KAKO POBIJEDITI MODRE?

ŠPACO IMA IZNENAĐENJE ZA DERBI 'Dinamo ćemo najprije začepit, pa odčepit!'

'To su prave riječi umjesto preformejšn, koncentrejšn! E, ali neću reć di!' - tajnovit je Špaco
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 12. ožujak 2015. 16:35

Kako će Hajduk na Dinamo? Kako ga pobijediti? Kako osujetiti planove "modrih" da ostanu neporaženi? Koncentracijom i preformacijom, rekao je Stanko Poklepović, u Špace su olovka, ravnalo i šestar. Kako će to nacrtati svoj pulenima?

- Reći ću vam narodski rječnikom, preformacija i koncentracija, to vam zvuči neobično, to su tuđice, preformejšn, koncentrejšn, to vas buni, slušatelje i čitatelje.

Nego, kako onda?

- Najprije ćemo ih začepit, a onda otčepit! To je to, začepiti, otčepiti. To su prave riječi umjesto preformejšn, koncentrejšn! E, ali neću reć di!

Nismo ni misli da ćete odmah sve otkrit, ali da se malo poigramo, niste kompletni?

- Nismo, puno nam ih fali, Maglica, Gotal, Mezga. Ima povrijeđenih, Nižić se valjda oporavio, pa Mikanović, ali Caktaš nije trenirao, pa sve to valja vidjeti. Načeti su mi i Vlašić i Maloku. Smislit ćemo nešto, u skladu s pojedincima. Dobro ih začepit, pa ih onda otčepit!

Fali vam napad?

- A to bi trebao igrati Milevski. On se dobro nosio u Osijeku. Pomagao je i u obrani. Koliko može.

To kao kad ste Blažu Sliškoviću rekli da odigra "intelektualnu obranu"? Tako i Milevski?

- Je, je, baš tako, intelektualnu obranu, da se pomake, zasmeta, pomogne koliko može. Milevski mi je potreban i možemo uraditi da njegovu nemoć pretvorimo u našu premoć! - pun je Poklepović doskočica.

Osjećamo da ćete igrati s trojicom stopera, ne znamo formaciju, ali i Maloča i Milović i Nižić???

- Moguće je, ali neće to biti nešto klasično, nego drugačije. Posebni zahtjevi. Čeka nas ozbiljan rad u srijedu i četvrtak, pa analiza i priprema za subotu. Bit će to nešto kao što smo Osijek zatvorili, s vrlo značajnom ulogom Vukovića na Vojnovića, to vam opet ponavljam, a Milović je imao posla s drugim centarforom. Oćemo napravit skalp Dinamu!

Dosta optimizma?

- Mi smo prepoznali da su bolji, dvadeset su bodova ispred, ali Hajduk je uvijek bio i bit će ispred Dinama! Govorit ćemo da su bolji i da to pokazuje tablica ka' šta i je, i da su favoriti, ali nitko u Poljudu ne može bit favoriti kraj nas!

Kakav vam se Dinamo čini, kako igraju?

- Oni igraju 4 – 3 – 3, na svoj način, ne vjerujem da će tu nešto posebno mijenjati, trojica su napadača, tercet vrlo pokretljiv, Pjaca, Fernandez i ovi šta daje golove, e Henriquez. Pavičić i Machado, Ademi otraga, u obrani četvorica klasično. Ja sam ih tako vidio. Napravit ćemo neku osobitost, ne mogu vam sve odma' reć! Di ih začepit i kako ih otčepit!

Pritisak derbija ne osjećate?

- To je pozitivno očekivanje. Samo sam preporučio da izjave pred utakmicu daju najstariji, Maloča, Vršajević, Sušić, Milović i Jozinović. Ove mlade momke šta su izletjeli na scenu treba zaštititi i sačuvati do derbija da se maksimalno koncentriraju i da oni ne izlijeću po medijima.

Ipak, igrat će?

- Pa vjerojatno taj vaš BMV neće biti cjelovit, nisu svi sto posto spremni. Ali, mi ćemo biti spremni!

Inače, Špaco je imao posebne taktike za derbi, prisjećamo se:

1. Erceg prati Ištvanića – devedesetih, napravio je da izvor igre Dinama, iz dubine obrane, kad je Ištvanić glumio Zajeca, bude spriječen obaveznom igrom Ercega. Da pokrije Ištvanića kad kreće akcija "modrih". Centarfor "bijelih" se malo čudio, ali kasnije je shvatio svu mudrost Poklepovića, ostalo je 1:1 u Maksimiru, tadašnji HAŠK Građanski spasio se izjednačenjem u 89. minuti.

2. Pandžom na Mandžu – Kad je Dinamo bio najjači, 2010., a Hajduk stremio da osvoji kup, Poklepović je dao da se Mandžukić prati – striktno, kao u rukometu, obrana "indijanac". Svi igraju svoje, nadmeću se, samo Pandža čuva Mandžukića. Kao sad Vuković Vojnovića.

3. Pirja – taktika da se zatvore protivnički bokovi i da se pusti protivničke stopere da vode igru. Momčad se naoko povlači i skuplja unutra prema vlastitom šesnaestercu, spremna da udari iz brzog kontranapada. Takvim načinom Hajduk je u polufinalu Kupa 2010. eliminirao Dinamo u polufinalu sa 0:0 u Maksimiru i 1:0 golom Ibričića u Poljudu.

Linker
23. rujan 2024 00:46