ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp
ODABRALO POVJERENSTVO

Kenijski atletičar postao nasljednik Nadala, Fernanda Alonsa, Xavija i braće Gasol: ‘On je uzor‘

‘Osim uspjeha kao sportaš, on se bavi i važnim društvenim radom putem zaklade koja nosi njegovo ime‘, rekla je Teresa Perales
Piše: Domagoj KoprivnjakObjavljeno: 18. svibanj 2023. 13:13

Kenijac Eliud Kipchoge nagrađen je Prinčevom nagradom Asturije za 2023. godinu u sportskoj kategoriji. Nakon dva dana predsjedavanja u španjolskom Oviedu, 11 članova povjerenstva imenovalo je aktualnog svjetskog rekordera u maratonu i osvajača četiri olimpijska odličja za najboljeg sportaš godine. Kipchoge je tako postao 11 atletičar koji je osvojio ovu nagradu, prvi nakon 2014. godine i maratona u New Yorku.

"Povjerenstvo je ocijenilo sportaša kao uzor u svijetu atletike i kao najboljeg maratonca svih vremena. Dvostruki olimpijski prvak i aktualni svjetski rekorder u toj disciplini. Kipchoge je jedini čovjek u povijesti koji je uspio spustiti vrijeme ispod dva sata na 42.195 kilometara. Osim uspjeha kao sportaš, on se bavi i važnim društvenim radom putem zaklade koja nosi njegovo ime, omogućujući pristup odgoju i obrazovanju djece u ranoj dobi te zaštiti okoliša", rekla je predsjednica povjerenstva Teresa Perales koja je i sama osvojila nagradu 2021. godine.

Kipchoge je u rujnu 2022. godine u Berlinu oborio vlastiti i postavio novi svjetski rekord s vremenom 02:01:09. Također je i aktualni olimpijski pobjednik na toj udaljenosti nakon što je u Tokiju obranio zlato iz Rija. Osim zlata osvojio je i srebrnu medalju na 5000 metara u Pekingu te broncu u Ateni 2004. godine, prenosi Marca.

Prinčeva nagrada Asturije dodjeljuje se od 1981. godine u Španjolskoj od strane Zaklade Prinčeva Asturije. Nagrada se dodjeljuje pojedincima, organizacijama ili institucijama diljem svijeta koje ostvaruju značajne uspjehe u znanosti, humanističkim znanostima i javnim poslovima, a od 1987. dodjeljuje se i nagrada za sport. Do sada nagrade su osvajali brojni poznati sportaši poput Rafaela Nadala, Fernanda Alonsa, Xavija Hernandeza, Paua i Marca Gasola te brojnih drugih sportaša i organizacija.

Linker
21. rujan 2024 14:54