Roko Farkaš, Jana Koščak, Janko Kišak, fizioterapeutkinja Silvija Grabar, Klara Koščak i Patrik Koščak

 AK SLOBODA/FACEBOOK
FANTASTIČNA NAJAVA

Otac i trener mladih nada Hrvatske: ‘Sestre su bolje nego ikada, u Jeruzalemu ganjamo nove medalje!‘

Zagrebački aerodrom u petak je bio pun atletičara, u Izrael su se zaputila brojna lica u kockicama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. kolovoz 2023. 08:57

Zagrebački aerodrom u petak ujutro bio je pun atletičara, na put prema Jeruzalemu krenula je prilično brojna hrvatska reprezentacija. Na Europskom juniorskom prvenstvu koje u ponedjeljak počinje u Izraelu imat ćemo 17 predstavnika, a sudeći prema europskim ljestvicama, imamo i nekoliko vrlo jakih kandidata za odličja, posebno u ženskom dijelu reprezentacije.

O sestrama Klari (18) i Jani Koščak (17) puno smo pisali posljednjih mjeseci, pogotovo o mlađoj koja od početka godine ostvaruje senzacionalne rezultate. Tijekom dvoranske sezone Jana je srušila svjetski mlađejuniorski (U-18) rekord u petoboju, a potom je na otvorenom, u prvom seniorskom sedmoboju u karijeri u Götzisu skupila nevjerojatna 6293 boda što je u ovom trenutku drži na desetom mjestu svjetske seniorske ljestvice! Najbolji je to rezultat u povijesti jedne 17-godišnjakinje u seniorskom sedmoboju, ujedno i sedmi rezultat svih vremena na juniorskoj (U-20) ljestvici.

Pomalo u sjeni Janinih rezultata ostala je njezina godinu i pol starija sestra Klara, ali i ona je prva na ovogodišnjoj europskoj juniorskoj ljestvici. S rezultatom 13.22 vodeća je na 100 metara prepone i samim time jedna od favoritkinja za medalju. Klara je izvorno također višebojka, ali su je ozljede malo usporile posljednje dvije godine, pa je trenutno više posvećena preponama. I ide joj fantastično.

Strah od ozljeda

A da obiteljska priča bude potpuna, obje sestre trenira tata Patrik s kojim smo razgovarali prije odlaska u Jeruzalem. No, važno je podsjetiti da Patrik u istoj grupi u varaždinskoj Slobodi vodi i Roka Farkaša koji će na ovom EP-u nastupiti u desetoboju, te Janka Kišaka koji će trčati 110 m prepone i 400 m prepone, tako da će u Jeruzalemu nedvojbeno biti naš najzaposleniji trener.

- S obzirom na to da im je ovo najvažnije natjecanje u godini, i forma je sukladno tome u ovom trenutku najbolja. Nisu ozlijeđeni, nikoga ništa ne boli, nadam se samo da se tamo neće dogoditi ili obnoviti neke ozljede, to je jedino čega se malo plašim. Ali ako budu na ovoj razini na kakvoj su sada, siguran sam da će rezultati svih četvero biti sjajni - ističe Patrik Koščak.

image

Jana Košćak

DAMIR KRAJAC Cropix

Taj strah od ozljeda dolazi od onog što je proživio prije dvije godine sa starijom kćeri. Klara je na juniorskom EP-u u Tallinnu morala odustati od nastupa na 100 m prepone zbog ozljede stražnje lože koja joj je još dugo nastavila raditi probleme. No, čak i uz tu ozljedu, samo nekoliko tjedana kasnije završila je na visokom petom mjestu u sedmoboju na juniorskom SP-u u Nairobiju i to u konkurenciji djevojaka do 20 godina.

Nevolje s ozljedama nastavile su se i u prošloj godini, prvenstveno je bila riječ o skakačkom koljenu, zbog čega nije mogla odraditi nijedan višeboj, ali ni utrku na 100 m prepone. Posvetila se utrkama na 400 m prepone i završila na 11. mjestu na juniorskom SP-u u Caliju.

- Klara mi je baš dan uoči polaska u Jeruzalem rekla “osjećam se kao da letim”, a i na štoperici vidim da nikad nije bila brža. Dodala je “ovo mi je prvo veliko natjecanje na koje idem, a da nisam ozlijeđena i ako mi se sad nešto dogodi, prestat ću se baviti atletikom”. To je bila šala, ali napola i istina jer stvarno je prošla puno tih ozljeda i ozljedica, uvijek je bilo nešto. No, sad je konačno top.

Peta nije problematična

Imala je i Jana ove sezone problema, upravo je u spomenutom sedmoboju u Götzisu ozlijedila petu što ju je dugo mučilo, pa je umjesto predviđenog skoka u vis, na nedavnom EYOF-u u Mariboru nastupila na 400 m prepone.

- Ništa je ne boli, skakala je u četvrtak, radila je i dalj... Ali, neke su stvari u božjim rukama.
Na listi prijava za predstojeće EP Jana ima 278 bodova bolji rezultat od drugoplasirane Njemice Sandrine Sprengel. Jasno je da je to čini prvom favoritkinjom za zlato, a nedavno nam je i sama iskreno rekla “mislim da bi sve osim prvog mjesta bio loš rezultat za mene”.

