Mladen Katalinić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SVE SU ODUŠEVILI

‘Ovo je čudesno, Hrvatska 20 godina nije imala ovakvu generaciju! Jana? Ona je fenomen...‘

‘Svi su prošli prvi krug, imali smo polufinala, finala, ovi mladići i djevojke jako su daroviti.‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. srpanj 2022. 09:26

Dvije medalje na mlađejuniorskom Europskom prvenstvu ovaj tjedan osvojili su hrvatski atletičari. Briljantnim i neuobičajenim zlatom okitila se Jana Koščak (16) u sedmoboju s pet osobnih rekorda, dok je na 200 metara - istrčavši dvaput osobni rekord - broncu ponijela Lara Jurčić. Uz njih smo imali još pet finala; Roko Farkaš (17) bio je odličan peti na 100 metara i 12. u desetoboju, Vito Kovačić (17) sedmi u dalju, Niko Kožul (16) osmi na 800 metara, Ana Ćurković (15) peta u dalju i Laura Vinkešević (17) osma u bacanju diska.

Jurčić ima sjajnog trenera

Dobar uvod za šefa struke Hrvatskog atletskog saveza, Mladena Katalinića koji kaže:

"Po prvi puta smo gotovo svi prošli prvi krug, što je veliki korak naprijed. Podigli smo norme koje je postavila Europska atletika, poslali smo najbolje u Jeruzalem, imali smo jače norme nego što je predvidjela Europska atletika. Iz toga smo dobili da svi prođu prvi krug, izbore polufinale i finale. Imamo iznimno darovitu generaciju, rekao bih da 20 godina nismo imali takvu generaciju. Znali su se pojavljivati Perica, Ćulibrk, Grgić, Perković... ali ovdje imamo nekoliko njih koji su se u stanju nositi s Europom. I sada se moramo se svi skupa potruditi da generaciji omogućimo što bolji status kako bi imali priključak sa seniorima kada za to dođe vrijeme."

Imamo dvije neobične medalje, u sprintu i sedmoboju.

"Laru Jurčić sam trenirao godinama u Agramu. Roditelji su se preselili u inozemstvo i Lara je došla tamo kod sjajnog trenera, što je super okolnost s kojom se sudarila. Orijentirana je na višeboj, ali nastupa u sprintu. Ona koristi prirodne resurse i s količinom treninga će se napredak povećati, samo ne daj Bože ozljede. Ona i fizički sazrijeva i to je bitan segment u tom uzrastu, što se uostalom vidjelo i u njenoj utrci u finalu u kojem su dominirale Britanka i Njemica."

image

Lara Jurčić

HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ

A sedmobojsko zlato?

"Jana je fenomen u svojim godinama, ona je produkt obiteljskog rada s tatom Patrikom. Čak 6,25 u dalju i 187 u visu, to su rezultati za medalje u tom uzrastu, i na preponama isto. Oduvijek se divim višebojcima, ali hoće li ostati u tome ili ići u neku disciplinu vidjet ćemo."

Vrhunski rezultati

Prvenstvo je donijelo neke čudesne rezultate za taj uzrast.

"Osobno sam protiv mlađejuniorskih prvenstava, jer ona stvaraju stres koji je za taj uzrast loš. Istina je da su neke sprave lakše, neke prepone niže, prilagođene uzrastu, ali postoje i apsolutne discipline koje pokazuju čak i jake seniorske rezultate, Recimo 197 Angeline Topić u skoku u vis je svjetska vrijednost već sada ne samo u tom uzrastu, kao i 6,39 Ayle Hallberg u skoku u dalj."

image

Jana Koščak

HRVATSKI ATLETSKI SAVEZ

Bez obzira na niže prepone i lakše sprave, mi ćemo tome dodati 84,52 Topija Parvainena u bacanju koplja ili lovca na Warholma, Norvežanina Bastiana Auerstada, ali i Myhaila Brudina u bacanju diska koji je svoje zlato posvetio legendarnoj baki Faini Meljnik, olimpijskoj pobjednici iz 1972. godine.

Borović upala pa odustala od SP, popis za Eugene još nije dovršen

Od šefa struke hrvatske atletike tražili smo i popis za skorašnje Svjetsko prvenstvo koje će od 15. do 24. srpnja ugostiti Eugene...

- Popis za SP još nije gotov jer Svjetska atletika još neke stvari mijenja - kaže hrvatski izbornik Mladen Katalinić.

- Dogodilo se da su nam javili da ulazi Paola Borović jer je Yulimar Rojas otpala zbog problema s tenisicama, što svakako nije dobro za atletiku. No, Paula se odlučila pripremiti za Europsko prvenstvo i odustala je od nastupa, dok na SP idu Sandra Perković, Sara Kolak, Marija Tolj, Filip Mihaljević i Martin Marković. No, ponavljam, konačni i službeni popis objavit ćemo sljedećih dana.

Linker
19. travanj 2024 17:31