Jana Koščak

 SONA MALETER FOR EUROPEAN ATHLETICS
HVATA NORMU ZA OI

Hrvatica je najmlađa sudionica Svjetskog prvenstva: ‘To je kao da netko sa 17 godina igra protiv Đokovića‘

Dobar, solidan rezultat otvara Jani Koščak vrata Olimpijskih igara u Parizu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. veljača 2024. 13:02

Prošle je godine trebala debitirati na velikom seniorskom natjecanju, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Doduše, ne u svojoj primarnoj disciplini jer je prema pravilima Svjetske atletske federacije (WA) bila premlada za nastup u sedmoboju na SP-u, već u skoku u vis za koji je također imala normu. No sudbina je htjela da Jana Koščak gleda to natjecanje s tribina Nacionalnog atletskog centra u mađarskoj prijestolnici.

Ozljeda koju je zadobila dva tjedna ranije na Europskom juniorskom prvenstvu u Jeruzalemu, i to u trenutku kad je bila na putu prema sedmobojskom zlatu, izbacila ju je i sa SP-a u Budimpešti. I koliko god joj je to bio težak i bolan udarac, brzo se 17-godišnja Varaždinka vratila u tračnice i čim je zaliječila ozljedu, nastavila je marljivo trenirati pod paskom oca i trenera Patrika, a ove je zime stigla i nagrada u obliku plasmana na Svjetsko dvoransko prvenstvo koje u petak počinje u Glasgowu.

I već će tog prvog dana Jana biti na sceni kao jedna od 12 petobojki koje će krenuti u bitku u najkompleksnijoj atletskoj disciplini. Vjerojatno ne trebamo ni spominjati da je najmlađa na startnoj listi petoboja, ali ne samo to. Jana je najmlađa sudionica uopće na ovom SP-u u ženskoj konkurenciji, računajući sve discipline! A to je samo još jedna potvrda o kakvom se talentu radi.

JANINI OSOBNI REKORDI

60 m prepone: 8.21

Skok u vis: 1,92

Bacanje kugle: 12,52

Skok u dalj: 6,34

800 metara: 2:19.14

Šesto mjesto u Tallinnu

Naravno, znamo to već dulje vrijeme, jer Jana je europska mlađejuniorska prvakinja u sedmoboju, lani je srušila svjetski rekord u mlađejuniorskom petoboju, u seniorskom petoboju je ostvarila rezultat kakav nikad nije uspio nijednoj mlađoj juniorki, u prvom je seniorskom sedmoboju u karijeri postavila najbolji rezultat u povijesti jedne 17-godišnjakinje... Dakako, uz to je hrvatska seniorska rekorderka i u petoboju (4436), i u sedmoboju (6293). Nakon svih tih pothvata, veselimo se što ćemo je u petak prvi put gledati i na najvećoj svjetskoj seniorskoj sceni.

image
ŽELJKO PUHOVSKI Cropix

- Vesela je, dobro raspoložena, raduje se natjecanju i to je najvažnije. Kad vidim da je takva, znam da je to - to. Zdrava je, ništa je ne boli, pokazatelji na treninzima jako su dobri, tako da vjerujem da bi u petak mogla odraditi jedan jako lijep višeboj - javlja tata i trener Patrik iz Glasgowa gdje su Jana i on stigli već u utorak, kao prvi hrvatski predstavnici.

- Da, dosta rano smo došli, među prvima smo bili u hotelu, ugodno se smjestili. Bili smo i u dvorani, prekrasno izgleda. Sve je super, samo pozitiva. Sve tehničke nedostatke smo poglancali i ušminkali, uštelali smo zalete i sad čekamo početak natjecanja i veselimo se tome.

Jana je ove zime odradila jedan petoboj, bilo je to početkom veljače na mitingu u Tallinnu gdje je zauzela šesto mjesto i za četiri boda nadmašila hrvatski rekord koji je postavila prije godinu dana na istom mjestu. I sama je tada naglašavala da ima puno prostora za napredak, odnosno da formu tempira za Glasgow. Sada kada je Glasgow tu, znači li to da je spremna još malo pomaknuti granice osobnog i hrvatskog rekorda?

- Mislim da je tako. Ako se ne dogodi nekakva velika pogreška, taj rekord bi se mogao još podići prema gore, a samim time i vrijednost renkinga čime bi se još više približila plasmanu na Olimpijske igre. Ovdje joj jedan dobar, solidan rezultat širom otvara vrata Pariza, onda više neće biti nikakvih upitnika.

