Arhivska fotografija

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
SJAJAN DEBI

Uspješan nastup najboljeg hrvatskog kladivaša u finalu EP-a, najavio i borbu za plasman na OI u Parizu

Gregurić još jednom popravio osobni rekord za osmo mjesto u Europi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 22:37

U najljepšem će sjećanju Matiji Greguriću ostati premijerni seniorski nastup na europskoj smotri, u društvu najboljih kladivaša Starog kontinenta. Nekadašnji svjetski mlađejuniorski prvak dugo je tražio put do seniorskih uspjeha, na neko je vrijeme i napustio atletiku, demoraliziran slabom financijskom potporom, da bi se prije dvije godine vratio, a ovaj vikend u Rimu i potvrdio da je to bila dobra odluka. Prošao je kvalifikacije, srušivši osobni rekord za više od pola metra (75,42), da bi u nedjeljnom večernjem finalu zauzeo osmo mjesto i sa 75,47 još za nijansu pomaknuo vlastite granice.

Neposredno prije početka finala nad Olimpijskim se stadionom spustila jaka kiša koja nije prestajala padati praktički tijekom cijelog natjecanja, ali ni to nije spriječilo Matiju da se predstavi u još boljem svjetlu nego dan ranije. Najavio je već u subotu da ima u sebi još kvalitetniji rezultat i kako bi ga večernja atmosfera na Olimpicu mogla i dodatno podići, a tako je na kraju i bilo. Kući se vraća prezadovoljan, kao dio europskog top 10 društva i s vrlo dobrom pozicijom da u tjednima pred nama izbori i nastup na Olimpijskim igrama.

Vrh postolja u nedjelju je ugrabio 35-godišnji Poljak Wojciech Nowicki koji je u posljednjoj seriji bacio 80,95 i probio se s trećeg na prvo mjesto. Treći mu je ovo uzastopni naslov europskog prvaka, a ujedno je i aktualni olimpijski pobjednik. Mađar Bence Halasz je s 80,49 završio na drugom mjestu, dok je bronca završila oko vrata Ukrajinca Mihajla Kohana (80,18).

Gregurić je otvorio finale neispravnim pokušajem, njegovo je kladivo samo za koji centimetar završilo izvan segmenta, ali već je taj hitac pokazao da je naš atletičar u dobrom izdanju. Potvrdio je to u drugoj seriji kada je bacio 75,47, što mu je u konačnici bilo dovoljno da osigura plasman među najbolju osmoricu i osigura nastavak natjecanja i nakon treće runde (u njoj je bacio 74,70).

U toj drugoj polovici natjecanja ipak se malo ispuhao, pa je upisao još jedan neispravan hitac, potom je bacio 73,19 i zaključio sa 73,30 za osmo mjesto.

Linker
27. lipanj 2024 14:03