Ilustracija/Žene na atletskom mitingu

 Nicolas Economou/nurphoto/shutte/shutterstock Editorial/profimedia
NOVA ERA KRALJICE SPORTOVA

U New Yorku ispisana povijest: Održao se miting na kojemu su nastupale samo žene

Dodijeljene su najveće nagrade u povijesti, koje će, doduše, biti nadmašene za nekoliko mjeseci
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. rujan 2024. 08:09

Alexis Ohanian u poduzetničkom je svijetu najpoznatiji kao suosnivač društvene mreže Reddit, dok ga šire mase znaju kao supruga jedne od najvećih tenisačica svih vremena Serene Williams. Slavna supruga je, naravno, njegova najčvršća poveznica sa sportom, ali počeo je Ohanian u posljednje vrijeme i sam ulaziti u sportske projekte. Prije četiri godine bio je jedan od osnivača i ulagača u Angel City FC, nogometnu ekipu sa sjedištem u Los Angelesu koja se sada procjenjuje na 250 milijuna dolara, što je čini najvrednijim ženskim sportskim klubom na svijetu.

Novu sportsku ljubav Ohanian je, pak, pronašao u atletici. Zanimljivo, prvi put u životu je na atletskom natjecanju bio u lipnju ove godine kada se pojavio na američkim olimpijskim “trialsima” u Eugeneu. Dva mjeseca ranije najavio je pokretanje novog atletskog mitinga, a u međuvremenu je svoju ideju doradio, pronašao bogate sponzore i ovog je četvrtak u New Yorku održano prvo izdanje Athlosa, kako je nazvao svoj projekt. Slučajno ili ne, baš na Serenin rođendan.

Ponovit će se sljedeće godine

Ono što je specifično za ovaj miting jest da je održano svega šest disciplina, isključivo trkačkih, te da su nastupale samo - žene. Željeli su Ohanian i njegovi suradnici na taj način ukazati na podređenu ulogu ženskog sporta u javnosti te dati na važnosti sjajnim atletičarkama. I uspjeli su okupiti fantastičnu ekipu jer u četiri od šest disciplina imali su na stazi aktualne olimpijske pobjednice iz Pariza. Pritom ni one same ne kriju da ih je najviše privukao bogati nagradni fond i to je zapravo i najvažnija stavka ove priče.

- Pitao sam atletičarke koliko godišnje najviše zarade za pobjedu na nekom mitingu, rekle su mi - 30.000 dolara. Odgovorio sam “super, udvostručit ću to za pobjedu na jednoj jedinoj utrci” - objasnio je Ohanian.

I tako je nastao nagradni fond Athlosa na kojem je pobjednica svake utrke dobila 60.000 dolara, drugoplasirana 25.000, trećeplasirana 10.000... A to je daleko bogatiji financijski kolač od onog koji je do ove godine posluživala Dijamantna liga u kojoj je pobjeda na pojedinačnom mitingu vrijedila 10.000 dolara, a u finalu 30.000.

image

Serena Williams i Alexis Ohanian

ANGELA WEISS Afp

- Ovo je najviše što sam ikada zaradila u jednoj utrci. Moram pobijediti na šest mitinga Dijamantne lige da bih dobila takav iznos. Osjećam da je ovo stvarno sjajno za novu generaciju koja dolazi, nadam se da će ovo utjecati i na druge mitinge. To je ono što želimo... Kako dolazim iz Afrike, moja obitelj ovisi o meni i o mojoj zaradi, tako da je ovo super. Planirala sam okončati karijeru sljedeće godine, ali ovakve stvari su mi motivacija da nastavim dalje - rekla je Bjelokošćanka Marie-Josée Ta Lou-Smith, jedna od najboljih svjetskih sprinterica i pobjednica utrke na 100 metara na Athlosu.

Na samom kraju sezone nije bilo rezultata za sam vrh svjetske ljestvice, ali to i nije bio cilj organizatora.

- Sigurno ćemo ovo ponoviti sljedeće godine. Želimo uhvatiti energiju noćnih mečeva na US Openu, malo energije New Yorka Knicksa i malo energije glazbenog festivala - istaknuo je Ohanian.

Već je prvo izdanje mitinga bilo praćeno koncertom reperice Megan Thee Stallion, atletičarke su pri ulasku na stadion pozirale na crvenom tepihu, a dan ranije su odradile glamurozno fotografiranje na Empire State Buildingu. Radi se, dakle, o tipičnoj američkoj priči u kojoj sportski događaj nikad nije samo sportski, već se sve pretvara u show.

image

Marie Josee Ta Lou-Smith (lijevo)

NICOLAS TUCAT Afp

Vidljivo je i iz toga da je Athlos prije svega okrenut i namijenjen američkom tržištu, a isti cilj ima i projekt legendarnog sprintera Michaela Johnsona koji se pompozno najavljuje već mjesecima. Johnson u svojim izjavama i ne krije da mu je glavni cilj popularizacija atletike u Americi, pa će dva od svoja četiri mitinga Grand Slam Track serije održati u SAD-u. Jedan će sigurno biti u Los Angelesu, a ostali još nisu potvrđeni premda se spominju New York, Kingston i Birmingham.

