Filip Ude

 SLOBODAN KADIC/HGS
Kvalifikacijski dan

Dobre vijesti za Hrvatsku: Neuništivi Ude briljirao kao nekad, Srbić i bez najjačeg izdanja do finala

‘Spreman sam za puno jaču vježbu u finalu‘, poručio je Srbić
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. travanj 2024. 21:15

Kvalifikacijski dan Europskog prvenstva za gimnastičare, koje je u srijedu počelo u talijanskom Riminiju, donio je Hrvatskoj dva finala. Za takav su se scenarij pobrinula dvojica naših najboljih gimnastičara svih vremena, srebrni olimpijci Tin Srbić na preči i Filip Ude na konju s hvataljkama.

Prednost ćemo ovaj put dati neuništivom Udeu koji će za nekoliko tjedana napuniti 38 godina i ovo mu je već 19. seniorsko EP u karijeri. I ukupno deseto finale na spravama (devet na konju, jedno na parteru), uz još dva višebojska.

Nije ove godine uspio izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu, ali Ude uvijek pronađe novi motiv i način da se podigne. Čakovčanin je profesorski odradio vježbu u kvalifikacijama i dobio sjajnih 14,766 što mu je jedna od najviših ocjena posljednjih godina. Premda je nakon njega ostalo još puno kvalitetnih gimnastičara u kvalifikacijama, Udeova ocjena nije ostavljala nimalo dvojbe da ćemo ga u petak od 18 sati gledati u finalu. Na kraju je zauzeo četvrto mjesto, iza Ukrajinca Olega Vernajeva (15,166), Irca Rhysa McClenaghana (15,133) i Nizozemca Lorana de Muncka (15,000). Neće mu biti lako uključiti se u borbu za odličje jer konkurencija na konju je iznimno jaka, ali i Filip još može pojačati svoju vježbu.

- Izdržao sam pritisak, bilo je teško, borim se s upola mlađim dečkima. Sa skoro 38 na leđima sam dobio tako visoku ocjenu. Ponosan sam na sebe i sretan, nadam se da će u finalu sve ispasti onako kako treba - istaknuo je Ude.

Konj s hvataljkama je i u Hrvatskoj najkonkurentnija sprava o čemu svjedoči podatak da smo u kvalifikacijama imali još trojicu predstavnika. Nakon Udea najbolji je bio 20-godišnji Liam Rabić koji je vrlo dobro odradio svoje prvo veliko seniorsko natjecanje, te s 14,100 zauzeo 13. mjesto. Marko Sambolec (22) je uz nekoliko grešaka ocijenjen s 13,766 (26. mjesto), dok je Mateo Žugec (22) uz pad dobio 12,900 (57. mjesto).

Naš najbolji gimnastičar Tin Srbić (27), koji u Riminiju brani zlato na preči, nije bio u najjačem izdanju u kvalifikacijama, završio je na petom mjestu, ali dobio je ocjenu 14,333 s kojom je praktički odmah nakon nastupa znao da je u finalu, pa nije bilo previše razloga za brigu.

image

Tin Srbić

GABRIEL BOUYS Afp

- Bilo je stvarno jako dobro, dobro sam se zagrijao, dobro ušao u vježbu. U sredini nastupa bilo je malih problema na elementu "kolman" na kojem su mi se podlaktice malo zgrčile i zaključio sam da je najpametnije završiti vježbu. Zato je početna ocjena bila 5,7, a ne 6,1. Spreman sam za puno jaču vježbu u finalu - poručio je Tin.

Neće ni njemu biti lako, jer dojam je da su konkurentni bolji nego lani. Osječki Ukrajinac Ilja Kovtun dobio je ocjenu 14,600, Litavac Robert Tvorogal 14,533, Cipranin Marios Georgiou 14,500, Španjolac Joel Plata 14,466... No, poznato je i da je Tin najjači kad je najpotrebnije.

Aurel Benović (23) se nakon uspješnog tjedna u Dohi i plasmana na Olimpijske igre očito malo ispuhao i u Riminiju nije uspio doći do finala. Na parteru je ocijenjen s 13,800 i završio je na 23. mjestu, a na preskoku je s prosječnom ocjenom 13,500 bio 17.

Linker
27. travanj 2024 12:06