RONALD GORSIC Cropix
BIZARNA PRIČA

Apsurd sa zagrebačkog istoka: Najbolju hrvatsku stazu mnogi izbjegavaju, a njom se služi ‘fantomski‘ klub

Grad Zagreb je uredio stazu i ostalu infrastrukturu, ali je ‘zaboravio‘ na svlačionice, sanitarni čvor...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. ožujak 2023. 22:30

Apsurdima kad su u pitanju sportski objekti i uvjeti treniranja u Gradu Zagrebu nema kraja. Priča koja nam dolazi s istoka grada uistinu je bizarna jer tamo postoji atletski objekt koji je zapravo u odličnom stanju kad govorimo o samoj stazi i ostalim borilištima, što je prava rijetkost, ali na njemu trenira malo atletičara.

O čemu se zapravo radi? U sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Grana-Klaka u Dubravi još prije nekoliko godina je napravljena atletska staza sa šest pruga. Brojni treneri s kojima smo razgovarali kažu da je izvođač radova napravio vrhunski posao i da je to najbolja staza, ne samo u Zagrebu jer tu i nema prave konkurencije, već i na razini cijele Hrvatske. Prije dvije godine su uređena i opremljena i ostala borilišta, pa tako danas na Klaki stoji vrhunsko skakalište za motku, strunjača za vis, postavljen je i kavez za bacanja... I sve to, kako smo naveli - stoji. Potpuno neiskorišteno. Dakako, ako ne računamo rekreativce koji trčkaraju po stazi i djecu koja se igraju na strunjačama.

‘Fantomski’ AK Dubrava

Grad je, naime, uložio novac i uredio objekt za atletiku, ali je pritom “zaboravio” napraviti svlačionice, riješiti sanitarni čvor i postaviti barem improvizirane prostorije koje bi klubovi koristili za spremanje rekvizita i ostale potrebe. U takvoj situaciji, logično je da je malo onih koji tamo žele prebaciti svoje aktivnosti, tek ponekad odrade neki trening kako bi pobjegli s očajne staze na Sveticama. Javili su nam se tek iz ASK Sesvete s napomenom da oni koriste Klaku za svoje treninge.

image

Aleja Blaža Jurišića, atletska borilišta na SRC Grana Klaka

RONALD GORSIC Cropix

- Ta staza je, po mojem mišljenju, a i puno ljudi je reklo isto, kvalitetom možda i najbolja staza u Hrvatskoj. Grijeh je da to nije napravljeno na Sveticama nego na Klaki gdje aktivno ne djeluje nijedan klub. Na Sveticama su prije dvije godine obnovili samo 100-150 metara staze, ostatak su samo pošpricali i taj dio se već izgulio. I sad imate situaciju da trčite iz dijela koji je relativno dobar i mekan na 200 metara čistog betona, što je udar na tetive i stopala. Zato sa svojim atletičarima, čim uđu u sprinterice i krenemo s višim intenzitetom treninga, idem na Klaku. Ali, tamo je onda problem nedostatak sanitarnog čvora. Postoji neka strojarnica, pa nam strojar otvori ponekad, ali to je sve katastrofa - čudi se Igor Čordaš, trener u AK Zagreb koji djeluje na istoku grada.

Poslali smo upit i Gradu čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

“Zakupnik spomenutog centra je Nogometni klub Dubrava Tim Kabel, a trenažne aktivnosti u centru provode i Košarkaški klub Dubrava, Atletski klub Dubrava, Rukometni klub Dubrava, Osnovna škola Mate Lovraka te rekreativci. S obzirom na velik broj postojećih korisnika, svjesni smo povremenih poteškoća u korištenju postojećih kapaciteta, primarno pratećih prostora - skladišnih prostora, garderoba i sanitarija te, na tom tragu, analiziramo mogućnosti i opcije proširenja postojećih kapaciteta.

image

Aleja Blaža Jurišića, atletska borilišta na SRC Grana Klaka

RONALD GORSIC Cropix

Nastavno na upit o obnovi SRC Svetice, nedavno je provedena djelomična obnova kompleksa u sklopu koje je vanjski teren uređen novom tartan stazom i pripadajućim kavezom na južnoj strani. Dodatno, s ciljem osiguravanja neometanog provođenja trenažnih procesa, planirano je i postavljanje panel ograde oko atletske staze te uklanjanje manjih nedostataka.”

