DARKO TOMAS Cropix
PONOVNO ZABLISTALA

Čudesna varaždinska tinejdžerica ruši rekorde gdje god se pojavi, a najveći izazovi tek dolaze

Mlada hrvatska atletičarka je još jednom popravila hrvatski rekord u petoboju iako tek lovi punu formu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. veljača 2024. 21:19

Prošle nas je godina dobro naučila da uz njezino ime gotovo u pravilu dolazi riječ - rekord. Čudesna varaždinska tinejdžerica Jana Koščak rušila je rekorde gdje god se pojavila, u kojoj god disciplini bila na startnoj listi, u kojoj god dobnoj kategoriji se natjecala. I nije ispisivala povijest samo na domaćoj razini, jer nemojmo zaboraviti da je srušila svjetski rekord u mlađejuniorskom petoboju, da je u seniorskom petoboju ostvarila rezultat kakav nije uspio nijednoj mlađoj juniorki, da je u prvom seniorskom sedmoboju u karijeri postavila najbolji rezultat u povijesti jedne 17-godišnjakinje...

Nije žurila s rehabilitacijom

Sve te silne rekorde doista je teško i popisati, pa ćemo reći samo da je tijekom prošle dvoranske sezone čak 15 puta rušila državne rekorde. U nekim je disciplinama to napravila više puta, s nekim je rezultatima istovremeno popravljala rekorde u više dobnih kategorija, ali u ukupnom ih je zbroju bilo 15. U usporedbi s tim, možda je djelovalo da je talentirana višebojka u ovu zimu ušla pomalo “sramežljivo”, no samo je naoko bilo tako.

Nakon što je prošlo ljeto na Europskom juniorskom prvenstvu u Jeruzalemu ozlijedila stražnju ložu, nije bilo nikakve žurbe s povratkom. Marljivo je radila pod paskom oca i trenera Patrika, odradila nekoliko manjih natjecanja u različitim disciplinama, a onda prošli vikend ponovno zablistala. Na jakom mitingu u Tallinnu, tamo gdje je lani odradila prvi seniorski višeboj u karijeri, zauzela je šesto mjesto i ponovno srušila hrvatski seniorski, naravno i juniorski rekord u petoboju. S 4436 bodova nadmašila je lanjski rezultat za četiri boda.

image

Jana Koščak

AK SLOBODA/FACEBOOK

Možda će netko reći “samo četiri boda”, ali treba imati na umu da je ova sezona znatno drugačija od prošle. Naime, vrhunac ove zime Jani bi trebao biti nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu početkom ožujka i za to natjecanje tempira formu. Što znači da u ovom trenutku još uvijek nije u punoj formi, a to rezultatu iz Tallinna daje puno veću vrijednost. I sugerira da bi Jana u Glasgowu trebala biti spremna za još bolji bodovni učinak i samim time, još jedan hrvatski rekord.
Naravno, nije ni potrebno isticati da je s ovim rezultatom iz Estonije uvjerljivo prva na ovogodišnjoj svjetskoj juniorskoj ljestvici. Usporedimo li, pak, ovogodišnji i lanjski nastup u Tallinnu, prvo što upada u oči da je Jana napravila korak naprijed u svoje dvije najslabije discipline - bacanju kugle i utrci na 800 metara. Kuglu je bacila više od metra dalje nego prošle zime, što joj je donijelo 75 bodova više, dok je četiri kruga ovaj put istrčala dvije sekunde brže i zaradila 31 bod više.

Otvaranje vrata za OI

Jasno je iz ovih podataka da se negdje dogodio i bodovni minus. Prije svega se to odnosi na dalj - 21 centimetar kraći skok značio je i 66 bodova manje nego prošle godine. Nešto slabiji učinak je imala i na 60 m prepone, što se može i razumjeti jer ove godine još nije trčala ovu disciplinu, pa tek treba uhvatiti pravi ritam. No, vjerojatno najviše prostora za poboljšanje višebojskih bodova Jana ima u skoku u vis. I prošle i ove godine u Tallinnu je preskočila 1,82 m, što je deset centimetara slabije od njezina osobnog rekorda. Kad “uštela” zalet, kako je to objasnio i njezin trener, tu bi moglo sjedati osjetno više bodova.

U idealnim okolnostima, kad bi u svih pet disciplina bila na razini osobnih rekorda, pa čak i malo ispod te razine, to bi bio rezultat preko 4600 bodova. A tu onda već govorimo i o rušenju svjetskog juniorskog rekorda koji iznosi 4542 boda i u vlasništvu je Ukrajinke Aline Šuh. Naravno, lakše je to napisati nego ostvariti jer na natjecanju se puno faktora treba poklopiti i rijetko se može baš u svim disciplinama biti na razini svojih najboljih rezultata, no uopće ne sumnjamo da Jana u sebi ima još bolji doseg od ovog ostvarenog u nedjelju.

Isto tako, taj svjetski juniorski rekord, koliko god lijepo zvučao, ne treba biti imperativ jer kako i sama Jana često ističe, puno je važnije da bude uspješna kao seniorka. Zasad svakako korača u tom smjeru jer rezultati koje već sada ostvaruje imaju ozbiljnu seniorsku vrijednost. I vjerujemo da će joj otvoriti vrata Olimpijskih igara u Parizu kao najmlađoj sedmobojki u elitnom društvu...

JANA U TALLINNU 2024.

60 m prepone: 8.37 (1046)

Skok u vis: 1,82 (1003)

Bacanje kugle:12,52 (696)

Skok u dalj: 6,13 (890)

800 metara: 2:21.69 (801)

UKUPNO: 4436 bodova

JANINI OSOBNI REKORDI

60 m prepone: 8.21

Skok u vis: 1,92

Bacanje kugle: 12,52

Skok u dalj: 6,34

800 metara: 2:21.69

Linker
30. travanj 2024 18:22