Stefano Costantino/mega/the Mega Agency/profimedia
EP U ATLETICI

Jana Koščak 14. sedmobojka Europe, Thiam ispisala povijest

Varaždinska tinejdžerica skupila je 5977 bodova, 316 manje od aktualnog hrvatskog rekorda
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 22:16

Jana Koščak (18) debitantski je nastup na velikom seniorskom natjecanju na otvorenom završila kao 14. sedmobojka Europe. Varaždinska tinejdžerica skupila je 5977 bodova, 316 manje nego što je ostvarila prije godinu dana na mitingu u Götzisu gdje je postavila i aktualni hrvatski rekord. Ali, ovo je svejedno najbolji juniorski rezultat na svijetu u ovom trenutku!

Belgijanka Nafissatou Thiam ispisala je povijesti, postavši prva sedmobojka s tri naslova europske prvakinje. Nakon Berlina i Münchena najbolja višebojka današnjice slavila je i u Rimu sa 6848 bodova, što je i rekord europskih prvenstava.

U prvoj disciplini drugog dana, skoku u dalj, Koščak je skupila 915 bodova koliko joj je donio skok od 6,21 metra, što je 13 centimetara kraće od njezina osobnog rekorda. Držala je u tom trenutku 12. mjesto. U večernjem programu najprije je bacila koplje 42,66 metara za 718 bodova, što ju je pomaknulo na 11. mjesto, a priču je završila rezultatom 2:25.31 na 800 metara (753 boda) i s konačnim 14. mjestom.

Ni u jednoj od sedam disciplina nije uspjela popraviti osobni rekord, ali treba uzeti u obzir da je iza nje teško razdoblje u kojem je na dva uzastopna velika natjecanja, lani na juniorskom EP-u u Jeruzalemu i ove godine na dvoranskom SP-u u Glasgowu, morala odustati prije kraja zbog ozljeda. Jasno je da nakon svega toga ne može biti u top formi, a ni psihički joj sigurno nije bilo lako nakon dva uzastopna peha.

U tom kontekstu treba gledati i na njezine rezultate u Rimu koji zapravo nisu nimalo loši, posebno za djevojku koja je prva godina juniorskog staža. Najvažnije je da je okončala EP bez ozljeda, a vidjet ćemo može li je ovaj rezultat pogurati i prema plasmanu na Olimpijske igre.

Linker
28. rujan 2024 23:57