-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/Shutterstock Editorial/Profimedia
DIJAMANTNA LIGA

Najbolja hrvatska atletičarka s drugim rezultatom završila treća! A sve zbog novog pravila...

Natjecanje održano u nesvakidašnjem ambijentu, zapažen rezultat ostvarila i sve bolja Marija Tolj
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. rujan 2021. 18:01

Sandra Perković imala je drugi rezultat natjecanja na mitingu Dijamantne lige u Bruxellesu, ali je završila na trećem mjestu. Posljedica je to novog pravila o kojem smo dosta pisali ove godine, pravila koje kaže da u posljednju seriju ulaze samo tri najbolje i onda u tom jednom jedinom hicu odlučuju o konačnom poretku.

Kako je najbolja hrvatska atletičarka u toj odlučujućoj seriji imala neispravan hitac, pala je na treće mjesto iako je od njezinih 65,14, bačenih u trećoj seriji, bolja bila samo svjetska prvakinja Yaime Perez sa 66,47. Ona je u konačnici i pobijedila jer je bacila najdalje i velikom finalnom obračunu. Druga hrvatska predstavnica Marija Tolj završila je na vrlo dobrom petom mjestu.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Natjecanje je održano u nesvakidašnjem ambijentu, bacalo se u parku Bois de la Cambre ili Ter Kamerenbos, u neposrednoj blizini jezera. Prava je rijetkost kad je bacanje diska u pitanju da se natjecanja održavaju izvan stadiona, ali ovaj su se put organizatori odlučili na takav korak kako bi dali malo više pažnje i atraktivnosti disciplini koja je često zapostavljena, ali još i više kako bi sačuvali travnjak stadiona Kralj Baudouin, bivšeg Heysela, za nedjeljni nogometni okršaj Belgije i Češke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Sandra je u natjecanje krenula sa 62,49 metra što je bilo dovoljno da nakon prve serije zasjedne na čelo poretka. U drugom je pokušaju njezin disk poletio još dalje, na 64,44 metra, ali ju je sa samog vrha skinula svjetska prvakinja Yaime Perez koja je bacila 66,47. Tu se u borbu uključila i olimpijska pobjednica Valarie Allman koja je sa 64,20 došla na treće mjesto.

Raspoložena Sandra nastavila je rasti, pa je u trećoj seriji bacila disk 65,14 metara. Nije joj to bilo dovoljno da se vrati na čelo, ali je s tim rezultatom potvrdila svoje mjesto u spomenutoj zadnjoj seriji, odnosno u Final 3.

Na "poluvremenu", nakon odrađene tri serije, Marija Tolj je zauzimala peto mjesto s vrlo dobrih 61,80 bačenih u drugom pokušaju. Ostao joj je to i najbolji hitac natjecanja (u petoj seriji je bacila 61,29), tako da nije uspjela ući u Final 3, ali je završila ispred Liliana Ca, aktualne olimpijske doprvakinje Kristin Pudenz, te Claudine Vite, što joj je donijelo pomak u ukupnom poretku ove discipline i osiguralo joj plasman u finale koje će se sljedeći tjedan održati u Zürichu. U prvoj sezoni u Dijamantnoj ligi 21-godišnja atletičarka Dinamo-Zrinjevca je odradila dobar posao, bila je šest u Dohi, četvrta u Firenci i sada peta u Bruxellesu, za svaku pohvalu.

Poredak na samom vrhu se nakon četvrte i pete serije nije mijenjao, Sandra je upisala dva neispravna hica i sve se svelo na veliko finale u kojem se našla ista trojka kao i u subotu u Parizu. Prva je u krug ušla Allman i bacila 63,38 metara, a nakon nje je na scenu stupila Sandra i završila s neispravnim hicem. Kao što je to govorila i ranije, kod nje nema kalkuliranja, uvijek ide na sve ili ništa, tako je bilo i sada. U Firenci i Parizu joj je to donijelo pobjedu, a ovaj put X i pad na treće mjesto u konačnom poretku. Ostat će, ipak, zapisano da je imala drugi hitac natjecanja i da je ponovno bacila dalje od olimpijske pobjednice. Perez je u završnom pokušaju bacila 63,41, samo tri centimetra dalje od Allman, ali dovoljno za trijumf.

image
BEN STANSALL Afp

Sandra je tako ostala na 44 pojedinačne pobjede u Dijamantnoj ligi, četiri od toga ostvarene u Bruxellesu. Završna ovosezonska bitka, u kojoj će hrvatska rekorderka loviti sedmi ukupni trijumf u najelitnijoj atletskoj seriji, održat će se 9. rujna u Zürichu. Sandra je kvalifikacijske mitinge završila na drugom mjestu, s dva boda manje od Perez, ali to ionako ništa ne znači jer u finalu sve djevojke startaju od nule. Pobjednica u Zürichu bit će i ukupna pobjednica Dijamantne lige u bacanju diska za ovu godinu.

Spomenimo još da su diskašice i diskaši bili samo uvod u glavni dio programa briselskog mitinga koji će se održati u petak.

Linker
14. svibanj 2024 06:17