JANINI OSOBNI REKORDI

60 m prepone: 8.21

Skok u vis: 1,92

Bacanje kugle: 12,52

Skok u dalj: 6,34

800 metara: 2:19.14

Da pojasnimo, Jana je i u ovom trenutku unutar kvote za plasman na pariške Igre, no da bi bila sto posto sigurna, morala bi na proljeće ispuniti normu u sedmoboju (6480) ili ostvariti jedan kvalitetan rezultat kojim bi popravila renking. U tom je smislu SP u Glasgowu važno jer nosi jako puno bodova.

- Moglo bi biti lijepih vijesti u petak. Kažem, najvažnije je da se veseli, da bude dobro raspoložena, bez pritiska, a točno takva sada i jest. Takva pozitivna mora ostati, radovati se što je sa samo 17 godina na SP-u. Ne znam je li ikad neka višebojka bila tako mlada na dvoranskom SP-u. Već sama ta činjenica je velika stvar. Otkad smo u došli, gledamo u dvorani te svjetske klase... To je kao da netko sa 17 godina igra teniski meč protiv Novaka Đokovića. Veliki je to uspjeh i vidim da je i ona ponosna na to. Došla se ovamo jednostavno natjecati i to je to.

image

Patrik i Jana Koščak

HAS

Što se konkurencije tiče, istina je da nisu sve najbolje višebojke svijeta u Glasgowu. Neke su ozlijeđene (Anna Hall, Nafissatou Thiam), neke su na porodiljnom dopustu (Adrianna Sulek), ali startna lista je opet itekako jaka. Tu je braniteljica naslova Noor Vidts, tu je i vodeća na ovogodišnjoj svjetskoj ljestvici Maria Vicente, pa dvostruka svjetska juniorska prvakinja Saga Vanninen, nekadašnja svjetska bronca u sedmoboju Verena Mayr...

STARTNA LISTA

OSOBNI REKORD REZULTAT SEZONE

Maria Vicente (Špa) 4728 4728

Szabina Szücs (Mađ) 4588 4588

Sofie Dokter (Niz) 4603 4553

Sveva Gerevini (Ita) 4538 4538

Julija Loban (Ukr) 4537 4537

Bianca Salming (Šve) 4533 4533

Verena Mayr (Aut) 4637 4525

Jana Koščak (Hrv) 4436 4436

Abigail Pawlett (VB) 4419 4419

Noor Vidts (Bel) 4929 -

Saga Vanninen (Fin) 4541 -

Chari Hawkins (SAD) 4492 -

Dolaze navijačice iz Hrvatske

- Da, nekoliko cura nedostaje zbog ozljeda, vjerujem da bi nastupile da su zdrave. Ali vjerojatno su u pozadini priče i Olimpijske igre, mnoge već gledaju prema tome i ne žele se izubijati do kraja, bolje je sanirati ozljede, pa da za Pariz budu zdrave. A u ovoj ekipi koja je tu, sve su cure tu negdje, nema tu nekih velikih razlika. Možda 2-3 atletičarke malo bodovno odskaču, ali nije to ništa spektakularno ili nedostižno. Sa svima njima se Jana može bez ikakvog problema boriti u svakoj disciplini.

Jana je ove zime nešto manje nastupala na preponama i u skoku u vis, a to su joj dvije najjače discipline. Može li to eventualno biti neki problem?

- Mislim da ne, vjerujem da bez ikakvih problema može biti na istoj razini kao prošle godine. Vidim da su pokazatelji na preponama stvarno dobri, a u visu može skočiti strašan rezultat. Stvarno je na treningu dobra što se tiče skočnosti i brzine, pojačala se. Sve je bolje, samo sad treba doći na teren i to pokazati. Zvuči jednostavno, ali nije tako jednostavno. Kad se radi o tako vrhunskim natjecanjima, onda izvedbe, pogotovo kod tako mladih sportaša, neki put mogu biti super, a neki put malo lošije. Uvijek tu postoje oscilacije. Kod starijih je to već standardizirano i ne mogu se događati takvi kiksevi kakvi se mogu događati mlađima. Ne smije joj se to nikako uzeti za zlo. Ali vjerujem da neće biti kikseva. U biti, siguran sam u to.

Za kraj je Patrik Koščak još jednom istaknuo kako je Jana vrlo pozitivna, a imat će u petak i posebnu podršku.

- Dolaze nam navijačice iz Hrvatske, supruga i starija kći Klara, i one će biti s nama. Imat će Jana tako i obiteljsku podršku i mislim da će biti stvarno lijepo.

Linker
03. svibanj 2024 22:17