Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX
84 ZA, 26 PROTIV

Sabor prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sportu uvrstio u hitnu proceduru

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 13. ožujak 2015. 14:38

NOVO >>> Sabor je uvrstio u hitnu proceduru prijedlog nacrta izmjena i dopuna Zakona o sportu koji su predložili klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a. Iako se prije glasovanja bunio Ante Kulušić iz HDZ-a, inače član izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, tražio je da se prijedlog odbije, Zakon o sportu je većinom glasova prisutnih zastupnika uvršten u hitnu proceduru.

RANIJE

Sutrašnje zasjedanje Sabora moglo bi biti jedno od najgledanijih jer će se u podne odlučivati o uvrštavanju nacrta prijedloga izmjena Zakona o sportu u hitnu proceduru.

Prijedlog klubova zastupnika SDP-a i HNS-a danas će pred zastupnike koji će odlučiti hoće li ga uvrstiti u hitnu proceduru. Ako se to dogodi potom bi se, možda čak i do kraja ožujka ili ipak u travnju, i glasovalo o zakonu.

Inicijativu su pokrenuli Hajduk i Udruga "Naš Hajduk", a zahuktala se nakon neodigranog derbija i događanja naroda na Rivi u studenome. Veliki obol dao je splitski gradski vijećnik i saborski zastupnik Srđan Gjurković (HNS) koji je pokrenuo prikupljanje potpisa zastupnika za uvrštenje nacrta u hitnu proceduru.

Stigla je potpora klubova zastupnika SDP-a i HNS-a, no i niza drugih zastupnika (nezavisni Jadranka Kosor, Furio Radin, Damir Kajin, Slavko Linić, Ilija Filipović - HDZ dijaspora, Mirela Holy iz ORAH-a...).

- S obzirom da su iza ovog prijedloga stali ne samo klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a već imamo i 30 potpisa onih koji nisu samo članovi tih klubova ne vidim dvojbu, ne vidim kako ovaj zakon neće ući u hitnu proceduru. Posebno smo sretni što iza ovog prijedloga nije samo vladajuća koalicija već ima i puno širu podršku – istaknuo je Gjuković.

Nekako su se najviše iz Saveza okomili na promjene načina sastavljanja Županijskih skupština i skupština Nacionalnih saveza. Savez je sve prijavio FIFA-i i UEFA-i koje pak najavljuju kako neće tolerirati miješanje politike u nogomet.

- Demokratsko smo društvo, poštujem svačije mišljenje, ali nisam čuo nijedan argument protiv ovog prijedloga osim da je to miješanje politike u nogomet. Savez djeluje po hrvatskim zakonima, a Sabor je vrhovno zakonodavno tijelo koje donosi zakone i akte RH, i pritom se ne miješamo u unutarnje stvari Saveza. A široka potpora ovom prijedlogu pokazuje da su promjene potrebne. Očito neke stvari nisu dobre što su i u samom Savezu potvrdili. Drago mi je da ćemo u Saboru otvoriti raspravu o tome - smatra Gjurković te je istaknuo.

- Za pohvalu je da je jedna udruga pokušala institucionalno riješiti problem, to je pravi put. Ovim jača parlamentarna demokracija.

Za uvrštavanje nacrta u hitnu proceduru potrebna je obična većina prisutnih zastupnika u Saboru. Dakle, da bi se izmjene i dopune Zakona o sportu došle u hitnu proceduru potrebno je imati 50 posto plus jedan glas prisutnih zastupnika.

Linker
23. rujan 2024 00:30