Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
VELIKA PROMJENA

ONA ŽELI BITI KAO MARIO ANČIĆ 'Istrčat ću 50 kilometara pa uzeti pravničku aktovku, želja mi je bila povezati svoje dvije ljubavi'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 11. studeni 2016. 11:02

Nakon što je na Zagreb maratonu istrčala osobni rekord od 2;42:28, hrvatska maratonska olimpijka Matea Matošević umorno je pogledala prema treneru Mladenu Kataliniću.

- Govorila sam stalno da neću nikada trčati više od 10 kilometara, pa sam nakon toga otrčala polumaraton. Onda sam pričala nikada više od 21 km, a vidite me sada, već četvrti maraton. Ali, to je to, neću ni metra otrčati više od ova 42 km.

Po noći zbog vrućine

Mjesec dana kasnije ta ista 27-godišnja pravnica pakira kofere i leti prema Dohi.

- Znam, znam što ćete mi reći - smije se Matea koja će u petak u tom gradu s hrvatskom reprezentacijom nastupiti na Svjetskom prvenstvu na 50 kilometara.

- A dobro, nisam na prvenstvu od 100 km niti na 24 sata - i dalje će kroz smijeh.

- Ovo je samo 8 kilometra više. Kad već otrčim maraton, onda mi tih dodatnih 8 kilometara nije neka strašna stvar.

Zagreb, 200416.
HAS, Trg kralja Petra Svacica 17.
Konferencija za medije Hrvatskog atletskog saveza na kojoj su olimpijci govorili o planovima i tijeku priprema za Olimpijske igre u Riju, a u sklopu konferencije potpisan je sponzorski ugovor s Kras, prehrambenom industrijom d.d. 
Na fotografiji: Matea Matosevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Dakle, opet je popustila nagovorima trenera Katalinića.

- A što ću kad je on šef i kad ja ne znam održati riječ. Kod mene je očito ključna ona “nikad ne reci nikad”. A sada ozbiljno - trener misli da mogu dobro istrčat, da mogu pomoći Mariji Vrajić i Barbari Belušić i da ekipno imamo velike šanse, pa čak i za medalju.

Hrvatska ultraška reprezentacija prije samo godinu dana u Dohi je na ovom prvenstvu osvojila svjetsko ekipno zlato. Junakinje su bile Marija Vrajić, Nikolina Šustić i Antonija Orlić, a Marija koja je zajedno s Mateom predstavljala Hrvatsku na Igrama u Riju, tada je bila i pojedinačna viceprvakinja svijeta na 50 km.

Mateji će pak ovo biti najduža dionica u životu, ali kaže “nije me strah”.

- Baš se veselim. Dosta dobro sam se pripremila. Za razliku od prošle godine u ovo vrijeme kada sam imala samo jedan maraton iza sebe, sada ih imam četiri, ogromno iskustvo iz Rija gdje je bilo dosta sparno, a to me čeka i u Dohi... Doduše, trčat ćemo od 6 popodne po njihovom vremenu, zagazit ćemo u noć, onda neće biti previše vruće.

Ovu 27-godišnjakinju posljednjih 10 godina koliko je u atletici u biti su svi poznavali kao odličnu dugoprugašicu, no nije davala znake da će prijeći na maraton. Iako joj je trener Katalinić oduvijek govorio da je maratonka, no ta ideja joj se nije sviđala.

Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Povezati dvije ljubavi

- Rekao je, “kad izađu norme za Rio, ako bude sporija od 2;40, počet ćemo se spremati za maraton”. I eto, izašlo je 2;42, a kako smo se dogovorili, nisam mogla pobjeći.

I tu je krenulo njezino popuštanje koje je trenutačno došlo na 50 kilometara.

- Meni je to ogroman izazov, ali rekla sam treneru “to je to, nemojte tražiti ni metra više od 50 km”. Nadam se da će sve ispasti dobro, da ću pomoći Hrvatskoj i nakon toga mirno početi tražiti posao.

Zagreb, 280716.
U Hotelu Panorama odrzan je svecani ispracaj hrvatske olimpijske delegacije na Olimpijske igre u Rio de Janeiro u Brazilu.
Na fotografiji: Matea Matosevic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX / CROPIX

Matea je ove godine diplomirala pravo na temu Profesionalni rad sportaša.

- Želja mi je bila povezati svoje dvije ljubavi. Sportsko pravo je relativno mlada grana prava i dosta neistražena pa sam imala dosta posla. Voljela bih i u poslu povezati sport i pravo. Nešto kao Mario Ančić. Možda jednog dana u olimpijskom odboru, savezu... U svakom slučaju nakon ovih 50 km morat ću uzeti “pravničku aktovku” u ruke, krenuti tražiti posao i nadam se ubrzo početi raditi. Jasno, i nastaviti trčati. Jer, bez toga ne mogu. U biti, maratonsku karijeru tek sam počela... - poručila je Matea.

Linker
23. rujan 2024 12:34