Sandra Perković

 RONALD GORSIC Cropix
DIJAMANTNA LIGA

Sandra i Filip kreću zajedno u Rimu, a vrijeme je da i Marija Tolj napokon dobije više prilika

Objavljen je raspored disciplina za iduću sezonu, a nama će najzanimljiviji biti nastupi hrvatskih aduta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. prosinac 2022. 13:29

Nakon što su prošli tjedan objavili kalendar za 2023. godinu, organizatori Dijamantne lige otkrili su i raspored disciplina po mitinzima. Kao što smo već pisali, najprestižnija serija atletskih mitinga dogodine će se prvi put održati u 15 gradova, a novi na popisu je poljski Chorzow. Na prvih 14 mitinga atletičari će skupljati bodove, a oni najbolji će se plasirati u finale koje će se u dva dana po prvi put održati izvan Europe, konkretno u američkom Eugeneu.

Svaka disciplina će biti prisutna najmanje na četiri, a najviše na osam mitinga prije finala, a na svakom će mitingu biti barem 14 dijamantnih disciplina. Dakako, na finalu u Eugeneu održat će se natjecanje u svim disciplinama i u dva dana će biti podijeljena 32 dijamanta.

Nama je, naravno, najzanimljiviji raspored nastupa najvećih hrvatskih aduta, europske prvakinje u bacanju diska Sandre Perković i europskog prvaka u bacanju kugle Filipa Mihaljevića. Bude li sve u redu, Sandra će dijamantnu sezonu otvoriti 2. lipnja u Rimu, a nakon toga je čeka nastup u njezinom omiljenom Parizu (9. lipnja), potom joj slijedi skandinavska mini-turneja s Oslom (15. lipnja) i Stockholmom (2. srpnja), a mjesec dana nakon toga i odlazak na Daleki istok, točnije u kineski Shenzhen (3. kolovoza). Taj Shenzhen ipak treba uzeti s rezervom jer u najavi je već posljednjih nekoliko godina, ali su ga Kinezi stalno otkazivali zbog Covida, kao i Šangaj. A s obzirom na to da su u Kini i dalje na snazi stroge korona-mjere, nismo sigurni da će i dogodine biti puno vrhunskog sporta tamo.

No, o tom potom. Što se tiče Sandre, nije na odmet ponoviti da je s 45 pobjeda na mitinzima apsolutna rekorderka Dijamantne lige, računajući sve discipline, te mušku i žensku konkurenciju. Osim toga, u kolekciji ima i šest ukupnih pobjeda. Od mitinga koji je čekaju sljedeće sezone, pet puta je pobjeđivala u Oslu (posljednji put ove godine), četiri puta u Parizu, po triput u Rimu i Stockholmu, dok Shenzhen, kao što smo spomenuli, tek čeka svoju premijeru u Dijamantnoj ligi. Tri pobjede ima i u Eugeneu u kojem ćemo je, uvjereni smo, gledati i dogodine u finalu. Vlasnica rekorda mitinga je u Rimu (68,93) i Stockholmu (68,77).

Nismo, naravno, zaboravili ni Mariju Tolj koja u istoj ovoj disciplini, bacanju diska, krupnim koracima grabi prema vrhu. Ove smo je godine gledali u finalu i na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu (osmo mjesto) i na Europskom prvenstvu u Münchenu (šesto mjesto), ali nije dobila puno prilika u Dijamantnoj ligi gdje, na žalost, menadžerske igrice imaju dosta veliku ulogu pa nije jednostavno doći do pozivnice. Nastupila je samo u Birminghamu gdje je bila peta, ali nadajmo se da će joj vrhunski ovogodišnji rezultati i poboljšani osobni rekord (64,71) otvoriti vrata sljedeće sezone i da ćemo je redovito gledati uz Sandru na dijamantnom putu.

image

Filip Mihaljević

MATIJA DJANJESIC Cropix

Filip Mihaljević se nakon najveće sezone u karijeri, sezone koju je okrunio trijumfom na EP-u u Münchenu, u sljedećoj sigurno nada novom iskoraku. Želja je, dakako, probijanje granice od 22 metra i približavanje samom svjetskom vrhu koji je u ovom trenutku u rukama Amerikanaca Ryana Crousera i Joea Kovacsa. I Dijamantna liga će biti važna na tom putu, a Filipa čekaju nastupi u Rimu (2. lipnja), Lausannei (30. lipnja), Chorzowu (16. srpnja) i Londonu (23. srpnja), a nadamo se i u finalu u Eugeneu (16. i 17. rujna). Triput je dosad naš rekorder bio u Top 3 na mitinzima Dijamantne lige - lani je bio drugi u Dohi i treći u Lausannei, a ove godine drugi u Rimu.

Jasno, bilo bi lijepo da još netko od naših atletičara dobije priliku u Dijamantnoj ligi. U Stockholmu su, recimo, doduše izvan dijamantnog programa, nastupili naši sjajni 8+ daljaši Marko Čeko (2020.) i Filip Pravdica (2022.), a u Dohi je ove godine priliku dobila hrvatska prvakinja u troskoku Paola Borović. Tu je, naravno, i kopljašica Sara Kolak koja se muči posljednjih godina, ali kao olimpijska pobjednica iz Rija ima se pravo nadati pokojoj pozivnici.

RASPORED

BACANJE DISKA (Ž)

Rim 2. lipnja

Pariz 9. lipnja

Oslo 15. lipnja

Stockholm 2. srpnja

Shenzhen 3. kolovoza

Eugene - FINALE 16. i 17. rujna

BACANJE KUGLE (M)

Rim 2. lipnja

Lausanne 30. lipnja

Chorzow 16. srpnja

London 23. srpnja

Eugene - FINALE 16. i 17. rujna

Linker
06. svibanj 2024 13:42