MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Mi News/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
NEVJEROJATAN PODVIG

U karijeri je osvojio sve što je mogao, a sada je velikan napravio nešto ‘nemoguće‘ i postao još veći trener

Legenda svjetske atletike, jedan od najvećih daljaša u povijesti, kao trener niže uspjeh za uspjehom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. lipanj 2024. 16:41

Reći za nekoga tko je bio olimpijski pobjednik, četiri puta svjetski prvak na otvorenom i još pet puta u dvorani, da je veći trener nego što je bio sportaš vjerojatno je hrabro, možda i pomalo ludo, ali kad je u pitanju Ivan Pedroso, velikan svjetske atletike, takve su ocjene sve češće. I imaju sve čvršće argumente koje je pojačalo i nedavno Europsko prvenstvo u Rimu.

Legendarni Kubanac jedan je od najvećih skakača u dalj u povijesti. U Sydneyju 2000. godine dotaknuo je olimpijsko prijestolje, četiri puta uzastopno bio je svjetski prvak, od 1995. do 2001., a u tom je razdoblju osvojio i pet naslova pod krovom. Osobni rekord mu je 8,71 m, premda mnogi pamte i kontroverzni skok od 8,96 m koji je ostvario 1995. godine na velikoj nadmorskoj visini u Sestriereu. Izmjereni vjetar bio je regularnih +1,2 m/s, što je značilo da je Pedroso za centimetar popravio svjetski rekord Mikea Powella. Međutim, Talijanski atletski savez nije proslijedio rezultat Svjetskoj atletskoj federaciji na ratifikaciju jer je ispred mjerača vjetra stajao jedan čovjek, što je dovelo u pitanje izmjerenu brzinu.

Nažalost, Yulimar neće na OI

No, i bez svjetskog rekorda Pedroso je imao fantastičnu karijeru kao sportaš, a onda je u istom stilu nastavio i u trenerskim vodama, stvorivši bazu u Španjolskoj koja danas najviše profitira od njegova znanja. I ranije je bio usko povezan sa Španjolskom, nekoliko je mjeseci godišnje trenirao u Salamanci, a u istom je gradu ostvario i spomenuti osobni rekord (8,71). Nakon natjecateljske karijere, preselio se u Alicante gdje mu je prvi učenik postao francuski troskokaš Teddy Tamgho kojeg je doveo do najvećeg uspjeha karijere, zlata na SP u Moskvi, te probijanja granice od 18 metara.

Tamgho je bio početak puta, a priča je nastavljena u Guadalajari gdje je Pedroso nekoliko godina kasnije preselio svoju bazu. Radio je s velikim portugalskim troskokašem Nelsonom Evorom, a tamo mu je u ruke došao i najsjajniji dragulj u trenerskoj karijeri, Venezuelanka Yulimar Rojas od koje će napraviti najveću troskokašicu u povijesti. Zanimljiva je priča o početku njihove suradnje. Yulimar se jednog dana zabavljala na Facebooku koji joj je kao prijedlog za prijatelja izbacio Pedrosa. Odlučila ga je dodati, više iz fore, a kad je on prihvatio njezin zahtjev, poslala mu je poruku da ga je oduvijek obožavala i da joj je san trenirati s njim. Samo koji mjesec kasnije san joj se i ostvario i bio je to početak ludog putovanja tijekom kojeg je Rojas postala olimpijska pobjednica, četverostruka svjetska prvakinja na otvorenom i trostruka u dvorani, te dvaput rušila svjetski rekord.

image
LORENZO CARNERO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Lorenzo Carnero/zuma Press/profimedia

Na žalost, Yulimar je prije dva mjeseca potrgala Ahilovu tetivu i neće je biti na skorašnjim Olimpijskim igrama, ali ima Pedroso još mnoštvo jakih aduta za Pariz. Jer u njegovoj su grupi i novopečeni europski prvaci u troskoku Ana Peleteiro i Jordan Diaz, pa Fatima Diame i Tiago Pereira, brončana daljašica i troskokaš s ovogodišnjeg dvoranskog SP-a, pa daljaši Eusebio Caceres i Hector Santos s osobnim rekordima preko 8,15, pa jedna od najvećih nada skoka u dalj Tessy Ebosele...

Peleteiro je prošli tjedan na EP-u u Rimu slavila s 14,85 m, a još je veći podvig napravio Jordan Diaz, Kubanac koji je 2021. prebjegao u Španjolsku. U prvom nastupu za novu zemlju skočio je 18,18 m i došao na treće mjesto svih vremena.

- Kad sam upoznao Jordana, dogodilo mi se isto što i s Yulimar Rojas, znao sam da imam dijamant i da ga moram izbrusiti. Jordan je brz, ali još nije pokazao sve. Ne razmišljamo o svjetskom rekordu Jonathana Edwardsa (18,29 m), nego o tome kako poboljšati detalje koji su ga doveli do ovih 18,18. Na dobrom smo putu - rekao je Pedroso.

Španjolski mediji ističu kako je Kubanac rođeni motivator koji tjera svoje atletičara da stalno budu fokusirani na natjecanje koje je pred njima.

- Ivan me uvjerio da sam sposobna za sve, vjerovala sam mu i doveo me do vrha - kaže Yulimar Rojas, a Pedroso dodaje:
- Odnos između trenera i sportaša je 50 posto uspjeha. Kad sportaš vjeruje treneru, to mu daje moć, iskusio sam to i sa svojim trenerom.

Ponosan na obje karijere

Naravno da nakon silnih uspjeha koje je ostvario sve više sportaša želi raditi s njim.

Juan Azpeitia, stručnjak koji je trenirao španjolskog rekordera uskoku u dalj Yaga Lamelu, oduševljen je Pedrosom.

- On je vrlo jednostavan čovjek unatoč svim uspjesima koje je ostvario. Čak i kad nam je bio suparnik kao sportaš, uvijek je imao veličanstveno držanje, o svima je govorio lijepo i uvijek je pomagao drugim sportašima. Po mom mišljenju, on je najbolji skakački trener u povijesti.

A je li Pedroso više ponosan na uspjehe koje je ostvario kao sportaš ili ove koje ostvaruje kao trener?

- Ta se razdoblja razlikuju. Kao sportaš sam imao dugu i jako lijepu karijeru s puno uspjeha. I u trenerskim vodama se osjećam dobro jer se moj rad pretvara u rezultate. Jako sam ponosan na oboje, i na sportske i na trenerske dane.

Linker
20. lipanj 2024 16:43