Amel Tuka
 JEWEL SAMAD Afp
HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

Spektakl na dva kruga: Čudo iz Kaknja predvodi lovce na rekord uz Savu

Utrka na 800 metara posljednjih je godina jedan od šlagera zagrebačkog mitinga
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. rujan 2021. 13:55

Idok Hrvatska već gotovo tri desetljeća, još tamo od Branka Zorka, čeka trkača koji će biti konkurentan na međunarodnoj seniorskoj razini, u susjedstvu imamo jednog koji je već godinama svjetski vrh. I koji dokazuje da i na ovim prostorima može stasati klasa u trkačkim disciplinama. Istina, Amel Tuka danas trenira u Italiji pod nadzorom tamošnjeg stručnjaka Giannija Ghidinija, ali ipak je otkriven i postavio je temelje u rodnoj Bosni i Hercegovini. A kad je shvatio da ju je prerastao, imao je hrabrosti potražiti napredak izvan njezinih granica, što kod naših atletičara nije čest slučaj.

Amel Tuka već godinama je rado viđen gost i na Hanžekovićevom memorijalu i zato nam je posebno drago što su organizatori potvrdili da dolazi i ove godine. Prisutnost aktualnog svjetskog doprvaka na 800 metara ovu će disciplinu ponovno učiniti jednim od šlagera mitinga, baš kao što je to bilo i nekoliko posljednjih godina. Utrka na dva kruga doista postaje jedna od boljih priča zagrebačkog atletskog spektakla, a ove će godine, 14. rujna na stadionu Mladosti pored Save, imati i dodatnu dimenziju jer organizatori se nadaju da će se prvi put na Hanžekovićevom memorijalu trčati ispod 1:44, što bi bila vrhunska priča.

image
Amel Tuka
SERGEI GAPON Afp

Silno je motiviran

A kad na startnoj listi imate atletičara Tukina kalibra, takvo se što zbilja ne čini nemogućim. Istina, 30-godišnjak iz Kaknja nije se još ove godine spustio ispod spomenutih 1:44, ali u karijeri je trčao i fantastičnih 1:42.51. Bilo je to 2015. godine, samo koji tjedan prije nego što će na SP-u u Pekingu osvojiti broncu, svoju prvu veliku medalju u karijeri. Nadao se Tuka da će u Tokiju ove godine donijeti svojoj zemlji prvu olimpijsku medalju u povijesti. Nije uspio, ali i šesto mjesto je vrhunski doseg, posebno kad se uzme u obzir da je trčao s ozlijeđenim desnim stopalom. No, zato je silno motiviran da sezonu zaključi s jednim velikim rezultatom, a Zagreb, u kojem je pobijedio prije dvije godine, idealna je prilika za to.

- Od početka bavljenja atletikom imao sam želju nastupiti na ovom mitingu. Hanžekovićev memorijal uvijek je bio posebna razina i drago mi je zbog atletike u Hrvatskoj i regiji da postoji ovakav miting na koji mnogi dolaze uživo vidjeti svjetske zvijezde, svoje idole - rekao je Tuka uoči lanjskog mitinga.

image
Amel Tuka
BORIS KOVACEV/CROPIX

Jake britanske snage

No, da ne bi ispalo da će samo Tuka pokušati srušiti rekord Hanžekovićeva memorijala, moramo reći da je startna lista uistinu impresivna, a nakon prošlogodišnjeg mitinga, posebno nas veseli da Velika Britanija ponovno dolazi u iznimno jakom sastavu. Lani su Britanci osvojili prva tri mjesta, a predvodio ih je Daniel Rowden (24) koji je s 1:44.09 ostao samo stotinku do rekorda mitinga koji od 2018. drži nekadašnji olimpijski doprvak Nijel Amos. Rowden je s tim rezultatom završio na trećem mjestu svjetske ljestvice u 2020., a i dalje mu je to osobni rekord. Elliot Giles je bio drugi, Jake Wightman treći, a cijela je priča dobila veliku pažnju i u otočkim medijima, što i ne čudi kad znate koliko su Britanci ludi za srednjim prugama, još od doba Sebastiana Coea, Stevea Ovetta i Stevea Crama.

Rowden i Giles se i ove godine vraćaju u Zagreb, a uz njih će biti još jedan talentirani Englez. Na startu će se naći i dvojica sjajnih Kenijaca, obojica s osobnim rekordima ispod 1:44 - Elias Ngeny i Michael Saruni. Potom odlični Australac Peter Bol, četvrtoplasirani s tokijskih Igara, pa Portorikanac Wesley Vazquez, petoplasirani s prošlog SP-a i čovjek s osobnim rekordom 1:43.83, pa europski doprvak Andreas Kramer...

Budući da će pacemaker diktirati ritam za napad na rekord mitinga, vrlo lako bismo 14. rujna mogli vidjeti utrku ispod 1:44.00!

Linker
05. svibanj 2024 22:10