Michael Johnson

 ANTHONY WALLACE Afp
OTVORIO DUŠU

Intimna ispovijest jednog od najvećih: ‘Nisam znao hoću li ikad više moći hodati, bio sam ljuska...‘

‘Dali su mi hodalicu, a onda sam se susreo s onim istim što sam slušao na stazi...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. prosinac 2022. 11:31

Legendarni Michael Johnson, jedan od najvećih sprintera svih vremena, iskreno je progovorio o najtežoj borbi koju je vodio u životu, borbi da ponovno stane na vlastite noge.

Čovjek koji je osvojio četiri olimpijska zlata i osam naslova svjetskog prvaka nije bio siguran hoće li više ikad moći hodati nakon što je 2018. godine pretrpio moždani udar. Ipak, čeličnom voljom koju mu je, kako sam kaže, usadio sport, uspio se oporaviti u nekoliko mjeseci i danas je ponovno vrlo aktivan. Radi, između ostalih, za BBC i jedan je od cjenjenijih atletskih komentatora.

- Nakon moždanog udara imao sam veliku prednost u tome što sam bio sportaš. To mi je pomoglo u vraćanju snage i u tome da ponovno mogu hodati i trčati - rekao je 55-godišnji Johnson u podcastu Performance People. Moždani udar zahvatio je cijelu lijevu stranu njegova tijela, oduzevši mu svu pokretljivost i koordinaciju.

- Prvi dan kad sam mogao ustati iz kreveta, dali su mi hodalicu i terapeut me vodio po bolnici, učeći me kako hodati. Nije bilo previše razlike od dana kad mi je trener davao upute na stazi, opet sam slušao "Michael, moraš to napraviti". U jednom trenutku sam se osvrnuo i shvatio da sam prošao nekih 200 metara za 20 minuta, a ne za 20 sekundi kao nekad. Ali, nije me to obeshrabrilo.

Liječnici nisu bili sigurni kako će cijela priča završiti.

- Nisu znali hoću li ponovno hodati, ali rekao sam supruzi da ću se potpuno oporaviti i to brže nego itko drugi.

Ta odlučnost je jedan od razloga što se danas ponovno može baviti svojim omiljenim aktivnostima, vožnjom bicikla, veslanjem i, dakako, trčanjem.

- Dva mjeseca nakon oporavka ponovno sam trčao. Tu mi je pomoglo bavljenje sportom, on me naučio da budem najbolji.

No, put do toga nije bio lagan.

- Puno sam vremena provodio gledajući se u zrcalu i tražeći neku simetriju. Bilo je dana kad sam vidio samo ljusku osobe kakva sam nekad bio. Prije moždanog udara pod svaku sam cijenu želio izbjeći da budem ranjiv, da budem ovisan o bilo kome drugome. Htio sam biti onaj u koga se svi drugi mogu pouzdati.

Johnson je u Atlanti 1996. osvojio olimpijska zlata na 200 i 400 metara, četiri godine kasnije u Sydneyju je ponovno bio najbolji na jednom krugu, a još iz Barcelone 1992. ima i štafetno zlato. Četiri je puta bio svjetski prvak na 400 metara i dvaput na 200 metara, a u obje je discipline držao i svjetske rekorde (19.32 i 43.18 sekundi). Na 200 metara ga je 2008. skinuo Usain Bolt, a na 400 m 2016. Wayde van Niekerk.

Linker
19. travanj 2024 22:29