Jana Koščak

 TOMISLAV KRISTO Cropix
PETOBOJ U TALLINNU

Jana Koščak na mjestu sreće: ‘Spremna je, brza, jaka i eksplozivna. Očekujem solidan rezultat‘

Na Europskom juniorskom prvenstvu u Jeruzalemu dogodila joj se ozljeda stražnje lože
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. veljača 2024. 14:46

Mladu hrvatsku atletičarku Janu Koščak (17) danas očekuje nastup na jakom višebojskom mitingu u Tallinnu, istom onom na kojem je briljirala prošle zime. Bio joj je to prvi seniorski petoboj u karijeri, završila ga je na visokom trećem mjestu i sa sjajna 4432 boda srušila hrvatski rekord. Ali još impresivnije, nijedna atletičarka u povijesti mlađa od 18 godina nije ostvarila bolji rezultat u seniorskom petoboju.

Podjednako je Jana oduševljavala i na otvorenom, pa je tako u prvom seniorskom sedmoboju u karijeri ostvarila 6293 boda, što je opet bio najbolji rezultat u povijesti jedne 17-godišnjakinje. Na Europskom juniorskom prvenstvu u Jeruzalemu joj se, međutim, nakon tri discipline i u trenutku kad je držala vodstvo dogodila ozljeda stražnje lože zbog koje je morala odustati od natjecanja.

Može ispasti još bolje

Vratila se ove zime, testirala u nekoliko pojedinačnih disciplina, a sada je na redu i prvi petoboj.

- Budući da je do SP-a u Glasgowu mjesec dana, Jana još nije u punoj formi, ali bit će nam ovo dobro kontrolno natjecanje. Spremna je, dobra, brza, jaka, eksplozivna i očekujem solidan rezultat. Cilj nam je ‘uštelati’ zalete, i za vis i za dalj, a osim toga, prvi će put trčati prepone ove godine, pa ćemo vidjeti kako će joj to ići. Kuglu je ove zime odradila nekoliko puta i to joj ide puno bolje nego lani. U svakom slučaju, bit će to kontrolno natjecanje, ali mislim da može ispasti jako dobro - kaže Janin otac i trener Patrik Koščak.

Može li ispasti i bolje nego lani?

- Mislim da može jer je stvarno spremna, ali na natjecanju se neke stvari moraju poklopiti. Konkurencija će biti dobra jer mnoge cure ganjaju SP koje je ona osigurala na temelju lanjskog rezultata.

Natjecanje kreće u 10.25 sati po našem vremenu, a uz Janu vrijedi izdvojiti i nastup nekadašnje svjetske doprvakinje u petoboju, Austrijanke hrvatskog porijekla Ivone Dadić, kao i vrlo dobre Poljakinje Pauline Ligarske i Ukrajinke Julije Loban. U muškom sedmoboju, koji je krenuo u subotu, natječe se i naš Fran Bonifačić, krčki atletičar koji od ove godine nosi dres Dinamo-Zrinjevca.

Linker
04. svibanj 2024 13:48