Jarmila Kratochvilova

 Michal Beránek/cnc/profimedia
NAJSTARIJI REKORD

‘Kad sam vidjela rezultat, mislila sam da to nije moguće i da se sat pokvario. Doping? Potpuna besmislica‘

U srpnju 1983. godine Jarmila Kratochvilova postavila je svjetski rekord koji je i danas nedodirljiv
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. srpanj 2023. 15:08

U srijedu navečer u selu Lany bilo je veselo, u lokalnoj dvorani okupila su se brojna velika imena češkog sporta. Prigoda je doista bila posebna - slavila se 40. obljetnica najstarijeg živućeg svjetskog rekorda u atletici, rekorda na 800 metara koji drži Jarmila Kratochvilova (72), za neke legenda, za druge jedna od najkontroverznijih osoba u povijesti kraljice sportova.

Treninzi s utezima i gas-maskom

Kad su u pitanju Česi, za njih nema dvojbe, Kratochvilova je jedna od njihovih najvećih sportašica. Pokazuju to i imena koja su došla uveličati njezinu veliku godišnjicu, uključujući i Barboru Špotakovu, još jednu aktualnu svjetsku rekorderku iz Češke (bacanje koplja). No, istodobno Svjetska atletska federacija (World Athletics) se tijekom srijede ni u jednom trenutku, ni na svojoj internetskoj stranici, ni na društvenim mrežama, nije prisjetila 40. obljetnice utrke u Münchenu, utrke u kojoj je Kratochvilova projurila ciljem u vremenu 1:53.28 i postavila rekord koji je i danas nedodirljiv.

U normalnim okolnostima, logično bi bilo da krovna organizacija jednog sporta slavi takve pothvate, da obilježava obljetnice, da diže takve sportaše u nebesa... Ali, Svjetska atletska federacija odabrala je - šutnju. Ništa šokantno, jer rekord Jarmile Kratochvilove i danas izaziva kontroverze i za mnoge je velika prevara.

Znate već dobro onu priču o prljavim osamdesetima, o silno raširenom dopingu, posebno među atletičarima iz istočnog bloka, ali i ne samo njima. Silni rekordi koji su tada srušeni i danas su na snazi, a najstariji je upravo taj famozni na 800 metara Jarmile Kratochvilove, postavljen 26. srpnja 1983. Međutim, dok je dio tih rekordera izravno ili između redaka s vremenom priznao da se svašta radilo u osamdesetima, Kratochvilova se uvijek čvrsto držala priče da je bila čista. I drži se te priče i danas.

- Svatko tko govori o dopingu nije vidio moje dnevnike treninga. Tjerala sam svoje tijelo do krajnjih granica, dajući puni gas pri svakom koraku, posebno u zavojima - rekla je za Gazzettu dello Sport u predvečerje 40. obljetnice rekorda.

Slično je govorila i prijašnjih godina...

- Doping? Potpuna besmislica! Nikad nisam uzimala ništa nedopušteno. Najbolji doping je trening.

image

Jarmila Kratochvilova

Juha Jormanainen/lehtikuva/profimedia

Svojedobno je priznala da je jednom tjedno primala injekcije.

- Sadržavale su vitamin B12. Ako vam je netko rekao da to pomaže, vjerovali ste u to. Nikad nisam bila prisiljavana ni na što, uvijek sam radila što sam htjela.

Pisalo se u to doba da je Kratochvilova bila toliko motivirana da je trenirala u 4 sata ujutro i odbijala popodnevni odmor, da je trčala po zaleđenom jezeru kad bi lokalna staza bila prekrivena snijegom, da je trčala i kroz vodu u bazenu noseći prsluk s utezima i gas-masku koja joj ograničavala disanje...

No, unatoč svim tim pričama o jakim i specifičnim treninzima, činjenica je da su vremena bila takva da je doping virio iz svakog kutka, a uz tadašnju Jarmilinu atipičnu tjelesnu građu i snažne mišiće, danas je doista teško povjerovati da je u njezinim rezultatima sve bilo pošteno i časno.

Prije 16 godina jedne su praške dnevne novine objavile priču o dopinškom programu pod pokroviteljstvom tadašnje čehoslovačke vlade, ali nisu uspjele čvrsto povezati Kratochvilovu s tim projektom, a ona i njezin trener su cijelo vrijeme odbacivali sve optužbe.

Nije ni trebala trčati 800 metara

Posljednjih se godina često vrtjela teza kako bi sve rekorde iz osamdesetih trebalo prebrisati, ali bez snažnih dokaza o dopingu, takvo što nije jednostavno izvesti. Međutim, glasna šutnja Svjetske atletske federacije na 40. godišnjicu rekorda prilično je jasna poruka.

Što se same utrke u Münchenu tiče, priča kaže da je Kratochvilova, dotad percipirana prvenstveno kao sprinterica, trebala te večeri na Olimpijskom stadionu trčati 200 metara. Međutim, zbog grčeva u mišiću, s trenerom Miroslavom Kvačem se dogovorila da će nastupiti na 800 m kako ne bi riskirala težu ozljedu uoči inauguralnog Svjetskog prvenstva u Helsinkiju dva tjedna kasnije. I tako je umjesto pola kruga, otrčala puna dva i onako usput srušila svjetski rekord. Kojem se već četiri desetljeća nitko ne uspijeva približiti.

- Kad sam vidjela rezultat, mislila sam da to nije moguće i da se sat pokvario.

Rekord ju je motivirao da na SP-u u Helsinkiju trči i 400 i 800 metara i u obje je discipline osvojila zlato. Pritom je na 400 m srušila i svjetski rekord (47.99) koji će joj, doduše, dvije godine kasnije uzeti velika suparnica Marita Koch, još jedna podjednako kontroverzna sportašica iz tog doba.

Hoće li rekord Kratochvilove preživjeti i pola stoljeća? U ovih 40 godina najviše su mu se približile Kenijka Pamela Jelimo (1:54.01) i Južnoafrikanka Caster Semenya (1:54.25), no nijedna nije napravila završni korak. Nova nada je Amerikanka Athing Mu, aktualna olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja, koja je prošli mjesec proslavila 21. rođendan. Prije dvije godine je došla na osmo mjesto svih vremena s 1:55.04 što je još uvijek daleko od Kratochvilove, ali Mu je mlada, djeluje moćno i u sljedećim bi sezonama mogla krenuti u “nemoguću misiju”.

TOP 10 SVIH VRENMENA

1:53.28 Jarmila Kratochvilova (Čeh), München 1983.

1:53.43 Nadežda Olizarenko (SSSR), Moskva 1980.

1:54.01 Pamela Jelimo (Ken), Zürich 2008.

1:54.25 Caster Semenya (JAR), Pariz 2018.

1:54.44 Ana Quirot (Kub), Barcelona 1989.

1:54.81 Olga Minejeva (SSSR), Moskva 1980.

1:54.94 Tatjana Kazankina (SSSR), Montreal 1976.

1:55.04 Athing Mu (SAD), Eugene 2021.

1:55.05 Doina Melinte (Rum), Bukurešt 1982.

1:55.19 Maria Mutola (Moz), Zürich 1994.

Linker
16. srpanj 2024 13:43