Mate Pavić i Nikola Mektić

 TIZIANA FABI Afp
NIKOLA MEKTIĆ & MATE PAVIĆ

Zlatni hrvatski olimpijci ponovno zajedno: ‘Ne očekujemo obranu zlata, a znamo da možemo dobiti svakoga‘

Hrvatski teniski par danas točno u podne kreće u pohod na još jednu medalju nakon zlata u Tokiju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. srpanj 2024. 08:06

Staro nepisano sportsko pravilo glasi da je zlato ili prvo mjesto teže obraniti nego li ga prvi puta osvojiti. A upravo će s tim zadatkom od danas biti suočeni Mate Pavić i Nikola Mektić.

Naš teniski par subotnjim obračunom točno u podne protiv njemačkog para Dominik Köpfer - Jan-Lennard Struff otpočet će svoj drugi olimpijski nastup. Prvi je u Tokiju ostao za sve vremena ovjenčan zlatom, a u Pariz su također Nikola i Mate došli kao jedan od hrvatskih aduta za novu (tenisku) medalju. Iako...

- Ne očekujemo obranu zlata - ispalio je Mektić.

Ne, nije to nikakav defetizam, niti manjak samopouzdanja, već samo “spuštanje lopte na zemju”.

- Ne želimo si stavljati takav pritisak, makar bi, jasno, bilo fenomenalno kad bismo još jednom osvojili nasjajniju medalju. No, svjesni smo da je konkurencija jaka, da je puno dobrih parova u ždrijebu, makar je na olimpijskom turniru malo drugačija situacija nego li ono što smo navikli na Touru. Jer ovdje su, naravno, parovi s igračima iz iste države, što nije uvijek slučaj na Touru, ali i to je još jedan detalj koji čini Igre interesantnijima. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati ovog puta, mi se osjećamo dobro, a znamo od ranije da smo sposobni napraviti dobar rezultat.

Novo spajanje

Pavić i Mektić bili su par dvije i pol godine, od 2021. do ljeta 2023., pa godinu dana odvojenosti ipak ne bi trebalo predstavljati praktički nikakav problem što se tiče poznavanja, uigranosti prilikom novog “spajanja”.

- Odradili smo nakon Wimbledona nekoliko dana zajedničkih treninga na Korčuli, pa onda još i u Zagrebu prije odlaska u Pariz. I da, nije bilo nešto teško “spojiti” se opet jer to je nekako bio i najlogičniji slijed događanja s obzirom na zlato iz Tokija. Uglavnom, veselimo se novom nastupu, štoviše entuzijastični smo oko svega toga i od subote krećemo, pa dokud dođemo.

Olimpijski se turnir igra u teniskom kompleksu gdje se održava i Roland Garros, tako da je svim tenisačima okruženje, tereni jako dobro poznato. Štoviše, za Pavića ta lokacija od prije dva mjeseca ima posebno mjesto u njegovoj karijeri. Jer osvajanjem Roland Garrosa (sa Salvadorcem Arevalom) kompletirao je Grand Slam kolekciju, odnosno sa svakog od četiri turnira ima pobjednički pehar. Štoviše, s tokijskim zlatom ima i takozvani “Career Golden Slam”, a tek je šesti tenisač u povijesti koji je to uspio ostvariti. Uz velikane Boba i Mikea Bryana, Todda Woodbridgea, Marka Woodfordea te Daniela Nestora.

- Kad se to dogodilo bilo mi je sve malo čudno, ali sad kad su se malo dojmovi slegnuli, malo sam bolje dobio dojam i pojam što to je, odnosno što značiti ostvariti tako nešto. I da, moram priznati da je dobar osjećaj kada čujete u kakvo ste društvo ušli, uz kakve vas legende tenisa spominju. Lijepo zvuči.

Još i ljepše kad se zna da je Mate jedini ikada koji je četiri Grand Slama osvojio s četiri različita suigrača.

- Istina, istina. Pokazatelj je to neki... makar meni osobno nije to neka prevelika satisfakcija, odnosno osobno ne gledam to kao nešto drugačije. No, pokazuje to, na kraju dana, da je nešto do vas u svim tim osvajanjima i pobjedama - podvukao je i malo sramežljivo Splićanin, iako je to najistinijiti i najpravilniji mogući pogled na cijelu njegovu karijeru.

Nikola i Mate, dok su bili stalni partneri, kroz dvije i pol godine su “žarili i palili” svjetskim tenisom. Osvojili su 17 turnira, između ostalog i Wimbledon (uz još jedno finale) i puno su puta, ne samo kao par, već i s drugim suigračima, bili u situaciji da na neki turniri dolaze kao branitelji naslova pobjednika. Opet, olimpijski turnir ipak je drugačija priča.

- Normalno da je drugačije, jer ono prije tri godine igrali smo non-stop zajedno i k tome bili u nevjerojatnoj formi, osvojili Wimbledon prije Tokija i praktički smo “letjeli” gdje god smo igrali - kaže Mektić.

- Sad, eto, nismo igrali neko vrijeme, pa makar se mi super znamo i nema nekih nepoznanica između nas, ipak je to tri godine kasnije i zato mi “obrana zlata” čudno zvuči. Jer čak se i u godini dana, od turnira do turnira, svašta promijeni, a kamoli u tri godine, jer stalo se mijenjaju timovi, dolaze novi igrači, jače kombinacije.... Baš zato i ne stavljamo sebi preveliki teret očekivanja što se rezultata tiče, odnosno obrane zlata, makar istovremeno znamo da imamo kvalitetu i da možemo pobijediti svakoga.

Pariz već bolji od Tokija

Pariz će u odnosu na Tokio biti drugačiji i po kompletnoj atmosferi jer nema više Covida, karantena, maski...

- Ne znam što možemo očekivati ovog puta, jer jedino iskustvo nam je iz Tokija, prije toga nismo bili na Igrama, ali sigurno će sada biti zanimljivije. Iskreno, nije iz Tokija ostalo previše lijepih stvari u pamćenju izvan terena i tenisa, osim što je na jednom mjestu bilo tisuće najboljih sportaša svijeta, ali maske i slične gluposti malo su pokvarili dojam. Zato će sigurno sada u Parizu biti veća fora - kaže Mektić.

Jednako tako sportaši će opet smjeti ići na druga borilišta, dvorane, gledati druge sportove, a to je u Tokiju bilo ograničeno.

- U odnosu na Tokio imamo jedan momčadski sport više, rukomet uz vaterpolo, pa ako budemo imali priliku, sigurno ćemo probati popratiti i druge naše sportaše. Mene osobno zanima i vaterpolo jer se poklopilo da sam igrao ATP turnir u Dohi kad su vaterpolisti tamo bili na SP-u i došao sam na finale. Bio je to pravi doživljaj, potpuno drugačiji i puno bolji nego li kad se gleda na TV-u. Zavisi kako će i nama i njima raspored biti, ali volio bih ponovo pogledati neku dobru tekmu vaterpolista dodao je Pavić.
K tome, obojica su se “namjerili” i na košarku. Jer obojica su fanovi NBA lige, a i igraju s još nekoliko igrača s ATP Toura NBA Fantasy. Sada će, eto, imati priliku igrače koje virtualno slažu u svoje momčadi imati prilike vidjeti uživo. Makar neke već jesu jer su bili na NBA utakmicama kad su boravili u SAD-u radi turnira.

- Ne znam kako će biti s ulaznicama, već sam vidio da ih je teško dobiti, pogotovo za reprezentaciju SAD-a - s tugom u glasu je konstatirao Mektić.

Linker
05. kolovoz 2024 09:39