Ovaj je odgovor, međutim, problematičan iz više razloga. Kao prvo, jasno je da košarkaški i rukometni klub koriste atletski objekt eventualno za poneki kondicijski trening i to vrlo rijetko. A za Atletski klub Dubrava koji navodno tamo trenira nitko u hrvatskoj atletici nikad nije čuo, niti postoji u registru Hrvatskog atletskog saveza. Nadalje, broj korisnika centra nije velik, u tome i jest poanta priče, a postojeće prostorije koristi isključivo NK Dubrava i nisu dostupne drugim sportašima.

image

Aleja Blaža Jurišića, atletska borilišta na SRC Grana Klaka

RONALD GORSIC Cropix

Trebali bi kontejneri

A što se tiče Svetica, kako je već navedeno u ovom članku, nova tartan staza je postavljena u dužini 100-150 metara, ostatak je u katastrofalnom stanju.

Kontaktirali smo i NK Dubrava Tim Kabel koji je zakupnik centra jer postoji i dodatan problem. Grad je, naime, financirao postavljanje potpuno novog kaveza za bacanje, ali diskaši, primjerice, nisu dobrodošli na Klaku jer tamo stoji tabla s jasnim upozorenjem “Zabranjeno koristiti teren s prirodnom travom”.

“Kao zakupnik centra dozvoljavamo mogućnost treninga atletskim klubovima na atletskoj stazi, po dogovoru s klubom. Za treninge bacača diska i kladiva nisu osigurani uvjeti radi nogometnih treninga, nedostatka infrastrukture koja bi osigurala sigurnost ostalih korisnika centra, atletske staze ili terena. Treninzi bacača kugle se mogu odvijati nesmetano. Kao što ste i sami naveli, Grad na žalost nije riješio sanitarni čvor, svlačionice i ostale uvjete za atletičare”, stoji u odgovoru NK Dubrava.

image

Aleja Blaža Jurišića, atletska borilišta na SRC Grana Klaka

RONALD GORSIC Cropix

Jasno je da nogometaši štite svoje interese, ali nameće se pitanje zašto je onda uopće napravljeno bacalište i podignut kavez ako Grad sa zakupnikom nije dogovorio da se dozvole treninzi bacačima.

- To su nevjerojatne stvari. Čudili smo se kad se počelo graditi jer smo znali da će biti tako i da NK Dubrava, koja je to dobila na upravljanje još u Bandićevoj eri, neće dati dozvolu. OK, nećeš bacati kladivo da se ne stvaraju rupe, ali disk se može bacati, to se može pokrpati kao i rupe od kopački. A klub ionako tamo ne igra utakmice, već samo trenira. Mislim da bi tim objektom trebao upravljati Grad - kaže Čordaš.

Mladen Kršek, trener u AK Dinamo-Zrinjevac, vjeruje da se može pronaći rješenje i za bacanja.

- Ne bacamo ni mi na glavnom terenu na Sveticama, već imamo zasebno bacalište. Možda bi se i na Klaki mogao napraviti teren za bacanja pa bi se kompletirao objekt. Taj kavez se može premjestiti, ima tamo još jedna livada koja bi možda mogla biti za bacanje.

Uvjeren je Kršek da bi se mogli riješiti i drugi nedostaci kad bi bilo volje.

- Trebalo bi možda napraviti neke kontejnere, kao što i u dvorani na Velesajmu u principu svlačionice napravljene od kontejnera.

Dinamo je klub koji postoji desetljećima. Djelovao je najprije na Maksimiru dok s njega nisu potjerani atletičari, potom je kompletnu aktivnost prebacio na Svetice koje su također devastirane kad je Hrvatski nogometni savez tamo htio graditi svoj centar, a onda naglo odustao. Uvjeti za atletiku u gradu, pogotovo na istoku, danas su lošiji nego prije 30 ili 40 godina.

