PRIJATELJSKE UTAKMICE

Remi Italije i Engleske u Torinu, Španjolci i dalje bez recepta za Nizozemsku

U Beču su pred skoro 50 tisuća gledatelja Austrija i BiH igrali 1-1. Domaćini su poveli preko Marca Janka u 34., a za BiH je izjednačio Izet Hajrović u 48. minuti utakmice
Piše: HinaObjavljeno: 01. travanj 2015. 00:48

Najveću pažnju među prijateljskim utakmicama reprezentacija izazvao je susret dva europska velikana, Italije i Engleske. Nama je ogled u Torinu bio posebno zanimljiv jer je Azzurrima nakon kvalifikacijskog remija u Bugarskoj to bila posljednja provjera uoči gostovanja u Zagrebu u lipnju.

Međutim, ne može se reći da je talijanskom izborniku Antoniu Conteu to bila i generalka za Vatrene, jer sastav kojeg izveo u Torinu definitivno neće istrčati u Maksimiru. Conte je, poput engleskoga kolege Roya Hodgsona, iskoristio priliku kako bi provjerio igrače koje je dosad manje koristio.

Posljednjih je dana u taboru talijanske reprezentacije bilo prilično napeto zbog prijetnji smrću koje su navijači preko društvenih mreža uputili Conteu zbog ozljede Juventusovog veznjaka Marchisija, ali izgleda da su se strasti ipak smirile. Iako Juveov stadion u Torinu nije bio do kraja ispunjen, Azzurre je dočekalo ugodno ozračje, vjerojatno su pomogli i apeli Buffona i Chiellinija koji su pozvali navijače da podrže izabranu vrstu.

Italija je bolje krenula u susret, no prvu su priliku imali gosti, Rooney je u 20. minuti s ruba šesnaesterca pogodio gredu. Domaćin je zasluženo poveo u 29. minuti, kad je s lijeve strane (slabijom desnom nogom) ubacio stoper Chiellini, a Graziano Pelle glavom pogodio suprotni kut nemoćnog vratara Harta.

U 50. minuti moglo je biti 2:0, ali je Hart odlično obranio pokušaj Edera, a odbijenu loptu Pelle je poslao pokraj vratnice. Uslijedila su dva pokušaja Kanea i Gibbsa koji su prošli blizu okvira, da bi u 72. minuti opasan udarac Rooneya obranio Buffon.

Nakon ubačaja Kanea Rooney je bio blizu pogotka i u 74. minuti, a napadačku je igru Engleska naplatila u 79. minuti kad je Mason poslužio Androsa Townsenda, koji se odlično snašao u udarcem s ruba kaznenog prostora neobranjivo pogodio Buffonov gornji desni kut za konačnih 1:1.

Nizozemska je u Amsterdamu pobijedila Španjolsku s 2-0 pogocima Stefana de Vrija (13) i Davyja Klaassena (16). Kako su Nizozemci počeli utakmicu, Španjolcima se smiješila nova katastrofa kao na prošlom SP-u (1-5), no domaćini su stali, a Španjolci su propustili dosta prilika za barem počasni gol.

U Beču su pred skoro 50 tisuća gledatelja Austrija i BiH su igrali 1-1. Domaćini su poveli preko Marca Janka (34), a za BiH je izjednačio Izet Hajrović (48).

U Zuerichu su Švicarska i SAD odigrali 1-1 u zanimljivoj utakmici u kojoj su Amerikanci poveli pogotkom Breka Shea iz slodbodnog udarca u 45. minuti, pa ostali bez isključenoga napadača Jozya Altidorea u 67. minuti. Valentin Stocker je u 80. minuti iz blizine postavio konačnih 1-1.

Rusija je razočarala odigravši u Himkiju samo 0-0 protiv slabog Kazahstana. Utakmica je odigrana pred samo 400 gledatelja, po vrlo hladnome vremenu, a Kazahstanci su u završnici utakmice propustili dvije prilike da ubilježe senzacionalnu pobjedu. Šveđani su kod kuće slavili protiv žilavih Iranaca s 3-1, a prvi zgoditak na utakmici postigao je Zlatan Ibrahimović. Utakmica se igrala u švedskom gradu Solna, ali je na tribinama ogromna većina od 34.000 gledatelja navijalo za Irance.