Drago Sopta/CROPIX
DODATNE KVALIFIKACIJE

Slaven Bilić i oslabljeni sastav Hrvatske u Istanbulu bi bio zadovoljan i remijem!

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 11. studeni 2011. 11:14

Emocijama prožeta utakmica nas čeka danas na Turk Telekom Areni, inače domu Galatasaraya. Trava je promjenjena prije nekoliko dana i uvjeti su savršeni. Nakon eliminacije jedanaestercima na Europskom prvenstvu 2008., Turska će snage odmjeriti sa protivnikom kojega je već jednom izbacila u knock out sistemu. Izbornik Hiddink upozorava:

-Ne smijemo zaboraviti da se igraju dvije utakmice.

Atmosfera će biti usijana, a turski nogometaši javno iskazuju ogroman motiv i želju. Nuri Sahin nije pozvan na reprezentativno okupljanje zbog ozljede. No čini se da ozljeda nije ozbiljna već Mourinho ne želi riskirati sa mladim veznjakom te ne pušta mladoga veznjaka da igra nespreman.

- Najveći prioritet pred ovaj susret nam je dobro posložiti obranu i ne primiti gol. Zbog toga ćemo morati prekidati pas igru. Očekujem vrlo izjednačenu utakmicu. Obje ekipe imaju veoma talentirane igrače i emocije su uzavrele na obje strane. Jako je teško predvidjeti rezultat u ovakvim utakmicama -izjavio je strateg na turskoj klupi Guus Hiddink.

Najveći izostanak kod domaćina je svakako onaj napadača Kazim-Richardsa, no Halil Antiltop ili eventualno Umut Bulat će ga moći zamjeniti kvalitetno. Čini se da će Hiddink najvjerojatnije upariti napadače Trabzonspora: YIlmaza i Altintopa.

- Ukoliko svi odigraju svoje uloge kako treba, mogao bih biti najopasniji nogometaš na terenu. Igrati na Euru je san za svakoga igrača i mi imamo dobre šanse da ostvarimo taj san - rekao je Burak Yilmaz. Napadač Trabzonspora je u odličnoj formi ove sezone te je postigao čak 13 golova u osam nastupa.

U još jednu povijesnu utakmicu za hrvatski nogomet, a i cijeli narod, Slaven Bilić ulazi s mnogo problema. Pritisak javnosti je ogroman, a njemu se problemi svaki dan gomilaju. Rijekte su do sada bile situacije u kojima je početni sastav imao toliko nepoznanica. Ono s čime mediji najviđe špekuliraju, uopće ne djeluje uvjerljivo.

Uz standardnog Pletikosu na golu, obrambenu četvorku bi trebali činiti Šimunić i Schiledenfeld na stoperskim pozicijama, Vida na desnom te Ćorluka na lijevom boku. Vida je u utakmici protiv Ajaxa pokazao da mu više odgovara stoperska pozicija, nego ona na boku. Šimunić je daleko od prave forme, a Schileldenfeld je ipak igrač iz druge njemačke lige. Pitanje je koliko Ćorluka može ponuditi na lijevom boku, ako uopće zaigra.

- Neće trenirati s momčadi. Ujutro ćemo napraviti test, a ako izdrži, igrat će. Ćorluka je jako važan igrač, a ako ne bude mogao nastupiti, imamo nekoliko rješenja u pričuvi u koja imamo maksimalno povjerenje - istaknuo je Bilić.

Vezni red također ne ulijeva mnogo povjerenja. Srna je daleko od stare forme, Rakitić svoju još uvijek traži nakon ozljede. Dok je Modrić uobičajeno standardan, veliko iznenađenje je najavljivanje Dujmovića. Spomenuti trkač u sredini terena je daleko od najboljeg sastava Dinama iz Moskve. No, pitanje je hoće li on uistinu ukrasti mjesto Vukojeviću ili je to Bilićev trik.

U napadu bi trebao zaigrati tandem iz njemačke lige Olić-Mandžukić. Dok ovaj potonji uredno zabija, Olić uredno ne igra. Izbornik vjerojatno očekuje da će njih dvojica svojom stalnom trkom i presingom na zadnji red Turaka sprečavati njihovu organizaciju napada.

Izostanaka je nekoliko. U sredini terena nema Kranjčara, koji iako ne igra u klubu, u posljednje vrijeme vuče reprezentaciju. Ne pozivanjem Pranjića i ozljedom Strinića izgubili smo prirodnog lijevog bočnog igrača, a izostanak Lovrena je također smanjio mogućnost izbora na stoperskim pozicijama.

- Ne može se negirati da su dvije utakmice i da će se pitanje ukupnog pobjednika odlučivati u Zagrebu. Ipak, mi ovoj utakmici pristupamo kao da je jedina - poručio je Bilić, dok su igrači redom isticali da bi bili zadovoljni neodlučenim rezultatom uoči uzvrata.

TURSKA - HRVATSKA

Izostanci: Kazim-Richards, Sahin, Kranjčar, Lovren, Strinić, Petrić, Vrsaljko

TURSKA: Volkan, Gokhan, Egemen, Giray, Caner, Emre, Topal - Inan, Yilmaz, Arda, Altintop.

HRVATSKA: Pletkikoa, Ćorluka, Vida, Šimunić, Schieldenfled, Rakitić, Dujmović. Modrić, Srna, Mandžukić, Oli.

Linker
21. rujan 2024 11:14