- Tada smo imali na Dinamovom stadionu stazu i sva smo velika natjecanja mogli tamo održavati. Mladost je bila napravljena za Univerzijadu, obnovljene su i Svetice, a sad je manje terena u cijelom gradu. A osim toga, Svetice i Klaka su otvorenog tipa, tako da svatko može ući, što otežava proces treninga - ističe Kršek.

Nešto se ipak (po)kreće

Dinamo je zbog svoje tradicije i dalje usmjeren na Svetice, ali pitali smo Čordaša bi li AK Zagreb razmislio o preseljenju aktivnosti na Klaku kad bi se za to stvorili pravi uvjeti.

- Svetice su bolja lokacija jer tamo imamo nešto što je bogatstvo, a to je maksimirska šuma, fantastična za bazični dio treninga. Osim toga, Svetice su pristupačnije i kad je u pitanju gradski prijevoz, a Klaka je ipak malo zavučena. Međutim, da se napravi jedna lijepa tribina, s prostorijama za klub, s malom teretanom i malim tunelom ispod tribina da djeca mogu zimi trenirati - dapače. Ne bi nam to bio nikakav problem, našli bismo neko drugo rješenje za treninge kilometraže i mislim da bismo prešli tamo - kaže Čordaš i još jednom ne skriva čuđenje ovom situacijom.

image

Aleja Blaža Jurišića, atletska borilišta na SRC Grana Klaka

RONALD GORSIC Cropix

- Sada zapravo imamo dva objekta na istoku grada od kojih nijedan nije upotrebljiv što je nevjerojatno. A još je nevjerojatnije da se po tom pitanju ne radi ništa. Najveću krivnju za to snose atletske strukture. Oni koji bi trebali djelovati ne pritišću dovoljno gradske vlasti da se nešto napravi. Barem jedno od tih borilišta treba dovesti u red, a idealno bi bilo oba.

No, da pritisak postoji i da se nešto ipak kreće, potvrđuje nam Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza.

- Razgovarao sam prije nekoliko dana s ljudima iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade i rekli su mi da su u izradi rješenja za svlačionice i sadržaje koje bi koristili atletski klubovi na Klaki. Već godinu dana pokušavamo riješiti ili da se napravi priča s kontejnerima ili da se neki paviljoni preurede - kaže Jakopović i zaključuje:

- Taj dio grada nema baš puno sportskih sadržaja, a u blizini je nekoliko škola koje gravitiraju Klaki. Mislim da bismo tamo dobili dobar bazen za izvlačenje talenata za sve sportove, ne samo za atletiku, i da to može biti odlična priča.

image

Aleja Blaža Jurišića, atletska borilišta na SRC Grana Klaka

RONALD GORSIC Cropix

Jakopović: Neprihvatljivo je da u Zagrebu imamo samo jedan objekt za natjecanja

Osvrnuo se predsjednik ZAS-a Marko Jakopović i na očajno stanje objekta na Sveticama.

- Problem kod Svetica je to što su ih preuredili, ali neadekvatno. Taj objekt treba prilagoditi atletskim potrebama da se na njemu mogu održavati natjecanja. Jer u ovom trenutku za natjecanja imamo samo Mladost, a to nije prihvatljivo za grad veličine Zagreba - poručuje Jakopović.

Otkrio je i da je postojala ideja za izgradnju još jedne staze u gradu.

- Kad su me pitali prije 5-6 godina, rekao sam da nam treba stadion u Dubravi i u Novom Zagrebu. Klaku su napravili, ali u Novom Zagrebu još nema ničega.

Katalinić: Klaka je napravljena bez koordinacije s HAS-om

S problemom Klake dobro je upoznat i izbornik hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić.

- Uvijek ću podržati gradnju bilo koje staze, ali ova na Klaki se radila u potpunosti bez koordinacije s Hrvatskim atletskim savezom. I samim time smo dobili situaciju kakvu imamo, a ona je objektivno loša jer tamo se ne odvijaju atletski treninzi. Ta staza je po izvedbi najbolja u Hrvatskoj, međutim, atletika je ne koristi. Nadam se da će biti ispravljeno.

Linker
26. travanj 2024 23:12