Roko Farkaš

 RENATO BRANĐOLICA/HAS
SJAJNI MEĐIMURAC

Jedan od najvećih hrvatskih talenata želi napasti 43 godine stari rekord: ‘Vjerujem da će pasti‘

Tinejdžer iz Nedelišća dvaput je ove zime rušio hrvatski dvoranski rekord na 200 metara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. veljača 2024. 07:53

Rekorde je počeo skupljati još kao mlađi kadet, a skuplja ih i danas kad je junior. I pritom ne ruši samo juniorske rekorde, već i seniorske. Roko Farkaš jedan je od najvećih talenata hrvatske atletike, još jedan sjajan izdanak varaždinske Slobode, a posebno grupe koju trenira Patrik Koščak.

Kao nekadašnji desetobojac, Koščak sve svoje atletičare usmjerava da budu svestrani i dobri u više disciplina. Tako je i Roko, koji će za nekoliko dana napuniti 19 godina, primarno višebojac, ali je istodobno i odličan sprinter. Još prošle zime je srušio hrvatski seniorski dvoranski rekord, a nedavno ga je u Mađarskoj nadmašio za još deset stotinki (21.16). To mu je ovaj tjedan otvorilo vrata mitinga u Ostravi, jednog iz zlatne kategorije World Indoor Toura, a priliku koja mu se ukazala sjajno je iskoristio. U jakom je društvu zauzeo ukupno sedmo mjesto, te za još sedam stotinki popravio hrvatski rekord (21.09).

- Jako je dobar osjećaj trčati 21.09, pogotovo iz druge staze. Da je bila četvrta, peta ili šesta staza, mislim da bi bio još bolji rezultat, možda i ispod 21 sekunde, ali nije važno. Bitno je da sam istrčao jako dobro i srušio državni rekord - govori Roko nekoliko dana kasnije.

U odnosu na prošlu dvoransku sezonu popravio je rezultat za 17 stotinki.

- Ciljali smo te “dvjestotke” ove zime zbog sustava renkinga preko kojeg lovim plasman na Europsko prvenstvo u Rimu. Ali nisam baš očekivao da ću ovako brzo trčati, poprilično me to iznenadilo.

Definitivno se vidim kao desetobojac

Nastupi na jakim mitinzima poput ovoga u Ostravi važni su upravo zbog bodova koje donose za plasman na velika natjecanja. Roko je zasad unutar kvote, ali svjestan je da je još dugačak put do Rima koji će u lipnju ugostiti najbolje atletičare Starog kontinenta.

- Mislim da je s ovim mitingom i bodovima koje sam dobio za renking vrlo lako moguć nastup u Rimu, ali to nećemo znati sve do 29. svibnja kad završava kvalifikacijsko razdoblje. Taj renking se stalno mijenja tako da se do posljednjeg trenutka ne zna tko ide, a tko ne.

Na otvorenom mu osobni rekord na 200 m iznosi 21.04, što je hrvatski juniorski rekord, ali i šesti rezultat svih vremena među seniorima. Hoćemo li ga ovo ljeto vidjeti i ispod 21 sekunde?

- To ne bi smio biti problem. Mora se posložiti dobro vrijeme, ali vjerujem da se ove godine konačno mogu spustiti ispod 21, to bi stvarno bilo super.

image

Roko Parkas

A u perspektivi, nastavi li napredovati kao dosad, ne treba isključiti ni napad na hrvatski seniorski rekord koji još od 1981. drži Željko Knapić, također nekadašnji član varaždinske Slobode.

- Vjerujem da će biti prilike i za to. Tek sam junior, ali za nekoliko godina, mislim da će i taj seniorski državni rekord polako pasti.

Puno smo prostora posvetili utrci na 200 metara, ali kao što smo spomenuli u uvodu, Roko je primarno desetobojac i glavna mu je želja ostvariti se u toj disciplini.

- Definitivno se vidim kao desetobojac! Ovih 200 metara smo odradili jer je tu puno lakše upasti na EP nego u desetoboju. U desetoboju su različite juniorske i seniorske kilaže u kugli i disku, kao i visina prepona, tako da ćemo se tek od sljedeće godine posvetiti seniorskom desetoboju. Ali svakako mi je to primarna disciplina, u njoj planiram nastupiti ovo ljeto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Peruu i vjerujem da tamo mogu ostvariti jako dobar rezultat. Ne znam hoće li biti za medalju ili ne, ali mislim da može biti dobar rezultat i hrvatski juniorski rekord.

image

Roko Farkaš i trener Patrik Koščak u Ostravi

AK SLOBODA/FACEBOOK Ak Sloboda/facebook

Lani je na EP-u u Jeruzalemu bio u vodstvu nakon šest disciplina da bi na kraju pao na 17. mjesto. Discipline drugog dana zasad mu malo “štekaju”, posebno motka i disk.

