekord.

Ciljano na kuglu

Sama ta činjenica da je i bez maksimalne forme uspjela još jednom srušiti rekord puno govori.

- Prošle zime, kad sam prvi put srušila taj rekord u petoboju, oborila sam i osobne rekorde u svim disciplinama i u svima sam stvarno bila na jako visokoj razini. A sad sam u nekim disciplinama bila samo solidna i svejedno sam ponovno poboljšala rekord u petoboju. Realno, osobni rekord u kugli sam popravila za samo nekoliko centimetara, znači to nije nikakva velika razlika, oborila sam osobni i na 800 metara, a ostale discipline su čak bile ispod prosjeka. Tako da kad se to dovede u red, kad prepone budu bolje, kad skočim više, mislim da će i ukupni rezultat biti puno bolji.

image
JURIJ KODRUN/GETTY IMAGES FOR EUROPEAN ATHLETICS

Ove se zime malo više natjecala u bacanju kugle, a manje na preponama i u skoku u vis.

- Ciljano smo išli na kuglu jer mi je to slabija disciplina. Radili smo cijelo vrijeme i prepone, a vis smo malo zanemarili jer sam tu stvarno jako dobra i ako ostanem na toj razini, dobivam puno bodova. Ali dosta gubim na 800 metara i u kugli koju sam sada, eto, podigla na malo višu razinu. Kad se to uskladi s preponama, te skokovima u vis i dalj, bit će to stvarno dobar višeboj.

Pisali smo i proteklih dana, kad bi u svih pet disciplina bila na razini osobnih rekorda, pa čak i malo ispod te razine, to bi bio rezultat preko 4600 bodova, što otvara i mogućnost rušenja svjetskog juniorskog rekorda (4542 boda) Ukrajinke Aline Šuh.

- Motivira me to, mislim da bih ove ili sljedeće godine mogla skinuti taj svjetski rekord. To je već stvarno jako dobar rezultat koji puno vrijedi na seniorskoj razini, ali ako se ne dogodi ove godine, vjerujem da bih ga sljedeće morala ostvariti. Sve su to rezultati na razini mojih osobnih rekorda, ništa čemu se ne mogu približiti, samo se treba poklopiti jedan dobar višeboj.

Pariz je najveći cilj

Hoće li biti treme u Glasgowu, na prvom velikom seniorskom natjecanju u karijeri?

- Vjerojatno, mene na svakom natjecanju malo uhvati trema, jer uvijek želim da ispadne dobro. Ali, dok je ta trema pozitivna, sve je u redu. Veselim se Glasgowu, bit će mi to prvo seniorsko svjetsko prvenstvo, iako je to zapravo trebalo biti lani u Budimpešti koju sam, na žalost, morala propustiti zbog ozljede. A bit će mi to i prvo putovanje na Otok, u Veliku Britaniju, veselim se i tome, i natjecanju, i treningu, i cijelom procesu koji će me dovesti do toga. I, naravno, nadam se dobrom rezultatu.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix

Vrhunac godine su, dakako, Olimpijske igre u Parizu koje sanja i Jana. Plasman joj nije daleko, a ako ga potvrdi, bit će najmlađa u društvu sedmobojki koje će se u kolovozu naći na Stade de Franceu.

- Vjerujem da ću uspjeti, treniram i radim za to, to mi je najveći cilj u ovom trenutku. Mislim da mi Svjetsko prvenstvo u dvorani može dosta pomoći u tome. Ako petoboj u Glasgowu uspijem odraditi na visokoj razini, vjerujem da će mi Olimpijske igre biti zajamčene. I sada sam unutar kvote, ali s dobrim rezultatom u Glasgowu još bih se više približila cilju. I zato sljedećih mjesec dana treniram samo za Glasgow, čekaju me intenzivne pripreme - zaključuje talentirana atletičarka varaždinske Slobode.

JANA U TALLINNU 2024.

UKUPNO: 4436 bodova

60 m prepone: 8.37 (1046)

Skok u vis: 1,82 (1003)

Bacanje kugle: 12,52 (696)

Skok u dalj: 6,13 (890)

800 metara: 2:21.69 (801)

Linker
06. svibanj 2024 00:56