MONACO - ARSENAL 0-2

Sjajni Subašić obranama donio Monacu prolaz u četvrtfinale unatoč porazu!

Danijel Subašić još jednom je bio na visini zadatka - obranio je nekoliko opasnih udaraca
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. ožujak 2015. 17:24

Uskrsnuće iz mrtvih i čista 2-0 pobjeda u Monte Carlu sinoć nisu bili dovoljni Arsenalu za proboj u četvrtfinale Lige prvaka; „topnicima“ je za ulazak u antologiju nedostajao još jedan pogodak nakon 1-3 poraza u prvom meču. Monaco će nastaviti putovanje kroz platinasto Uefino natjecanje jer su Danijel Subašić i neke dobre vile pronosale momčad iz kneževine do sljedećeg kruga u trenutku kada se činilo da se ona neizbježno obrušava u ponor.

Nakon Ramseyeva pogotka za 2-0 u 79. minuti hrvatski se vratar ukazao kao spasitelj demoraliziranim suigračima, iščupao je u 86. minuti na gol-crti udarac koji su zajedničkim snagama iz neposredne blizine uputili Giroud i Sanchez. Ta je obrana pomogla grogiranoj obrani Leonarda Jardima da ustane iz nokdauna, pribere se i ponovno utvrdi crtu obrane na prilazu kaznenom prostoru. Nakon toga je Monaco izdržao pet minuta opsade u sudačkoj nadoknadi...

Subašić je i prije ove čudesne obrane upisao nekoliko sjajnih intervencija. Zaustavio je Arsenalovu napadačku lavinu pred kraj prvog poluvremena sa dvije važne obrane u dvije minute. Prvo je hladnokrvno uhvatio „živu loptu“ nakon što je Giroud na petercu refleksno dočekao jednu „bombu“ koja je prohujala kaznenim prostorom. Nakon toga je Subašić odbio Welbeckov udarac s pet metara iskosa. Monaco je na odmor otišao s minusom od jednog pogotka, ali tribinama Stadiona Louis II zavladao je nemir. Utakmica se razvijala u skladu s Wengerovim skicama.

„Topnici“ su u tom razdoblju nadigrali Monaco, ovladali su odmah sredinom terena i naglašeno napadačkom formacijom potpuno preselili igru na domaćinovu polovicu. Nakon početnog opipavanja mišića Monacovu su obranu gosti počeli bacati na muke. Giroud je u 14. minuti glavom promašio okvir za nekoliko centimetara, a desetak minuta kasnije Koscielny je u prekidu izmigoljio nadzoru i sa pet metara uzdrmao gredu.

U 36. minuti robusni francuski centarfor je ipak matirao hrvatskog golmana. Welbeck mu je podvalio loptu kroz srce domaće obrane, Giroud u prvom pokušaju pogodio istrčalog Subašića da bi odbijenu loptu poluvolej udarcem sa pet metara zakucao pod gredu za 1-0. Monacova apaurinska taktika, razvodnjena, monotona igra više nije davala rezultat. Povela se bitka za golo preživljavanje.

Arsenal je u nastavku jednako suvereno gazio prema Subašićevoj mreži, ali nije imao raspoloženog strijelca u svojim redovima. Najbliže drugom golu u prvih dvadesetak minuta primaknuo se Mesut Ozil. Jednom je na rubu kaznenog prostora dočekao odbijenu loptu samo kako bi je oštrim udarcem poslao pored vratnice. Drugi put je precizno naciljao iz slobodnjaka sa dvadesetak metara, ali Subašić je akrobatski poletjeo zrakom i ukrotio udarac.

Drugi gol „topnici“ su postigli na ulazu u posljednji zavoj utakmice. Monreal se probio lijevim bokom i povratnom loptom pronašao Walcotta, koji je bez oklijevanja tukao sa desetak metara i pogodio vratnicu. Tribinama se prolomio glasan uzdah olakšanja koji će dvije sekunde kasnije prerasti u paničan krik. Odbijanac je, naime, sletjeo na kopačku Aronu Ramseyu koji je odmjerenim prizemnim udarcem pogodio za 2-0. Za treći gol nije bilo snage, Ozil je ispucao svoj fond prilika, Giroudovu loptu Subašić je zaustavio, a Sanchez je bio totalno indisponiran, najslabiji Arsenalov čovjek na terenu.

Danijel Subašić i društvo našli su se na kraju u euforičnom zagrljaju na sredini terena. Prije samo tri godine klub iz prijestolnice glamoura bio je priključen na aparate, posljednji u drugoj francuskoj diviziji. Od sinoć je član elitnog razreda „top osam“ europskih klubova.

Monaco (4-2-3-1): Subašić 7,5 – Fabinho 6, Wallace 5, Abdenour 6, Kurzawa 5,5 – Kondogbia 6, Toulalan 6– Dirar 5 (od 86. Elderson), Moutinho 6, Martial 6 (od 60. Ferreira-Carasco 6) – Berbatov 6 (od 69. B. Silva -)

Arsenal (4-2-3-1): Ospina - – Bellerin 6,5, Mertesacker 7, Koscielny 7, Monreal 7 (od 83. Gibbs)– Cazorla 7, Coquelin 6,5 (od 63. Ramsey 7) – Sanchez 5, Ozil 6,5, Welbeck 6,5 (od 72. Walcott -) – Giroud 7

Sudac: Svein Oddvar Moen (Norveška) 7

Strijelci: 0-1 – Giroud (36), 0-2 – Ramsey (79),

Žuti kartoni: Sanchez, Kondogbia

Igrač utakmice: Danijel Subašić

Stadion Louis II. Gledatelja: 18.000

Rezultati uzvratnih susreta osmine finala Lige prvaka:

Atletico Madrid - Bayer 3-2 11m (1-0 Mario Suarez 27)

(Prva utakmica 0-1)

Monaco - Arsenal 0-2 (Giroud 38, Ramsey 79)

(prva utakmica 3-1)

Srijeda, 18. ožujka

Barcelona - Manchester City (2-1)

Borussia Dortmund - Juventus (1-2)

U srijedu, 11. ožujka

Chelsea - PSG 2-2 prod. (Cahil 81, Hazard 96-11m / Luiz 86, Thiago Silva 114)

(prva utakmica 1-1)

Bayern - Šahtar 7-0 (Muller 4-11m, 52, Boateng 34, Ribery 49, Badstuber 63, Lewandowski 75, Gotze 87)

(prva utakmica 0-0)

U utorak, 10. ožujka

Real Madrid - Schalke 3-4 (Ronaldo 25, 45, Benzema 52 / Fuchs 20, Huntelaar 40, 84, Sane 57)

(prva utakmica 2-0)

Porto - Basel 4-0 (Brahimi 14, Herrera 47, Casemiro 56, Aboubakar 76)

(prva utakmica 1-1)





Linker
22. rujan 2024 18:05