- Radimo na tome. Dobro je da su u pitanju tehničke stvari i discipline koje se kroz trening mogu brzo popraviti. Puno brže nego brzina koja je u desetoboju važna za svaku disciplinu. Ove tehničke stvari se, kažem, mogu nadoknaditi kroz trening.

Kad vidiš ta velika imena oko sebe, odmah proradi adrenalin

Ne računajući domaći Hanžekovićev memorijal, Roko je u utorak u Ostravi prvi put iskusio miting najveće svjetske razine. Kako je biti uz bok zvijezdama kraljice sportova?

- Kad sam došao na trening dan ranije, već su tamo bila neka poznata i velika imena i odmah je počeo raditi adrenalin. A još više na dan natjecanja kad sam se spustio u prostor za zagrijavanje i tamo vidio baš velike zvijezde, poput olimpijskog pobjednika u skoku u dalj Miltiadisa Tentogloua. Ali na kraju ipak moraš ostati fokusiran na svoju utrku, ne dati da te ta imena ometu i onda rezultat bude dobar.

Nije, dakle, bilo razmišljanja o tome da se posveti samo sprintu i skoku u dalj u kojem je također jako dobar?

- Iskreno, nisam previše razmišljao o tome. Prošle bi mi te misli kroz glavu, ali uvijek sam ih blokirao i vratio se na desetoboj. To mi je želja, to najviše volim raditi u atletici, tako da mislim da neće biti sprint. Privlači me raznolikost višeboja, volim raditi sve discipline, a jedna od najvažnijih stavki je društvo koje dolazi uz desetoboj. Možda još samo u skoku s motkom u svjetskim okvirima vladaju tako prijateljski odnosi, ali nema discipline poput desetoboja u kojoj su atletičari toliko povezani. Živite zajedno puna dva dana, od jutra do navečer, i to je posebna čar desetoboja.

Velika pozitiva

Roko je, inače, iz Nedelišća, tamo je isprobavao razne sportove, sve dok na nagovor profesora tjelesnog nije došao na atletski trening. Došao i ostao. Prije pet godina, kad je krenuo u srednju školu u Varaždin, prešao je u Slobodu i postao dio iznimno talentirane skupine u kojoj su Jana Koščak, najveća nada naše atletike, njezina starija sestra Klara, te Janko Kišak, sve odreda hrvatski rekorderi u više disciplina.

- Najbolja stvar koja se može dogoditi je da se u istoj grupi nađe nas nekoliko talentiranih, voljnih i željnih raditi. Onda je i puno lakše odrađivati treninge. Velika je pozitiva općenito u našem klubu, a pogotovo u našoj grupi. Svi se dobro poznajemo, ja sam s njima pet godina, a oni su zajedno i duže, i baš vlada pozitivna atmosfera.

Grupa, doduše, više nije stalno na okupu jer su Roko i Klara upisali Kineziološki fakultet u Zagrebu. No, na rezultatima se to ne osjeti.

- Dobro se sve posložilo, trebalo mi je mjesec ili dva da se prilagodim životu u studentskom domu, ali sad je sve u redu. Imamo dobre uvjete, fakultet i stadion Mladosti su odmah pored doma, a do atletske dvorane imamo deset minuta. Trener dolazi jednom tjedno na trening u Zagreb, a za vikend se ja najčešće vratim doma, pa odradim trening tamo, tako da sve funkcionira jako dobro.

ROKOVI DRŽAVNI REKORDI

Dvorana

200 m: 21.09 - seniorski i juniorski

60 m prepone (0,99 m): 7.85 - juniorski

Sedmoboj: 5080 - juniorski

60 m: 6.86 - mlađejuniorski

200 m: 21.84 - mlađejuniorski

60 m: 7.15 - kadetski

60 m prepone (0,84 m): 8.21 - kadetski

Šestoboj: 4147 - kadetski

Otvoreno

200 m: 21.04 - juniorski

Desetoboj: 7300 - juniorski

100 m: 10.44 - mlađejuniorski

200 m: 21.08 - mlađejuniorski

Dalj: 7,51 - mlađejuniorski

Desetoboj: 7120 - mlađejuniorski

Osmoboj: 5595 - kadetski

Vis: 1,73 - mlađekadetski

Linker
24. travanj 2024 19:33