'OTOK' ZA SEBE

PRAVNI DRIBLING Dinamo izigrao pravilo o posudbi na kojem je inzistirao Hajduk!

Umjesto posudbe, mladi igrači su završili u Lokomotivi uz pravo prvokupa. Naravno, ispod cijene...
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 27. lipanj 2015. 20:07

Neobično je zazvučala vijest da je Dinamo raskinuo ugovore s petoricom igrača koji su iste sekunde pronašli utočište u Lokomotivi. Niti jedan klub na svijetu ne bi se besplatno odrekao dvojice U-21 reprezentativaca ( Capan, Mišić), jednog koji igra za U-19 ( Fiolić) te Herdija Prenge koji je mladi reprezentativac Albanije. Peti igrač je Josip Ćorić, stariji brat ‘modrog’ wunderkinda koji je lani igrao za Radnik iz Sesveta. Svi oni su, u četvrtak, otišli iz Maksimira za nula kuna…

Povlaštena cijena

Međutim, ta vijest i nije toliko čudna ako se na raskide gleda u kontekstu najnovije odredbe HNS-a o limitiranju posudbe iz jednog kluba na šest igrača. Do sada je Dinamo svoje talente slao na posudbe, u budućnosti će to biti transferi s ‘re-buy’ klauzulama. U prijevodu, ako Petar Mišić eksplodira kod Čačića u Lokomotivi, klub iz Maksimira će iskoristiti klauzulu i vratiti ga u Dinamo po povlaštenoj cijeni, koja će biti debelo ispod one tržišne.

- Mi smo puno uložili u njih i riječ je o talentiranim igračima pa smo zato inzistirali na toj ‘re-buy’ klauzuli - kazao je Zoran Mamić.

S druge strane, na Kajzerici su sretni jer je Ante Čačić dobio fini materijal koji će mu itekako pomoći u ostvarenju ciljeva, dok će igrači stjecati iskustvo prve lige što im je od izuzetne važnosti u ovim godinama. Rekli bi, vuk je sit a koza cijela. Iliti ‘win-win’ situacija za sve tri strane. Ona četvrta, Hajduk, ponovno će biti nezadovoljna jer upravo na inzistiranje kluba s Poljuda je HNS usvojio odredbu o limitiranju posudbi. Ovim maksimirskim ‘driblingom’ forma je zadovoljena, a suština ostala ista.

Inflacija igrača iz škole

Naravno da je upitna moralnost tog čina, no ima li Dinamo izbora? Oni su ‘otok’ za sebe u HNL-u, a njihova akademija je svjetlosnim godinama udaljena od konkurencije. Ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. Samim time pojavljuje se problem s inflacijom igrača koje u Maksimiru izbacuju kao na tvorničkoj traci. Da je Dinamo dao trojicu u Slaven Belupo, pa dvojicu u Inter iz Zaprešića te dvojicu u Osijek, odnosno Istru iz Pule, a to su sve sredine u kojima bi mladi igrači Dinama imali status pojačanja, onda bi se opet pričalo o širenju utjecaja Zdravka Mamića na ostatak HNL-a. Ili bi se Dinamo trebao odreći svojih talenata? Ili je možda najbolje da ih pošalje na Poljud pa da svi budu sretni, a Hajduk postane konkurentan?

No, ovo je samo uvod u ono što čeka ‘modre’ sljedećih sezona kada stasa generacija koja čini kadetsku reprezentaciju. Znate već, ona momčad Dinama koja je na nedavnom Euru s reprezentacijom Španjolske odigrala 0-0, s bitnim naglaskom da je ponajbolji igrač ‘furije’ Dani Olmo, igrač Dinama!

Linker
23. rujan 2024 00:27