Ono što je poznato jest da će i ovi mitinzi biti isključivo trkački, što je već izazvalo veliko nezadovoljstvo među skakačima i bacačima, da će svaki trajati po tri dana, te da će imati najbogatiji nagradni fond u povijesti atletike. Pobjeda na svakom mitingu će, naime, donositi čak 100.000 dolara, drugo mjesto 50.000, treće 30.000... Potpisao je već Johnson i nekoliko zvijezda koje su se obvezale da će nastupiti na svim mitinzima, a najveća među njima je svakako Sydney McLaughlin-Levrone.

Rastegnuta Dijamantna liga

Dodajmo i da se za ožujak sljedeće godine najavljuje pokretanje serije nazvane Duael Track meet koje će se također održati u SAD-u, a temelji se na utrkama “jedan na jedan”. U teniskom će stilu biti napravljen ždrijeb i kostur i atletičari će se međusobno natjecati na ispadanje, sve do konačnog pobjednika.

Mnogi su pokretanje novih natjecanja doživjeli kao izravan udar na Dijamantnu ligu koja se nalazi pod okriljem Svjetske atletske federacije (WA), ali to je samo dijelom točno. Ne mogu joj, naime, biti potpuna konkurencija, što zbog forsiranja samo dijela disciplina, što zbog toga što će se održavati tek jednom ili u Johnsonovom slučaju četiri puta godišnje, dok je Dijamantna liga sa svojih 15 mitinga rastegnuta od proljeća do kasnog ljeta. A kako smo i spomenuli, sve su te novotarije prije svega orijentirane na američko tržište. No, s obzirom na financijsku privlačnost, vjerojatno će biti slučajeva kad će otimati zvijezde dijamantnim mitinzima.

image

Michael Johnson

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Pozitivno je kod novih natjecanja što su prodrmala atletiku, ponajviše kad su u pitanju financije, pa je i Dijamantna liga prije desetak dana potvrdila da će od iduće sezone povećati nagradni fond. I dalje će, doduše, kaskati za Johnsonom i Ohanianom jer će se po disciplini na svakom mitingu dijeliti između 30.000 i 50.000 dolara (ne za pobjedu, već ukupno), a u finalu između 60.000 i 100.000 dolara. Dobra je stvar i to što ćemo neke zvijezde sada češće gledati, primjerice spomenutu Sydney McLaughlin-Levrone koja se dosad rijetko pojavljivala na mitinzima.

S negativne strane, radi se razlika između atletičara, odnosno nameće se stajalište kako je samo trčanje atletika. A to je poprilično začuđujuće u situaciji kad je najveća zvijezda muške atletike motkaš Mondo Duplantis, kad imamo Jaroslavu Mahučih koja je nedavno u skoku u vis srušila svjetski rekord koji se držao 37 godina ili kad jedan Ryan Crouser baca kuglu na daljine koje su donedavno bile potpuno nezamislive. No, ako nova natjecanja barem malo pridonesu popularizaciji atletike i približavanju novim generacijama, moći ćemo reći da su ispunila svrhu.

Rezultati Athlosa 2024.

100 m: 1. Ta Lou-Smith (OB) 10.98, 2. Brown (SAD) 11.05, 3. Hill (SAD) 11.14; 200 m: 1. Brown (SAD) 22.18, 2. Thomas (SAD) 22.21, 3. Battle (SAD) 22.34; 400 m: 1. Paulino (Dom) 49.59, 2. Holmes (SAD) 49.99, 3. Naser (Brn) 50.40; 800 m: 1. Duguma (Eti) 1:57.43, 2. Moraa (Ken) 1:58.0, 3. Goule-Toppin (Jam) 1:58.63; 1500 m: 1. Kipyegon (Ken) 4:04.79, 2. Welteji (Eti) 4:05.58, 3. Ejore-Sanders (Ken) 4:06.25; 100 m prepone: 1. Camacho-Quinn (Por) 12.36, 2. Johnson (SAD) 12.43, 3. Russell (SAD) 12.44

NAGRADNI FONDOVI

Grand Slam Track

1. mjesto 100.000 $

2. mjesto 50.000 $

3. mjesto 30.000 $

4. mjesto 25.000 $

5. mjesto 20.000 $

6. mjesto 15.000 $

Athlos

1. mjesto 60.000 $

2. mjesto 25.000 $

3. mjesto 10.000 $

4. mjesto 8000 $

5. mjesto 5000 $

6. mjesto 2500 $

Dijamantna liga

- Pojedini miting:

30.000 - 50.000 $ po disciplini

- Finale: 60.000 - 100.000 $ po disciplini

Linker
28. rujan 2024 08:09