- Da, moramo biti objektivni, ona je glavna favoritkinja u sedmoboju. Na kraju krajeva, u Jeruzalemu će biti na press konferenciji uz dečka iz Italije Mattiju Furlanija i najavljivati ovo EP. Nije slučajno odabrana jer svi u njoj vide favoritkinju i ne trebamo bježati od toga. Ona ide odraditi posao i probati biti još bolja nego u Götzisu. Dobra je, spremna je i ide ganjati medalju.

Je li moguće u Jeruzalemu ganjati i normu za Olimpijske igre u Parizu (6480 bodova), koja joj ni u Götzisu nije bila daleko, ili to s obzirom na probleme s petom trenutno nije u fokusu?

- Ta peta nije problematična, trenutno je ne boli ništa. Kad nema problema s bolovima i ni s čim drugim, ona je u stanju odraditi tu normu. Dakle, već sada u Jeruzalemu može osigurati Olimpijske igre. Međutim, peta je nije boljela ni prije odlaska na Prvenstvo Hrvatske u Karlovac, a onda ju je tamo osjetila tijekom skoka u vis. A ovo je još gora situacija jer ovdje nastupa u višeboju, u kojem drugi dan treba skakati i dalj. Ali, nadam se da je sve dobro. Napravili smo magnetske rezonance, tri liječnika su je pregledala, ništa nije vidljivo, nikakva ruptura, nikakva fraktura. Je li to neka fantomska bol, tko to zna... Vjerujem da je OK, ma 99,9 posto sam siguran da je OK. Ponavljam, radila je u četvrtak i skok u dalj i sve je bilo super, bila je vedra i vesela, ali nikad čovjek ne zna. Dođe stopalo u krivu poziciju, dogodi se neki udarac kao u Götzisu...
Vratimo se malo na Klaru. Spomenuli smo njezine silne probleme s ozljedama, je li uspjela i psihički prebroditi sve to što ju je snašlo?

image

Klara Košćak

DAMIR KRAJAC Cropix

- Klara je trenutno fantastična. Na treningu nikad brža, nikad motiviranija, nikad je nisam vidio tako vedru i veselu na treninzima. To mi govori da je stvarno dobro. Siguran sam da će istrčati visoku razinu rezultata, a vjerujem da može i dobro poboljšati vlastiti državni juniorski rekord. A i trebat će brzo trčati za medalju. Prva je na europskoj ljestvici i u krugu je favoritkinja za medalju, ali apsolutno se time ne opterećuje.

Kod Roka Farkaša (18) imamo zanimljivu situaciju. Iako je peti na listi prijava na 200 metara, odluka je da nastupi u desetoboju u kojem je ove sezone u Grčkoj srušio državni juniorski rekord (7300), ali je s tim rezultatom ipak tek 22. na listi prijava.

- Roko se sam odlučio za desetoboj. Radio sam s njim svakakve kombinacije i, iskreno, on bi na 200 metara bio gotovo siguran za finale, čak i u borbi za nešto više. Ali gledajući u budućnost, on je višebojac, tu uopće nema razgovora. Na Naxosu je uz puno, puno, puno grešaka odradio fantastičan desetoboj i osjeća da može puno više. A onda se diže dosta visoko na ovoj ljestvici jer ovo trenutno nije objektivno stanje. Ispred njega su dečki koji su odradili kvalitetne višeboje, a on to nije napravio. Ako mu uđe dobar višeboj u Jeruzalemu, sigurno će biti jako visoko plasiran.

Kišak na 110 i 400 m prepone

Za kraj smo ostavili Janka Kišaka (17) koji je, kao i Jana, po dobi još uvijek mlađi junior. Na nedavnom Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) osvojio je srebro na 110 m prepone i dvaput rušio hrvatski rekord. I u Jeruzalemu se nada dobrim rezultatima iako treba naglasiti da su juniorske prepone ipak više.

- Janko je prijavljen i na 110 i na 400 m prepone. Mislim da može i jedno i drugo odraditi, ali budući da su to visoke prepone i da su jako velike razlike između mlađejuniorske i juniorske generacije, realnost je polufinale. Čak bih rekao u obje discipline. Mislim da će biti jako sretan i zadovoljan takvim rezultatom. On je svoje napravio na EYOF-u na nižim preponama gdje je istrčao jako lijep rezultat. Treba ga pustiti da sam osjeti koja mu disciplina više odgovara, jer je fantastičan u obje, ali vidjet ćemo u kojoj leži njegova budućnost. Iako, iskreno, nekako mi više naginje na 400 prepone.

Jani će Budimpešta biti prekrasno iskustvo, a može se boriti i za finale

Janu ubrzo nakon juniorskog EP-a čeka još jedan veliki izazov - nastup u skoku u vis na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti što će joj biti prvo veliko seniorsko natjecanje u karijeri. Istina, službeno je još uvijek malo ispod crte po renkingu, ali to bi se već tijekom vikenda trebalo promijeniti sudeći po vijestima iz drugih reprezentacija.

- Ona je 99 posto unutra, tu ne bi trebao biti nikakav problem, jer ima nekoliko ozlijeđenih cura. Ponavljam, fokus je na Jeruzalemu, ali Budimpešta će joj biti prekrasno iskustvo. I naravno da će se boriti i pokušati ući u finale. Gledao sam malo rezultate prijašnjih godina, lani se s 1,90 ulazilo u finale, a Janin je osobni rekord 1,92, dakle može se boriti.

Linker
25. travanj 2024 00:03